Deputatul PSD Mihai Valentin Popa a fost achitat definitiv luni, 9 noiembrie 2020, de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunii de santaj. El era cercetat intr-un dosar in care era acuzat de DNA ca a intervenit la un primar si la managerul unui spital sa nu revoce o protejata a sa dintr-o functie de conducere in spital, precum si la DSP Brasov pentru a nu sanctiona conducerea unei scoli comunale.
De altfel Curtea Suprema l-a achitat pe 15 mai 2019 intr-o decizie in prima instanta. Valentin Popa a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de santaj si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenit, ar completul de cinci al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins luni apelul facut de procurori, mentinand sentinta data de completul de trei judecatori.
Potrivit DNA, in cursul anului 2017, in contextul in care primarul unui municipiu din judetul Brasov a anuntat posibilitatea revocarii din functie a unei persoane din conducerea unui spital aflat in subordinea primariei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi si ca urmare a refuzului acelei persoane de a-si indeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), Mihai Valentin Popa, care este presedinte al Organizatiei Fagaras a PSD si secretar executiv al Organizatiei PSD Brasov, a luat hotararea de a-si folosi influenta si autoritatea data de functiile politice detinute,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:05
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost achitat, luni, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), in dosarul Transalpina, in care acesta era acuzat de instigare la abuz in serviciu si de fals in inscrisuri. Iordache a fost trimis in judecata in acest dosar in anul 2014, iar decizia este definitiva.
Astfel, magistratii au mentinut decizia luata in prima instanta luata la Tribunalul Bucuresti, in decembrie 2017, iar omul de afaceri alaturi de mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova au scapat de acuzatiile aduse de procurorii anticoruptie.
Achitare s-a dispus si pentru Ion Dina, Marin Tudor, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Mircea Nicolae Dorel si SC Romstrade SRL.
Nelu Iordache, firma Romstrade si mai multi sefi de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova au fost trimisi in judecata in anul 2014 pentru fapte de coruptie privind lucrari de modernizare a 184 de kilometri din DN 67C Transalpina, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei, respectiv dirigintii de santier Ion Dina si Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 22:08
Milionarul Remus Truica (49 de ani), este bine integrat in societate si a desfasurat afaceri pe teritorul Romaniei, fara sa fi fost condamnat anterior pentru astfel de fapte, asa ca in cazul lui se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special prevazut de lege.
Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Remus Truica la o pedeapsa totala de 4 ani de inchisoare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov, caz cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro.
Remus Truica a fost sef de cabinet al premierului Adrian Nastase si detine la Snagov cel mai mare si mai luxos domeniu privat din jurul Capitalei. In 2010, relatia cu vestita cantareata franceza Patricia Kaas l-a adus in prim-planul presei mondene.
In "dosarul Ferma Baneasa", milionarul a fost gasit vinovat de trafic de influenta si spalare de bani. In acelasi timp, instanta l-a achitat pe Truica pentru o alta infractiune de spalare de bani si pentru complicitate la abuz in serviciu si a constatat ca infractiunea de dare de mita s-a prescris.
Instanta a mai dispus confiscarea speciala de la Remus Truica a mai multor terenuri din Snagov in suprafata totala de aproximativ 141.000 de metri patrati.
Este un caz in care sunt implicati avocati de top, afaceristi sau consultanti politici - miliardarul Benyamin "Beny" Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, asa-zisul print Paul Al Romaniei, avocatul Robert Rosu sau... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 00:00
Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Valerian Vreme a fost achitat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul Microsoft.
Vreme a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie in septembrie 2017 pentru abuz in serviciu si a fost achitat si in prima instanta.
"Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si de apelantul inculpat Vreme Valerian impotriva sentintei penale nr. 630 din data de 01 noiembrie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala in dosarul nr. 2483/1/2017. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24 septembrie 2019", se arata in sentinta ponuntata de completul de cinci judecatori de la ICCJ.
Valerian Vreme trebuie sa plateasca 500 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Valerian Vreme a fost trimis in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu, in septembrie 2017.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli.
Acest lucru s-a... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 23:47
Fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistratii instantei supreme in dosarul in care a fost acuzat de abuz in serviciu, decizia nefiind definitiva. El a fost acuzat ca a incheiat fara organizarea unei licitatii publice un contract de cumparare a unor produse software Microsoft in scoli.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata de procurori.
Fostul ministru al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor Valerian Vreme a fost trimis in judecata in luna septembrie 2017, de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz in serviciu, dupa ce a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, un contract de cumparare a unor produse software Microsoft in scoli.
Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a incheiat, fara organizarea unei licitatii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract "ce avea ca obiect inchirierea, pe o durata de 16 luni si 13 zile, cu optiune de cumparare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft in scoli".
"Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea incheierea unui astfel de contract subsecvent. De mentionat este faptul ca D.Con-Net AG a achizitionat licentele respective la pretul de 2.612.805 euro. Ulterior, in acelasi context, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 09:34
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, luni, in dosarul in care DNA l-a acuzat de folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a respins astfel recursul facut de DNA dupa ce si in prima instanta Orban fusese achitat. Decizia de acum este definitiva.
"Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 50 din data de 31 ianuarie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, in dosarul nr.1996/1/2016, privind pe inculpatul Orban Ludovic.
In baza art.275 alin. (3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea prezentei cauze raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales pentru intimatul inculpat Orban Ludovic, in suma de 70 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 5 martie 2018", este decizia magistratilor.
Completul de 5 judecatori care a dat decizia in acest caz a fost format din Iulian Dragomir (presedinte), Simona Encean, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Silvia Cerbu.
In faza de fond a procesului, politicianul a fost achitat printr-o decizie data atunci in majoritate, intr-un complet de trei judecatori: doi magistrati (Geanina Cristina Arghir si Daniel Gradinaru)... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 14:17
Magistratii ICCJ motiveaza ca au dispus achitarea fostului deputat Sebastian Ghita, acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani si a fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu, pentru ca probele si declaratiile nu sunt suficiente pentru o solutie de condamnare.
Sebastian Ghita a fost achitat in dosarul Asesoft. DNA ceruse 10 ani de inchisoare
"Instanta poate pronunta condamnarea in situatia in care constata, dincolo de orice indoiala rezonabila, din toate probatoriile administrate in cauza, ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat.
In consecinta, daca in urma procesului de interpretare si apreciere a probelor administrate, subzista o indoiala cu privire la vreunul din elementele necesare pentru tragerea la raspundere penala a persoanei cercetate, prezumtia de nevinovatie nu este inlaturata, iar dubiul existent va profita acuzatului, urmand a fi valorificat ca o proba in favoarea nevinovatiei sale. (...)
Chiar daca s-au administrat probe in sprijinul invinuirii, iar alte probe nu se intrevad ori, pur si simplu, nu mai exista si totusi indoiala persista in ce priveste vinovatia, atunci indoiala este echivalenta cu o proba pozitiva de nevinovatie si deci inculpatul trebuie achitat. Hotararile de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei nu se pot intemeia in masura determinanta pe declaratiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejati",... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 11:00
Vasile Blaga a fost achitat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care a fost trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta, sentinta in cazul sau nefiind definitiva.
"Achita inculpatul Blaga Vasile sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. Ridica sechestrul asigurator dispus in cursul urmaririi penale", a hotarat, luni, Tribunalul Capitalei.
Decizia poate fi contestata de procurori cu apel.
Conform Realitatea TV, procurorii DNA au luat deja aceasta decizie.
La ultimul termen de judecata, procurorii au cerut condamnarea la inchisoare cu executare si interzicerea dreptului de a fi membru al unui partid si de a avea functii publice.
Vasile Blaga, fost senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploiesti in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, cauza fiind trimisa instantei supreme.
Mandatul de senator al lui Vasile Blaga s-a incheiat in luna decembrie 2016, iar dosarul nu a mai fost de competenta ICCJ, fiind trimis Tribunalului Bucuresti.
"In perioada 2011-2012, in calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit in patru randuri, de la o societate comerciala reprezentata de inculpatul Berdila Horatiu Bruno, suma totala de 700.000 euro, in schimbul exercitarii influentei prin intermediul inculpatului Stefan Gheorghe (vicepresedinte al aceluiasi partid) asupra unei persoane care a detinut... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 16:17
Fostul primar al sectorului 1 Andrei Chiliman a fost achitat, joi, de magistratii Judecatoriei Sectorului 1, in dosarul in care a fost judecat pentru abuz in serviciu in legatura cu eliberarea unei autorizatii pentru o terasa.
Decizia in acest caz nu este insa definitiva si poate fi atacat cu recurs de procurori.
In acelasi dosar, au fost achitati Petrica Marius Ionescu, director executiv al Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Sector 1, si Georgiana Constantina Derdene, sef serviciu in cadrul Serviciului Utilitati Publice la aceeasi primarie.
Instanta a luat act ca persoanele vatamate din acest dosar, Stefan si Marcela Barle, nu s-au constituit parti civile.
Andrei Chiliman a fost trimis in judecata in octombrie 2015 de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, sub acuzatia ca, la data de 16 octombrie 2014, impreuna cu Petrica Marius Ionescu si Georgiana Constantina Derdene, in exercitarea atributiilor de serviciu, au emis o autorizatie de functionare pentru o terasa amplasata pe teren proprietate privata, prin care s-a autorizat ca o societate comerciala sa desfasoare activitate de alimentatie publica in unitatea tip terasa, cu incalcarea Hotararii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 181/28.11.2013.
Procurorii sustineau ca autorizatia a fost eliberata de Chiliman fara acordul unora dintre vecinii perimetrali direct afectati, desi cunostea opozitia ferma si explicita a acestora.
Intr-un alt dosar, Chiliman este acuzat de institutia... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 17:00