Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
Acciza pentru tigari va scadea incepand cu data de 1 aprilie 2017, potrivit unui Ordin al Ministrului Finantelor publicat marti in Monitorul Oficial. Insa pretul final al tigarilor nu va scadea, pentru ca acciza totala nu se va schimba.
"Nu scade acciza totala, ci doar se recalculeaza componenta specifica, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai industriei tutunului, care precizeaza, astfel, ca pretul final al pachetelor de tigari nu va suferi modificari in urma acestei masuri.
Componenta numita "ad valorem" are o pondere de 14%. Acciza totala a crescut in ianuarie la 436 lei/1.000 de tigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifica a fost calculata la referinta din 2015, intrucat cea din 2016 nu era disponibila la momentul respectiv.
"Acciza totala nu se va indexa in aprilie, pentru ca rata inflatiei a fost negativa in perioada avuta in vedere. Componenta specifica se va calcula, insa, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au mai aratat sursele citate.
Acciza totala a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de tigarete) inca din anul 2015 (fata de 2018, cum era prevazut), iar in prezent acciza totala este de circa 98 de euro/1.000 de tigarete.
Acciza specifica datorata pentru mia de tigarete a fost majorata la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finantelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea tigarilor.
Pentru... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 09:59
Romania nu este singurul stat european unde fumatorii sunt vanati cu indarjire de catre autoritati. De fapt, in unele state scandinave, viciile sunt atat de drastic taxate incat viata fumatorului roman este aproape de invidiat.
Finlanda si Suedia conduc in topul statelor ultraprotectoare cu cetatenii lor, in care fumatul, bautul si produsele de tip fast-food sunt restrictionate, arata rapoartele Institutului de Afaceri Economice (IEA) din Marea Britanie si al Centrului de Informatii pentru Politici Europene, citate de postul CNBC.
Politici inutile
Cele doua institutii sustin ca intruziunea politicului in viata cetatenilor pare sa nu aiba niciun efect, conform zicalei, suma viciilor ramanand in general constanta.
"Aceste legi isi gasesc o justificare in termeni medicali, dar, in realitate, analiza datelor arata ca nu exista o legatura directa intre legislatia protectoare si o speranta de viata ridicata.
Tarile cu o legislatie restrictiva in privinta consumului de alcool nu au o rata scazuta a consumului de alcool si tarile cu legi dure anti-fumat nu inregistreaza o scadere a numarului fumatorilor", sustin expertii IEA.
In Uniunea Europeana, cinci state se remarca ca lideri in impunerea unor politici restrictive in privinta comsumului de alcool si a tigarilor clasice sau electronice: Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Irlanda si Ungaria.
Acciza la inghetata
Oficialii de la Helsinky au mers atat de departe incat au interzis tigaretele electronice si... mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 14:54
Italia este prima tara de pe continent care a introdus acciza la tigarile electronice, iar reprezentantii Uniunii Europene se gandesc foarte serios s-o adopte in toate tarile membre.
Noua acciza prin care tigarile electronice vor fi taxate cu 50% din valoarea accizei impusa pe tigaretele clasice incinge deja spiritele in Italia.
Producatorii de tigari electronice sustin ca masura favorizeaza marile firme din industria tutunului, printre care si Phillip Morris International.
Scandalul vizeaza faptul ca acelasi nivel redus de accizare va fi aplicat si la Marlboro HeatSticks, un nou produs pe baza de tutun, pe care Phillip Morris vrea sa-l introduca pe piata italiana.
Desigur, lansarea va avea loc odata cu finalizarea unei investitii de 500 de milioane de euro intr-o fabrica de productie, arata agentia Reuters.
Discount incorect
Companiile italiene care produc tigarete electronice sustin ca discountul acordat pentru Marlboro HeatSticks este in masura sa incurajeze marile companii din industria tutunului.
"Este incorect. Este clar ca legislatia a fost modificata pentru alte interese decat simpla impozitare a producatorilor si comerciantilor de tigari electronice", afirma Massimiliano Mancini, presedintele ANAFE-Confindustria, o asociatie profesionala a producatorilor de tigarete electronice si consumabile pentru acestea.
Reprezentantii Phillip Morris nu vor sa comenteze acuzatiile aduse de reprezentantii industriei rivale.
"Am impartasit punctul... mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 10:00
1Agentia Nationala Antidrog (ANA) se alatura apelului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru cresterea accizelor la tutun cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun (31 mai), masura care are rolul de prevenire a fumatului in randul tinerilor si de reducere a acestuia la nivelul persoanelor cu venituri mici.
"Cresterea accizelor determina o crestere a pretului la tutun cu 10% si o scadere a fumatului cu aproximativ 4% in tarile cu venituri mari si cu pana la 8% in tarile cu venituri mici si medii. In plus, cresterea accizelor la tutun este considerata a fi cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indica faptul ca o crestere cu 50% a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici", precizeaza ANA intr-un comunicat.
Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si viitoare nu numai din punctul de vedere al consecintelor medicale, dar si al celor sociale, de mediu si economice datorate consumului de tutun, dar si fumatului pasiv.
Campania isi propune scumpirea tigarilor
Obiectivele specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt cresterea taxelor/accizelor la tutun de catre guverne, la un asa nivel incat sa aiba ca rezultat reducerea fumatului si sprijinirea guvernelor de catre ONG-uri in cresterea acestor taxe.
Conform unui studiu realizat de ANA in anul 2010, fumatul inregistreaza cel... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:42
Tigarile se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata.
Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor, incepand cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent.
Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in momentul de fata.
"Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice - componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret", se spune in nota de fundamentare atasata proiectului de HG.
O astfel de masura impacteaza cu precadere asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium.
Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului 2013 este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 tigarete).
La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 17:19
Tigarile se scumpesc in urmatoarele zile, cu pana la 70 de bani pentru un pachet, anunta producatorii, care au programat cresterile de pret pe 7 si 16 ianuarie.
Aceasta crestere a preturilor a fost generata de valoarea accizelor, scrie Adevarul.
In plus, preturile la tigari vor fi nevoite sa se alinieze la accizele de tutun, pana in 2018, cand acestea vor creste cu o cincime fata de valoarea pe care o au in prezent.
Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) declara, la sfarsitul lunii decembrie ca incasarile din accize la tigari au crescut in 2011 cu 30% fata de 2010, datorita combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale.
Veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 163,1 miliarde lei, pe primele 11 luni din 2011, fiind cu 8,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 18:56
Veniturile bugetare din acciza pe tutun s-au ridicat la 5,09 miliarde de lei (circa 1,25 miliarde de euro) anul trecut, in crestere cu 31,5% fata de nivelul raportat in 2008, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAF, Sorin Blejnar, care se asteapta la o majorare a incasarilor si in acest an.
In 2008, bugetul de stat a incasat 3,87 miliarde de lei din acciza la tutun, precizeaza Mediafax.
Potrivit lui Blejnar, veniturile la buget obtinute din acciza la tutun vor urca si in acest an, in special ca urmare a majorarii cotelor de impunere de la 1 ianuarie, dar si a cresterii cursului de schimb. In ceea ce priveste o contrabanda cu tigarete, presedintele ANAF a precizat ca institutia va monitoriza cu prioritare locatiile cu risc fiscal ridicat unde se comercializeaza tigarete, prin intensificarea actiunilor de control ale Garzii Financiare si Autoritatii Nationale a Vamilor.
"Singura metoda prin care cred ca ar putea scadea veniturile din acciza la tutun in acest an este daca foarte multi oameni se lasa de fumat. Dar nu sunt ingrijorat in aceasta privinta pentru ca, astfel, am castiga teren pe segmentul de sanatate", a spus Blejnar.
Accizele la tutun au crescut anul trecut cu 14 euro, in doua transe de cate 7 euro, aplicate in luna aprilie si septembrie, de la 50 de euro pe 1.000 de tigarete la 64 de euro pe 1.000 de tigarete.
Majoarearea de 28% a accizelor s-a tradus intr-o crestere a pretului cu 33% pe parcursului lui 2009, de la 6,6- 6,7 lei/ pachet, la 8,8... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:04
Producatorii de tigarete nu au fost consultati privind varianta de crestere a accizei la tutun cu 14 euro in acest an, in doua transe egale, in aprilie si septembrie, iar intrarea in vigoare a acestei prevederi ar insemna o crestere a preturilor cu 30-40% si va spori contrabanda, confom JTI.Primele majorari de accize la tutun vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de tigarete, urmand ca o noua crestere sa aiba loc de la 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
El considera ca impactul asupra pretului de vanzare a unui pachet de tigari va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultata dupa fiecare majorare de acciza. Potrivit producatorului de tigarete an Tobacco International Romania (JTI) Romania, firmele din domeniu nu au fost consultate privind acest calendar de majorare a accizei.
"Asteptam de mai mult timp intalnirea promisa de Ministerul Finantelor, in care sa discutam subiectul accizelor. Aflam din nou din presa ca s-ar fi luat o decizie, fara sa fim consultati", a declarat Gilda Lazar, directorul corporate affairs al JTI Romania.
Ea a aratat ca producatorii de tigarete au avut o intalnire la Ministerul Finantelor Publice (MFP) la inceputul lunii februarie, la care a participat un secretar de stat din minister (Catalin Doica, schimbat ulerior din functie - n.r.), seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), al Autoritatii Vamilor si... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 10:45