Esti in cautarea unei locuinte, dar preturile te-au cam tinut departe de ele pana acum. Ei bine, transforma acest "dezavantaj", intr-un avantaj.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa nu te grabesti sa iei o locuinta acum.
Daca ai un apartament de vanzare, profita de scumpiri si vinde-l, apoi asteapta sa cada piata, avand in vedere ca a crescut foarte mult in ultimii 5 ani, inevitabilul se va produce.
Nu te grabi sa cumperi un apartament acum pentru ca-l vei plati, cu credit, mult mai scump.
Mai mult, este foarte posibil sa nu iti permiti rata pe viitor, cand bancile vor inaspri conditiile de creditare, iar dobanzile tale vor creste. Asa vei ajunge sa-ti irosesti si banii de avans si sa intri si pe lista neagra a bancilor.
In schimb, cauta locuinta, observa cum evolueaza preturile, si apoi ia o decizia intr-o cunostinta de cauza cat mai mare. Nu este nici o rusine sa mai stai un an in chirie. Este o munca grea cu mutatul dar vei fi protejat de momentul in care piata imobiliara se va destabiliza.
Mai mult, daca apartamentul pe care-l vrei acum costa 80.000 de euro, iar tu ai doar 20.000 de euro avans, sa spunem, asta inseamna ca ai avansul de 25%. Daca pretul apartamentului va scadea la 60.000 de euro, atunci avansul tau va valora 33%. Ceea ce inseamna un credit mult mai mic luat din banca si, implicit, o rata mai mica.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cu ce avantaje si dezavantaje vin... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:30
In cazul in care esti hotarat sa iti cumperi o casa, anul acesta, sfatul meu este sa nu sari cu capul inainte de pe acum pentru ca poti gasi ceva oferte mai bune daca ai nitica rabdare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cand e bine sa iti achizitionezi o locuinta.
In primul rand, "Noua casa" are mai putini bani decat anul trecut, deci creditarea pe partea aceasta nu va mai fi asa de generoasa. In al doilea rand, peste tot se anunta ca se scumpesc casele, dar fiind an de criza (de abia acesta, nu cel de anul trecut), preturile vor scadea pentru ca nu va mai fi asa mare cerere.
Daca nu este cerere, preturile vor incepe sa mearga in jos pentru ca dezvoltatorii vor sa vanda apartamentele. De asemenea, si bancile vor mai scadea dobanzile pentru ca semnalul a fost deja dat de BNR.
Legat din nou de anul de criza, asteapta sa vezi si ce se intampla cu compania pentru care lucrezi, sa nu risti sa iei creditul si apoi sa te vezi in imposibilitatea de a achita ratele.
Mai mult, in prezent sunt multe proiecte imobiliare in dezvoltare, asteapta ca acestea sa fie terminate pana sa iei creditul si de abia apoi incepe sa cauti. Rabdarea de care dai dovada iti va fi rasplatita proportional.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumea
Ce bunuri nu pot fi executate silit
Creditul de pandemie - banca nici nu trebuie sa te vada la fata
Cum trimiti bani... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 10:15
Cumpararea unei locuinte este pentru multi oameni o experienta care aduce una dintre cele mai mari bucurii in viata. Exista insa posibilitatea ca, dupa ce ai cumparat locuinta, sa te trezesti ca nu ai luat in calcul anumite aspecte, iar acest lucru poate umbri bucuria momentului in care ai tinut pentru prima data cheile in mana.
Pentru a te asigura ca locuinta visurilor tale nu va deveni un cosmar, dar si pentru a o transforma intr-o eventuala sursa de profit daca te vei decide in viitor sa o vinzi, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte importante.
Aspectele financiare
Este posibil sa fi vizitat un prieten care locuieste intr-un complex de apartamente in Bucurestii Noi si sa-ti fi placut mult locuinta acestuia. Insa, inainte de a lua decizia de a cumpara o locuinta, trebuie sa faci demersurile legate de prefinantare.
