Modificarea Legii privind piata de capital are ca scop incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilitatii in plan extern, reprezentand totodata si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori, arata un comunicat al Ministerul Finantelor Publice, remis luni Agerpres.
MFP a lansat luni in dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital, precizand ca are in vedere adaptarea legislatiei in domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.
Potrivit sursei citate, acest demers are scopul sa conduca la incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente, ceea ce va asigura o mai mare vizibilitate Romaniei in plan extern si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori. Aceasta propunere legislativa este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital romanesti, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a Romaniei (ASF si BNR), precum si ai Ministerului Finantelor Publice (MFP).
'Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, in principal, adaptarea normelor nationale in scopul asigurarii unui tratament unitar... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 09:03
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce cu 25% comisionul perceput pentru achizitiile de actiuni pe piata de capital, la 0,06%, fata de 0,08% in prezent, masura urmand sa fie aplicata incepand din 16 septembrie.
Pentru tranzactiile realizate de intermediarii care au calitate de "market maker" in raport cu instrumentul financiar tranzactionat, comisionul perceput va fi de 0,04%, potrivit unui regulament publicat de Autoritate.
Acelasi comision de 0,04% se va aplica si in cazul transferurilor cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, cu drepturi de preferinta si drepturi de alocare.
In cazul titlurilor de stat, ASF va percepe un comision de 0,0004% din valoarea tranzactiilor. Modificarile intra in vigoare incepand din 16 septembrie 2014.
Oficiali ASF au anuntat in luna februarie ca Autoritatea va lua masuri pentru ca taxele si comisioanele aplicate pe piata de capital sa devina "prietenoase", iar toate propunerile vizeaza reducerea taxelor, desi in unele cazuri nu se va observa o scadere semnificativa. mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 14:40
Cea mai mare banca din Italia, Unicredit, cu subsidiare si in Romania s-a oferit sa cumpere obligatiuni de stat in valoare de 3 miliarde de euro pentru a-si mari capitalul.
"Scopul invitatie de participare este acela de a sprijini strategia Unicredit pentru optimizarea structurii de capital", au precizat reprezentantii bancii. Rascumpararea va genera profituri, mai spun aestia, potrivit Bloomberg.
Unicredit, care vinde deasemenea actiuni in valoare de 7,5 miliarde de euro va avea un castig de capital de 490 de milioane de euro in cazul in care va primi pretul maxim pe rascumpararea obligatiunilor.
"Este un pas spre recapitalizare. Ne asteptam la o astfel de miscare de la bancile italiene care vor sa-si optimizeze pozitiile de capital", spun reprezentantii bancii Akros.
Actiunile Unicredit au scazut cu 0,7% pana la 3,73 euro la bursa din Milano, dupa un castig recent de 5,8%. Acest lucru a oferit companiei o valoare de piata de 21,6 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 17:35
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca grupul din Grecia OTE nu este interesat sa cumpere actiunile pe care statul roman le detine la Romtelecom, motivand ca momentul este inoportun pentru astfel de achizitii, anunta Mediafax,"Scrisoarea grupului elen OTE a sosit vineri, 27 mai", a afirmat Valerian Vreme.
Ministrul Comunicatiilor a mai precizat ca mai multe detalii vor fi prezentate intr-un comunicat care va fi transmis in cursul zilei de luni.
In urma cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, dupa o intalnire cu reprezentantii OTE, ca grupul va inainta, pana la 27 mai, o propunere concreta privind pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom.
"Poate fi o propunere de cumparare, de colaborare, de fuziune (cu operatorulde telefonie mobila Cosmote - n.r.) sau listare a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom pe piata de capital", a spus ministrul.
Presedintele si directorul general al OTE, Michael Tsamaz, arata atunci, intr-o declaratie de presa transmisa de Romtelecom, ca grupul elen va pregati "o propunere scrisa privind viitorul investitiilor in Romania".
Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.
Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la finele lunii mai. mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:25
Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV AG ia in calcul o vanzare de actiuni pentru a strange pana la 800 milioane euro, pentru finantarea unei achizitii, au declarat trei surse apropiate companiei, citate de Bloomberg. Compania petroliera austriaca, cea mai mare din Europa Centrala, se afla in discutii cu banci printre care JPMorgan Chase & Co., au spus cele trei surse, care au cerut sa nu fie numite, pentru ca negocierile sunt private.
OMV a anuntat pe 7 august ca poarta discutii cu Dogan Sirketler Grubu Holding AS pentru cumpararea participatiei de 54% din Petrol Ofisi AS. Achizitia ar majora participatia detinuta de OMV in cadrul celui mai mare retailer de combustibil din Turcia la 96%.
Pachetul detinut de Dogan in cadrul Petrol Ofisi este evaluat la 1,4 miliarde dolari, la cotatia actuala a actiunilor. OMV se extinde in pietele emergente pentru a beneficia de o crestere mai puternica a cererii. Petrol Ofisi are 3.223 benzinarii in Turcia, unde consumul de petrol a crescut cu 5,8% anul trecut, potrivit BP Plc, in contextul in care, in Austria, consumul a scazut cu 0,1%.
Grupul OMV este actionar Petrol Ofisi din 2006, cand a cumparat 34% din companie, pentru 1,06 miliarde dolari. "Nu comentam zvonurile din piata", a declarat Sven Pusswald, purtator de cuvant OMV. "Intrunirea generala anuala a aprobat o majorare de capital. Masura este tipica pentru acest sector.
Momentan, nu avem nimic de spus pe acest subiect". OMV, actional majoritar al Petrom, a... mai mult
Joi, 13 August 2009, ora 16:07