De cele mai multe ori, achizitionarea unei masini noi este mult prea costisitoare sau pur si simplu nu renteaza. Astfel, ajungandu-se la achizitionarea unei masini second-hand. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati o astfel de decizie, deoarece masina second-hand vine dupa ea cu anumite probleme daca nu acordati suficient de multa atentie la prima vizionare si testare a acesteia.
In acest articol veti descoperi top 5 aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va cumparati o masina second-hand.
1. Verificati istoricul masinii
Fie ca proprietarul actual al masinii se afla intr-un alt oras fata de dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa evitati pierderea inutila a timpului pe drumuri, indicat este sa cereti numarul de sasiu al masinii, adica codul unic de identificare al acesteia. De asemenea, s-ar putea sa o mai gasiti si sub numele de VIN - Vehicle Identification Number. Numarul de sasiu este precum CNP-ul masinii, deoarece odata verificat veti putea afla informatii vitale despre acea masina.
Astfel, daca veti verifica numarul unic de identificare al masinii veti putea afla daca are kilometri dati inapoi, cand a fost in service-uri autorizate RAR, cand i s-a facut ITP-ul, daca a avut accidente grave de care ar trebui sa stiti. Totodata puteti afla capacitatea motorului, culoarea, greutatea si alte aspecte tehnice.
Codul unic de identificare al masinii este si cel care va poate spune daca masina a fost furata.
Daca aici este totul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:58
Piata auto din tara noastra noastra este dominata de achizitii de automobile second-hand. Majoritatea romanilor prefera o masina la mana a doua in detrimentul uneia noi, pretul jucand un rol extrem de important. Odata cu achizitionarea unui automobil second hand se pune si problema inlocuirii unor piese.
Persoanele care vand autoturisme la mana a doua accepta de obicei controale la un service auto ales de client, astfel incat acesta sa stie exact in ce stare se afla masina inainte de a o cumpara. Chiar daca masina nu prezinta probleme, cu siguranta exista piese auto pe care va trebui sa le inlocuiesti la scurt timp dupa ce ai cumparat-o.
Piesele auto care ar trebui inlocuite daca ai cumparat o masina second-hand
Este putin probabil sa achizitionezi o masina la mana a doua cu toate piesele schimbate de putin timp, deoarece vanzatorii nu mai sunt dispusi sa faca investitii in automobilele pe care urmeaza sa le vanda.
Primele componentele auto care vor trebui inlocuite sunt consumabilele. Daca iti doresti ca masina sa functioneze bine, alege piese auto noi, originale, chiar daca preturile lor sunt mai ridicate. Din categoria componentelor consumabile fac parte filtrul de habitaclu, filtrul de aer, de ulei si de combustibil, mai ales daca masina a fost folosita in Romania, unde benzina si motorina au numeroase impuritati. Aceste piese au costuri relativ mici, insa sunt deosebit de importante.
Odata ce schimbi filtrul de ulei, e cazul sa schimbi si uleiul, dar si... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 08:03
Piata auto din tara noastra este dominata de achizitii second-hand, romanii preferand sa-si cumpere masini la mana a doua din diverse motive, unul dintre ele, si cel mai important, fiind faptul ca preturile sunt mult mai accesibile in acest segment. Insa romanii nu cumpara doar masini rulate, ci si piese auto second hand, tot din aceleasi considerente.
Statisticile pietei auto de la noi
Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care publica lunar o statistica legata de situatia vanzarilor de automobile de la noi din tara, atrage atentia asupra faptului ca romanii prefera masinile si piesele auto-second hand si ca parcul auto national este din ce in ce mai invechit si, in mod automat, mai poluant.
In primele sase luni ale anului 2015, inmatricularile second hand au avut o crestere de 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Statul si-a propus sa stimuleze vanzarile de masini noi si chiar vanzarile de masini ecologice prin doua programe: "Rabla" si "Prima Masina".
Niciunul dintre ele nu s-a dovedit insa a fi foarte eficient, romanii optand in continuarea pentru masinile la mana a doua, chiar daca statul le dadea ceva beneficii celor care isi doreau un automobil nou.
"Rabla" a avut un oarecare succes si a contribuit la innoirea parcului auto, insa programul "Prima Masina", ce avea ca obiectiv incurajarea si ajutarea tinerilor sa achizitioneze o masina noua, este deja considerat un esec din cauza procedurilor greoaie pe care le presupune.... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 14:07
Piata auto a scazut cu 18,6% in primele sase luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
"Pe ansamblul pietei, livrarile totale (autoturisme + vehicule comerciale) au inregistrat in prima jumatate a anului 2013 o scadere de 18,6% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut (acelasi procent de scadere consemnat si la 5 luni). In interiorul acestei scaderi, remarcam autoturismele, care au un declin al vanzarilor de 19,4%. Si pe plan european se constata o evolutie negativa, principalele tari inregistrand scaderi importante (Franta -11,3%, Italia -10,3%, Germania -8,1%)", se arata in document.