In acest sens, trebuie sa mergi la banca si sa obtii aprobarea in vederea unui eventual credit inainte sa depui propriu-zis actele pentru solicitarea imprumutului. Doar asa vei sti exact pe ce suma te poti baza, asta in functie de veniturile pe care le ai si de rata pe care ai putea sa o platesti lunar. Daca nu vei face acest lucru, este posibil sa te indragostesti de o casa care este mult peste posibilitatile tale financiare.
De asemenea, este important sa afli care e scorul tau de credit, care este colectat de biroul de credit. Aceasta inseamna ca ti se face o analiza in urma careia banca stabileste daca te incadrezi in standardele ei de... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 16:14
TVA de zero la suta pentru achizitia de locuinte noi - aceasta masura este sustinuta de Guvernul condus de Sorin Grindeanu, insa exista cateva capcane.
Ideea a pornit de la seful PSD, Liviu Dragnea, care a initiat un proiect de lege ce prevede aplicarea cotei zero TVA pentru:
- livrarea de locuinte de catre persoane fizice,- livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap,- livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
"Masura are in vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA", sustine Liviu Dragnea, in expunerea de motive a proiectului de lege.
La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a plusat si a anuntat ca vrea sa aplice TVA zero la absolut toate achizitiile de locuinte noi, nu doar pentru cele sociale.
Exista insa cateva probleme. In primul rand, masura nu poate fi aplicata pentru ca incalca normele europene. Potrivit Simonei Chirica, partener in cadrul casei de avocatura Schoenherr Romania, conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementeaza sistemul... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 08:20
In piata sunt disponibile variante de locuinte pentru toate buzunarele, iar preturile au scazut cu pana la 50% fata de anii de boom. Contextul pare a fi cel mai potrivit pentru achizitionarea unei locuinte, dar cum aceasta achizitie este cea mai importanta din viata, este esential ca alegerea facuta sa fie in cunostinta de cauza.
Frecvent, apartamentele amplasate in zone limitrofe ale Bucurestiului, care par a fi chilipiruri imobiliare, aduc cu sine o serie de costuri suplimentare pentru cumparator, de la bani la timp pierdut.
1. Dependenta de autoturism
Oricat de aproape de oras sau de mijloacele de transport in comun s-ar spune despre un bloc nou de locuinte ca se afla, este suficienta o saptamana de locuit in zona pentru a descoperi realitatea. In cazul in care detii un automobil, vei deveni dependent de el, iar timpul petrecut zilnic la volan se poate apropia si de trei ore, echivalentul unui drum Bucuresti-Brasov.
Nici economia la rata bancara pe care un client crede ca o face achizitionand un apartament la marginea orasului nu se justifica. Daca rata pentru un apartament de doua camere dintr-un ansamblu rezidential nou intr-un cartier din Bucuresti este de aproximativ 285 euro/ luna, iar pentru o unitate similara din zonele limitrofe ale orasului, ajunge la 220 euro, diferenta aceasta se anuleaza si chiar este depasita din cauza combustibilului consumat lunar pentru a parcurge doar distanta de acasa pana la locul de munca.
Drumul pana la cea mai... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 12:53
Bugetul alocat pentru achizitia unei garsoniere in urma cu sase ani este suficient in prezent pentru a cumpara un apartament nou cu trei sau patru camere sau chiar a unei case la curte, in urma scaderii preturilor de la declansarea crizei financiare.
"Inainte de perioada de recesiune economica, 60.000 de euro era o suma modesta pentru cumpararea unei locuinte intr-unul din centrele regionale ale tarii. In martie 2008, moment de varf pentru piata rezidentiala autohtona, aceasta permitea doar achizitia unei garsoniere in marile orase - si nici macar atat in Capitala. In ultimii sase ani insa, lucrurile s-au schimbat radical. La ora actuala un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpararea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
Astfel, potrivit ofertelor listate pe portal, in Bucuresti, in martie 2008, pretul mediu cerut pentru o garsoniera era de circa 82.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere urca la 123.000 de euro. Astazi insa, cu suma de 60.000 de euro pot fi gasite cu usurinta locuinte vechi cu trei sau chiar camere in asa-numitele cartiere "muncitoresti" (Titan, Drumul Taberei, Crangasi etc.). In Militari, spre exemplu, o unitate locativa cu patru camere si o suprafata utila de 75 de metri patrati, construita in anul 1970, are un pret de 60.000 de euro.
