Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Poate nu te-ai gandit niciodata la acest lucru, dar ar fi bine ca de acum, cand pleci in vacante, mai ales daca acestea sunt in strainatate sau in zone din tara in care nu ai mai fost pana acum, sa iti anunti banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi corect cand pleci in vacanta.
Motivul este unul destul de simplu: banca iti poate bloca cardul cu care faci cumparaturi. Pentru banca, achizitiile numeroase, de genul cumparaturilor din magazine, sau platile mari, precum plata hotelului la care vei sta pot fi vazute drept cheltuieli frauduloase.
Urmarind tiparul cheltuielilor tale, banca poate declansa masurile de siguranta pentru blocarea cardului, crezand ca ti-a fost furat si acum este folosit cu rea credinta.
In general, acest lucru se poate intampla in cazul utilizatorilor care nu folosesc si o aplicatie de internet banking. Unele astfel de aplicatii au permisiunea de a vizualiza locatia, iar daca aceasta corespunde aproximativ cu cea a locului in care a fost folosit cardul atunci totul este clar bancii.
Revenind la problemele care pot aparea, dupa blocarea cardului, nimanui nu-i convine ca in concediu, in loc sa stea la soare sau pe partie, sa stea la telefon cu un angajat al bancii caruia sa-i explice ca acel card nu a fost furat, ci este folosit de proprietarul de drept.
Asta daca se intampla ziua, dar daca tranzactia se realizeaza noaptea, atunci va trebui sa astepti pana a doua zi cand se deschide... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:30
Guvernul Romaniei a accesat linia de asistenta financiara pre-aprobata in valoare de 400 milioane de euro acordata de Banca Mondiala pentru a contribui la prevenirea raspandirii pandemiei de COVID - 19 (coronavirus) si la punerea in aplicare a unor masuri in acest scop, a anuntat vineri banca.
Aceasta finantare sprijina o serie de interventii menite sa duca la consolidarea serviciilor de interventie si a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public si privat, precum si la protejarea vietii cetatenilor si a calitatii traiului in general.
"Banca Mondiala este pregatita sa vina in sprijinul Romaniei in lupta sa impotriva pandemiei de COVID-19 si a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum si printr-o implicare pe termen lung. In functie de evolutia situatiei, vom continua sa sprijinim Romania pentru a putea depasi aceasta criza", a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
Romania a beneficiat de aceasta asistenta financiara pre-aprobata (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CAT-DDO), pe care Guvernul Romaniei a negociat-o cu Banca Mondiala in luna iunie 2018. Obiectivul acestui program este acela de a consolida cadrul institutional si juridic din Romania pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social si fiscal in situatiile medicale de urgenta, in cazul unui dezastru natural sau al schimbarilor climatice.
In plus fata de sprijinul... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 12:09
Sistemul Medical MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania, semneaza o facilitate de credit sindicalizat in valoare totala de 90 milioane de euro, care include modificarea si majorarea facilitatilor existente cu suma de 24 milioane euro, fonduri ce vor fi folosite pentru dezvoltarea programului de achizitii, atat la nivel national, cat si international.
"Asa cum s-a aprobat la ultima Adunare Generala, crestem liniile de finantare in vederea dezvoltarii si extinderii grupului la nivel national si international. Faptul ca am reusit sa ne imbunatatim marjele, ne permite sa crestem sustenabil, asigurand totodata, raportul optim dintre datoria neta si profit. Programul de achizitii este in continua derulare, in perioada imediat urmatoare speram sa finalizam cateva tranzactii, iar in paralel, continuam si investitiile in proiectele de tip green field, de digitalizare si tehnologizare. Complexitatea actului medical a crescut, atat la nivel de diagnostic, cat si la nivel spitalicesc, ajungand la un grad ridicat de performanta, ceea ce ne permite sa devenim o referinta regionala, mai ales in ceea ce priveste chirurgia bolilor metabolice, neurochirurgia si chirurgia cardiovasculara interventionala", a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife.
Sindicatul de banci care semneaza noul credit sindicalizat este format din Banca Comerciala Romana, in calitate de coordonator, aranjor principal, agent de documentatie, agent de facilitate si garantii si... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:16
Pe fondul discutiilor eterne privind ratele la credite si problemele cu care se confunta persoanele care au luat imprumut, pare ca a fost scapata din vedere problema reala si ordinea fireasca a lucrurilor.
Creditele au fost luate de unii, din banii depusi de altii, care, nu ca inregistreaza vreun beneficiu, dar ar dori macar sa-si pastreze puterea de cumparare a banilor depusi.
Din pacate, toata atentia se concentreaza asupra masei celor inevitabil mai putini, deoarece mai multi trebuie sa puna bani in depozite pentru ca doar unii sa-i acceseze prin credite.
In acest timp, inclusiv sub presiunea publica a usurarii poverii creditelor luate pentru case sau bunuri de consum, se ajunge, in termeni reali, la o subventionare a achizitiilor pe credit din economiile altora.