Potrivit acestuia, in Romania, in continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (75% din total in luna iunie).
"Astfel, pe fondul demararii tarzii a Programului 'Rabla', dar si al accesului dificil la credite, vanzarile catre persoanele fizice reprezinta la 6 luni doar 19% din total (in crestere totusi fata de primele 5 luni cand acest procent era de 15%).
Pentru comparatie, in primul trimestru din 2012 (dupa 3 luni de functionare a Programului 'Rabla') acest raport era de 31% persoane fizice si 69% persoane juridice. In plus, continua sa se manifeste in piata impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 102.000 unitati la autoturisme si 21.500 la vehicule... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 11:28
Vanzarile de autovehicule noi au scazut cu 18,6% in primele cinci luni, la 28.059 unitati, iar segmentul autoturismelor a inregistrat livrari mai mici cu 19,8%, la 23.245 unitati, potrivit datelor anuntate luni de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Vanzarile sunt sustinute in continuare de achizitiile realizate de catre companii (85% din total in luna mai), cele catre persoanele fizice continuand sa scada pana la un minim de doar 15% din total. Comparativ, in mai 2012, luna in care Programul Rabla functiona deja in mod efectiv, acest raport era de 49% persoane fizice si 51% persoane juridice.
"Continua sa se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 86.000 unitati la autoturisme si 18.400 la vehicule comerciale, au o crestere de 42%, respectiv 10% fata de 2012. Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vandut in Romania au fost aduse alte 3,7 rulate, raport totuti in scadere fata luna anterioara, cand acesta era de 4/1", se arata intr-un comunicat al APIA.
Franta si Italia au inregistrat si ele scaderi de peste 10% la vanzarea masinilor noi
Asociatia noteaza ca si pe plan european au fost scaderi, principalele tari inregistrand diminuari importante (Franta -11,9%, Italia -11,2%, Germania -8,8%).
La autoturisme, topul pe marci in primele cinci luni este format din Dacia (6.638 unitati vandute - 28,6% din total), urmata de... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:14
Piata auto a scazut in primele trei luni cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 15.615 unitati, pe segmentul autoturismelor vanzarile fiind mai mici cu 6,9%, la 12.869 unitati, potrivit datelor anuntate joi de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
"In continuare, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (84% din total in luna martie), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 16% din total (in scadere fata de luna precedenta cu 3 puncte procentuale).
In plus, continua sa se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 53.000 unitati la autoturisme si 11.200 la vehicule comerciale, au o crestere de 50%, respectiv 12,3% fata de 2012. Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autoturism nou vandut in Romania au fost aduse alte 4,7 rulate", se arata intr-un comunicat al APIA.
Asociatia mentioneaza ca 28.730 unitati au o vechime de 10 ani.
"Aceste cifre sunt de natura sa ingrijoreze atat autoritatile centrale ale statului, care se confrunta in mod evident cu o scadere a incasarilor la bugetul de stat (TVA, taxe si impozite aferente vanzarilor de autoturisme noi), cat si autoritatile locale, populatia din principalele orase fiind in mod cert afectata de cresterea poluarii aerului. Este de asteptat si analizat in perioada urmatoare daca si in ce masura Timbrul de mediu si Programul de innoire a parcului auto vor contribui la... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:37
Producatori de automobile de lux, precum BMW si Lexus, care se confrunta pentru al doilea an cu declinul vanzarilor pe piata americana, incearca sa pastreze loialitatea cumparatorilor si sa obtina marje avantajoase prin incurajarea achizitiei de masini second hand, transmite Bloomberg.Astfel, Lexus, Mercedes-Benz si BMW incurajeaza cumparatorii afectati de recesiune sa economiseasca prin cumpararea unor vehicule reconditionate dupa expirarea contractelor de leasing, informeaza Mediafax.
Marjele realizate sunt apropiate de cele obtinute prin comercializarea automobilelor noi, iar tranzactiile sunt profitabile si pentru dealeri.
Vanzarile de automobile de lux second hand certificate au crescut pe piata americana cu 4,7% in august, fata de un declin de 31% in cazul masinilor noi, potrivit companiei de cercetare a pietei Autodata.
mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 17:16