Desi la inceputul lui 2008 suma de 60.000 de euro era una derizorie pentru segmentul... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 16:39
Anul 2014 incepe, in premiera de la declansarea crizei, cu o serie de semne clare conform carora in urmatoarele 12 luni principalii actori si indicatori economici din piata imobiliara vor fi de partea persoanelor aflate in cautarea unei locuinte.
Pentru prima oara in Romania ultimilor 10 ani, creditele ipotecare in lei sunt mai ieftine decat cele in euro.
Aceasta evolutie, alaturi de alti factori, transforma anul 2014 in cel mai bun moment pentru achizitionarea unui apartament, apreciaza Adama, dezvoltator activ in Romania, Moldova, Ucraina si Turcia .
Creditele in RON, mai ieftine decat cele in euro
Daca pana in prezent creditul in euro s-a dovedit mai rentabil decat cel in moneda nationala, la inceputul anului 2014 asistam, in sfarsit, la o schimbare. BNR a dat startul sustinerii puternice a imprumuturilor in lei in cursul anului 2013.
Luand in calcul scaderea indicelui ROBOR la trei luni pana la sub 2%, la care adaugam celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului in lei in jur de 5,7%, comparativ cu aproape 6%, la cat se ridica unul similar in euro, conform calculelor specialistilor.
De exemplu, pentru un credit de 40.000 euro pe 30 de ani, rata lunara in lei este de 950 RON, iar in euro, 990 lei (echivalentul a 220 euro). In plus, in cazul unui credit in moneda nationala, eliminam riscul valutar si pericolul de a scoate lunar bani in plus din buzunar doar din cauza cresterii cursului euro.
Apetit pentru creditare, in crestere din... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:38
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu inca 200 milioane de lei pentru achizitia de locuinte construite de ANL, astfel incat fondurile pentru acest an vor fi majorate in total cu 1,2 miliarde lei.
"In plus fata de plafonul suplimentar de 1 miliard lei prevazut pentru anul 2013 se aloca un plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise de 200 milioane lei destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL)", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern.
Plafonul garantiilor pentru creditele Prima Casa a fost majorat la 30 iulie, prin hotarare de Guvern, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de ANL. Garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in anul curent a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar in iunie mai erau disponibile pentru 2013 fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:28
"Prima Casa 2" este functional doar pentru achizitia de locuinte deja construite, iar pentru cele care urmeaza sa fie dezvoltate programul va fi disponibil in zece zile, fiind necesar un nou act normativ al Guvernului pentru a regla anumite aspecte legate de acest segment."Problemele sunt rezolvate, urmeaza sa fie introduse intr-un act normativ. Se pot acorda garantii, prin noul program pentru case construite, urmand ca pentru cele nou construite sa fie disponibil in urmatoarele zece zile", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National al Creditelor pentru IMM-uri.
El a aratat ca unul dintre aspecte vizeaza modificarea legislatiei in care sa fie introdusa si garantia pentru bunurile viitoare, similar creditului ipotecar.
Un alt aspect este legat de cazul in care din asocierile de persoane pentru dezvoltarea de locuinte se retrage unul dintre asociati.
"Noi am identificat toate problemele, am gasit solutii, urmeaza acum ca acestea sa fie cuprinse intr-un act normativ al guvernului", a spus Saramet.
Presedintele FNGCIMM a mentionat ca deja joi fondul va primi primele dosare de la BRD pentru varianta noua a programului "Prima Casa" pentru achizitia de locuinte deja construite. mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 12:09