Guvernul are in plan cresterea accizelor la carburanti, iar acest anunt a venit la pachet cu atacuri din partea social-democratilor la gigantii din domeniu, in vreme ce transportatorii au trimis avertismente dupa avertismente in legatura cu efectele negative ale masurii, respinse insa de Executiv.
Dar daca ne indepartam putin de circul mediatic, atunci ne vom da seama ca cei care au de pierdut sunt, de fapt, romanii.
Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.
In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.
La benzina cu plumb, mai putin utilizata, acciza creste cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri in prezent pana la 2.327,27 lei/1.000 de litri.
Practic, se revine exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de Guvernul Ponta in 2014.
In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani.
Premierul Mihai Tudose a spus cu subiect si predicat ca scopul acestei masuri este sa aduca mai multi bani la buget, pe... mai mult
Luni, 14 August 2017, ora 06:49
PSD, partidul care controleaza Executivul, ia bani de la saraci prin majorarea accizelor la carburanti si ofera bani bogatilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor doua masuri fiind apropiat, sustine consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"PSD ia de la saraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masa) ca sa dea la bogati (ca doar nu saracii traiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018) ", a scris Biris pe Facebook miercuri.
Consultantul considera ca eliminarea impozitului pe dividende este o masura nociva, fiind recomandata doar in anumite situatii.
"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui sa fie zero doar pentru dividende primite de la firme romanesti (si din UE) platitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui sa fie 16%", a mentionat Biris.
Fostul secretar de stat din Finante considera ca masura a fost dorita de sefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din Romania in paradisuri fiscale.
"Impozitul zero pe dividende este o invitatie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de inteles si de ce greii PSD vor neaparat masura asta: in curand profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informatii", a mai scris Biris.
Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 12:57
Acciza pentru tigari va scadea incepand cu data de 1 aprilie 2017, potrivit unui Ordin al Ministrului Finantelor publicat marti in Monitorul Oficial. Insa pretul final al tigarilor nu va scadea, pentru ca acciza totala nu se va schimba.
"Nu scade acciza totala, ci doar se recalculeaza componenta specifica, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai industriei tutunului, care precizeaza, astfel, ca pretul final al pachetelor de tigari nu va suferi modificari in urma acestei masuri.
Componenta numita "ad valorem" are o pondere de 14%. Acciza totala a crescut in ianuarie la 436 lei/1.000 de tigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifica a fost calculata la referinta din 2015, intrucat cea din 2016 nu era disponibila la momentul respectiv.
"Acciza totala nu se va indexa in aprilie, pentru ca rata inflatiei a fost negativa in perioada avuta in vedere. Componenta specifica se va calcula, insa, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au mai aratat sursele citate.
Acciza totala a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de tigarete) inca din anul 2015 (fata de 2018, cum era prevazut), iar in prezent acciza totala este de circa 98 de euro/1.000 de tigarete.
Acciza specifica datorata pentru mia de tigarete a fost majorata la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finantelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea tigarilor.
Pentru... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 09:59
Un subiect mai putin dezbatut si prozaic prin natura lui este modul in care se va aplica acciza in anul 2016.
La inceputul lunii octombrie eram obisnuiti sa fim atenti la cursul de schimb valutar valabil in prima zi lucratoare din aceasta luna, curs valutar utilizat in tot anul urmator pentru calculul si plata accizei la produsele supuse acestei taxe.
Desigur, cu cat acest curs de schimb este mai ridicat, cu atat mai mare este suma de plata la buget.
In sfera produselor accizabile se regasesc elemente absolut indispensabile vietii cotidiene cum ar fi energia electrica, benzina, motorina, gazul natural, dar si o serie de produse consumate in mod frecvent, fie ca e vorba de vicii (alcoolul si tigarile) sau cele ce fac deliciul consumatorului, respectiv cafeaua, bijuteriile din aur si platina cu exceptia verighetelor, confectiile din blanuri naturale sau iahturile.
Raportandu-ne la cursul de schimb, aceste accize au fost calculate pentru anul 2014 si 2015 la o cotatie ...citeste mai departe despre "Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 - Ce se intampla cu alcoolul si benzina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 07:06
Plenul Senatului a aprobat, marti, modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, adoptand de asemenea un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase sa intre in vigoare din 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca "in domeniul TVA, incepand cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering".
Senatul a adoptat si un amendament al PNL, care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase, inclusa si in proiectul noului Cod Fiscal, sa intre in ...citeste mai departe despre "Reducerea accizei la bauturile spirtoase intra in vigoare de la 1 octombrie 2015, nu din 2016" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 17:57
Accizele si TVA vor fi reduse inainte de finalul acestui an, in avans fata de programul anuntat prin proiectul noului cod fiscal, pentru ca populatia sa nu-si amane comportamentul de consum, mai ales in noiembrie si decembrie, care sunt luni de varf, a anuntat ministrul Finantelor, Darius Valcov.
"Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care, va spun in premiera, nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din ianuarie (...) Sper ca pana la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, codurile sa fie adoptate de Parlament si sa nu fie modificate fundamental", a spus Valcov, citat de Mediafax.
Ministrul Finantelor a aratat ca relaxarea fiscala gandita pentru urmatorii 5 ani are in vedere parcursul Romaniei pentru urmatorii 12 ani, in care obiectivul este depasirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita.
"Ne dorim ca in 12 ani Romania sa depaseasca media UE privind PIB per capita. Nu se poate fara o crestere economica sustinuta. Media de 3% din ultimii ani nu e suficienta petru recuperarea decalajelor", a spus Valcov.
El a aratat ca desi Romania este parte a Uniunii Europene si membra NATO, se gaseste intr-un mediu competitional acerb, iar o fiscalitate pro investitionala ar putea sa reprezinte un atuu important.
"Marile companii aleg sistemul fical care le avantajeaza cel mai mult (...) Credem ca acest... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:32
Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, incepand de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflatiei, potrivit modificarilor adoptate de Guvern la Codul Fiscal.
"Incepand cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", se arata in ordonanta de modificare a Codului Fiscal, citata de Mediafax.
Modificarea este propusa pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, potrivit Ministerului Finantelor.
La finele lunii noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.
Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 17:49
Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, incepand de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflatiei, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
"Incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", arata Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat, transmis de Mediafax.
Modificarea este propusa pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, arata institutia.
La finele lunii noiembrie premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.
Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 10:50
Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat pentru Agerpres ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
'Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul - valoarea in lei indexata cu inflatia', a precizat oficialul MFP, informeaza Agerpres.
Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.
'In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.
Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor.
Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 14:20