Sursa: Curs de Guvernare
Daca, in 2015 si 2016, dobanda reala la depozite a fost pozitiva si situata peste nivelul rezonabil de doua procente, in 2017, tot castigul de pe urma depunerii banilor la banca a fost anulat de inflatia revenita (inca timid) in teritoriul pozitiv.
Pentru ca in 2018 sa se ajunga la situatia paradoxala ca banii depusi la banca (pe 6 - 12 luni, pentru a avea o referinta rezonabila), sa piarda (doar) doua procente din puterea de cumparare.
Situatia s-a perpetuat, la o scara ceva mai redusa, si la inceputul acestui an. Cand, pe fondul unui inceput de reducere a inflatiei, bancile s-au grabit sa reduca rata medie a dobanzilor la depozitele noi, tendinta pastrata chiar... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 08:01
Actionarii Bancii Transilvania au aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare de marti fuziunea BT - Bancpost, care va avea loc in 31 decembrie 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
"Multumesc actionarilor pentru increderea acordata prin aprobarea fuziunii. Avand la baza sinergiile Banca Transilvania - Bancpost si vazand rezultatele de pana acum avem incredere ca vom finaliza cu bine planul ambitios al integrarii in decembrie, cand cele doua banci vor fuziona", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie BT.
Banca Transilvania a achizitionat Bancpost de la Eurobank Group in aprilie 2018, detinand in prezent peste 99% din capitalul social al Bancpost. Ulterior momentului achizitiei a fost demarata integrarea Bancpost in Grupul Financiar Banca Transilvania, respectiv demersul de obtinere a aprobarilor din partea autoritatilor. Astfel, in cursul lunii septembrie, Banca Transilvania a obtinut autorizarea fuziunii de catre Banca Nationala a Romaniei.
Pana la finalul anului, cand va fi finalizata integrarea, cele doua banci vor avea in continuare activitate separata. Ultima zi lucratoare la Bancpost va fi 28 decembrie 2018, iar prima zi lucratoare din anul viitor la Banca Transilvania va fi 3 ianuarie 2019.
Grupul Financiar Banca Transilvania este cel mai mare grup financiar din Romania. BT are 2,5 milioane de clienti, aproape 500 de sedii si peste 7.000 de angajati. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:23
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
Achizitiile de aur ale bancilor centrale anuntate in raportul FMI au crescut, in octombrie, cotatiile futures la aur.
Uncia de aur cu livrare in luna decembrie a crescut miercuri cu 1,90 dolari pana la 1.725,50 dolari. Incertitudinile cu privire la situatia din zona euro se afla din nou pe agenda investitorilor dupa ce ministrii de Finante din zona euro nu au reusit sa cada de acord asupra eliberarii unei noi transe din programul de ajutor destinat Greciei, transmite Reuters.
Investitorii sunt interesati si de achizitiile de aur ale bancilor centrale, dupa ce un raport lunar al Fondului Monetar International arata ca bancile centrale din economiile emergente au cumparat peste 40 de tone de aur in luna octombrie.
Potrivit FMI, Banca centrala a Braziliei a cumparat 17,170 tone de aur in luna octombrie, astfel ca rezervele sale de aur au ajuns la 52,518 tone, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. De asemenea, Banca centrala a Turciei a cumparat si ea 17,543 tone de aur in luna octombrie iar Banca centrala din Kazahstan a cumparat 7,527 tone de aur.
"Dupa toate probabilitatile, achizitiile de aur ale bancilor centrale vor depasi in 2012 nivelul record de 457 inregistrat anul trecut", se arata intr-un raport elaborat de analistii de a banca germana Commerzbank.
Pana acum achizitiile de aur ale bancilor centrale au fost un sprijin important pentru pretul aurului, care in urma cu un an atins un nivel record si in continuare se mentine peste nivelul de 1.700... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 16:24
Banca spaniola Banco Santander a renuntat la achizitia a 316 sucursale ale Royal Bank of Scotland (RBS) din Marea Britanie. Tranzactia era evaluata la circa 2,7 miliarde dolari.
RBS, cea mai mare banca britanica la care guvernul de la Londra este actionar majoritar, a incercat sa vanda sucursalele pentru a respecta o decizie a Comisiei Europene, dupa ce a fost salvata de stat in timpul crizei mondiale a creditelor.
Potrivit presedintelui RBS, Philip Hampton, climatul privind ajutoarele de stat "este mult mai flexibil in prezent", ceea ce ar putea permite bancii sa pastreze sucursalele.
Santander a anuntat pe de alta parte ca s-a retras din tranzactie dupa intarzierile aparute in finalizarea acesteia.
Un analist al Liberum Capital din Londra a spus insa ca motivatia pare mai degraba o scuza, fiind probabil ca Santander sa aiba alte probleme si sa fie nevoita sa se retraga.
Decizia Santander de a renunta la preluare coincide cu presiunile tot mai mari exercitate asupra bancilor spaniole pentru majorarea capitalului, din cauza expunerii mari la credite imobiliare neperformante.
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800 de posturi. Dintre acestea, 3.000 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsitul acestui an, iar restul in 2013. Reducerile se vor face din cadrul sectorului de investitii.
Royal Bank of Scotland accelereaza concedierile mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 10:13