Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a afirmat ca planul adoptat joi de catre Banca Centrala Europena (BCE), privind achizitia de obligatiuni de stat, este binevenit si va ajuta la stabilitatea economica a zonei euro.
"Recomandam cu tarie noul plan de lucru, programul "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT). FMI este gata sa coopereze in cadrul programelor propuse de BCE", a declarat Christine Lagarde.
"Implementarea decisiva a noului program va ajuta transmisia monetara si va usura eforturile tarilor pentru a asigura finantare al costuri rezonabile, in timp ce lucreaza la strategiile macroeconomice", a spus seful FMI.
Actiunile marilor companii europene au crescut puternic joi dupa-amiaza, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia va lansa achizitii nelimitate de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale tarilor indatorate din zona euro.
Draghi a declarat ca reprezentantii BCE au convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:36
Planul lui Mario Draghi de salvare a zonei euro este, in parte, deja cunoscut. Insa, dupa revizuirea elementelor principale, intrebarea predominanta ramane: Cat de eficienta va fi strategia sefului BCE?
Conform datelor de miercuri, Banca Centrala Europeana intentioneaza sa salveze zona euro prin achizitia nelimitata a titlurilor de stat, plan care nu implica, insa, tiparirea de bani. Astfel, se doreste evitarea deprecierii monedei si cresterea inflatiei, dar si castigarea bunavointei reprezentantilor Germaniei care se opun planului, scrie Financial Times.
De altfel, conform zvonurilor, numele programului este "Tranzactii Monetare Directe" (Monetary Outright Transactions).
Problema planului BCE nu este daca isi va putea mentine promisiunea de a cobora costul de finantare al tarilor cu probleme, cunoscut fiind faptul ca se doreste achizitionarea titlurilor guvernamentale cu maturitate scazuta, ci daca statele respective vor putea sa foloseasca banii in scopul corect.
Principala ingrijorare are legatura cu perioada electorala in care se afla deja numeroase tari europene, sau care se apropie cu pasi repezi. In aceste conditii, guvernele ar putea opta sa renunta la masurile de austeritate la care s-au angajat pentru a castiga, in schimb, popularitatea electoratului.
Mario Draghi, presedintele BCE, a specificat deja ca guvernele trebuie sa ceara ajutor oficial din partea Uniunii Europene inainte de a beneficia de programul de achizitie de titiluri de stat.... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:04
Declaratiile pe care sefului BCE le va face joi, in urma intrunirii Consiliului Administrativ al institutiei vor influenta nu doar evolutia economica a urmatoarelor zile, ci si credibilitatea lui Mario Draghi, mai ales dupa ce el a declarat, in urma cu mai multe saptamani, ca va face tot ce poate pentru a salva zona euro.
Dupa o asemenea promisiune, investitorii, dar si liderii europeni, fac presiuni asupra lui Draghi, cerand ca acesta sa isi duca la bun sfarsit planul. Astfel, dupa sedinta de joi, toata lumea asteapta detaliile planului de achizitie de titluri de stat creat pentru a cobora costul de finantare in Spania si Italia, dar si pentru a preveni destramarea zonei euro, scrie Bloomberg.
Anticiparea creata a atins noi cote maxime, iar lipsa unor actiuni concrete poate dauna credibilitatii liderului Bancii Centrale Europene.
"Credibilitatea lui Draghi e in joc. Si-a propus sa salveze euro, asa ca asta va trebui sa faca", a declarat Julian Callow, economist sef al Barclays Capital.
Draghi a transmis saptamana aceasta Parlamentului European, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise, ca BCE trebuie sa intervina pe piata obligatiunilor pentru a recastiga controlul asupra dobanzilor platite de statele cu probleme, dar si pentru a salva moneda europeana, au declarat o serie de surse anonime ale Bloomberg.
Planul lui Mario Draghi, care a fost trimis membrilor consiliului in urma cu doua zile, propune achizitia nelimitata de datorii suverane cu... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:31
Banca Centrala Europeana ar putea interveni din nou pe piata obligatiunilor pentru a linisti investitorii in privinta situatiei fiscale a Spaniei.
Declaratia facuta de Benoit Coeure, unul din directorii executivi ai BCE, ca Banca ar putea interveni pe piata a relaxat tensiunile si a scazut costul de imprumutare al Spaniei. Cu toate acestea insa, astfel de comentarii ar putea crea dispute in cadrul Bancii Centrale asupra uneltelor folosite in lupta anticriza, scrie Finantial Times.
In ultimii doi ani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de guvernele zonei euro pentru a incerca sa usureze situatia statelor cu probleme si pentru a ajuta la scaderea costului de imprumut al respectivelor tari.
Programul de achizitie de titluri de stat al BCE nu a mai fost activ din ianuarie, din cauza scepticismului multor legislatori in privinta eficacitatii programului, in timp ce altii sunt de acord cu implicarea Bancii Centrale in problema datoriilor suverane.
Conform declaratiilor lui Coeure realizate miercuri la Paris, situatia din Spania nu este justificata. "Va interveni BCE? Avem un instrument, Programul de achizitii de obligatiuni, care nu a mai fost utilizat in ultima vreme, dar continua sa existe", a spus acesta.
Comentariile oficialului BCE au ajutat la scaderea costului de imprumut al Spaniei. Titlurile de stat pe 10 ani au scazut la 5,87%, dupa ce se ridicasera la 6% marti.
"In primul rand trebuie sa ne uitam la faptul ca dobanzile la care se imprumutau... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 17:46
Multe vorbe au fost "aruncate" cu privire la modul in care va fi rezolvata criza euro. Economistii internationali trag linie la criza si pun pe hartie doua solutii: fie Europa trebuie sa aiba deplina guvernanta economica, fie renunta la euro.Pe termen scurt, insa, grijile cu privire la posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Italiei sau a Spaniei persista, potrivit Forbes.In opinia analistilor, solutia pe termen scurt ar fi ca investitorii sa aiba incredere ca Italia nu va intra in default. Accest lucru poate fi realizabil cu o singura conditie - cumpararea de obligatiuni existente pe piata, aducand in jos rata dobanzii pe care Italia trebuie s-o plateasca pentru a-si rostogoli datoriile. In acest fel, Italia nu va deveni insolvabila.BCE si-a folosit intreaga capacitate pentru a ridica pietele titlurilor de stat italiene si spaniole.Problema este daca interventia BCE va fi suficient de consistenta si de durabila pentru a preveni extinderea crizei datoriilor suverane.BCE a cumparat obligatiuni pe 5 ani atat in Spania cat si in Italia, impingand randamentele in jos. Majoritatea analistilor asteapta sa vada daca achizitia acestor obligatiuni vor da un impuls pozitiv pietelor bursiere.Piata titlurilor de stat spaniole este mai mare decat cea greceasca, portugheza si irlandeza, la un loc, avand o valoare de aproximativ 650 de miliarde de euro. In ceea ce priveste piata italiana, aceasta este a treia cea mai mare piata din lume - dupa cea japoneza si cea... mai mult
Marti, 09 August 2011, ora 17:52