2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, afirma, miercuri, ca eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa si, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii", precizeaza ca Ministerul a recalculat nivelul accizei, in functie de legea promulgata si de Codul fiscal, care actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
"Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa", a scris, miercuri, Florin Citu pe Facebook.
Ministrul a facut o serie de precizari, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii".
"Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat Citu.
Acesta a postat si doua fotografii care arata preturile carburantilor la diferite pompe.
Ministerul Finantelor a decis marti sa majoreze accizele la carburanti, care intrasera in vigoare cu numai o zi inainte, in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis si publicarii in Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.
Astfel, Finantele au decis, marti, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic,... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:45
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca are in plan scoaterea accizei la carburant, argumentand ca nu este adeptul taxelor si impozitelor numeroase si ca "orice roman normal la cap ar trebui sa aiba pe agenda sa aceasta posibila masura".
"Orice roman normal la cap, nu numai ca este de Finante, trebuie sa aiba pe agenda sa aceasta posibila masura in vedere. Nu sunt adeptul unor taxe, impozite. Am zis mereu ca trebuie sa reducem numarul acestora, cuantumul lor", sustine Teodorovici.
Intrebat daca se are in vedere si o masura de plafonare a preturilor la carburanti, la fel cum se doreste pentru gaze, Teodorovici a raspuns: "Zonele sunt diferite. Cele doua companii si-au asumat niste investitii pe care nu le-au realizat. Aici poate fi vorba de o plafonare, cand scoti TVA. Eu, personal, mi-as dori foarte mult, dar trebuie sa te gandesti ca, atunci cand s-ar scoate, efectele ar fi la consumator, la pompa".
Ministrul Finantelor a anuntat ca, la intrunirea de joi a Cabinetului Dancila, va fi o prima lectura a proiectului de hotarare privind stabilirea pretului maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna.
Teodorovici a adaugat ca proiectul nu va fi adoptat in sedinta de joi a Executivului.
Intrebat daca vor fi modificate legea Concurentiei si a Energiei prin acest proiect, Eugen Teodorovici a replicat: "Sunt cateva prevederi in proiectul de hotarare care fac referiri la cele doua legi".
Citeste si Teodorovici sustine ca suntem... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 13:43
Romania are cea mai mare acciza la carburanti dintre statele membre UE din regiune, in contextul in care Guvernul a majorat in doua etape acest bir.
Potrivit datelor Comisiei Europene, valoarea accizei la benzina era de 431,16 euro la mia de litri in tara noastra, in timp ce in Bulgaria era de 363 euro, in Polonia de 393,3 euro, iar in Ungaria - 395,82 euro.
Deci avem cea mai mare acciza la benzina din regiune.
Interesant mai e si faptul ca nivelul acestui bir e destul de apropiat de cel din Luxemburg (462,09 euro la mia de litri) si Austria (493 euro), state mult mai bogate, unde salariul mediu net e de sase, respectiv patru ori mai mare ca la noi.
Situatia e mai grava in cazul motorinei.
Acciza in Romania la acest carburant este de 400,99 de euro la mia de litri, fata de 330,3 euro, cat e in Bulgaria, 344,29 euro in Polonia si 364,08 euro in Ungaria.
Deci avem cea mai mare acciza si la motorina din regiune.
Ba mai mult, in Luxemburg nivelul este de 335 euro, sub cel din tara noastra, in timp ce in Austria e doar cu cativa euro peste (409,64 euro). De asemenea, birul e mai mare la noi ca in Spania, Malta, Letonia, Lituania si Estonia.
Reamintim ca accizele pentru benzina si motorina in Romania s-au majorat gradual, in doua etape, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017.
Carburantii si taxele
Numai ca accizele nu sunt singurele taxe care intra in componenta pretului... mai mult
Luni, 23 Octombrie 2017, ora 07:42
Comisia de Buget din Senat a decis, marti, eliminarea majorarii accizei la carburanti.
News.ro informeaza ca in aceasta comisie s-a adoptat raportul la ordonanta 25/2017 prin care a fost modificat Codul Fiscal si, printre altele, s-a majorat acciza la carburanti.
Articolul privind majorarea a fost eliminat, insa, la propunerea PNL.
Amintim ca Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti prin OUG in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie.
Prima etapa a majorarii a intrat deja in vigoare si a doua se va aplica de duminica, timp prea scurt pentru ca legea de aprobare a OUG sa treaca de ambele camere ale Parlamentului si de promulgare.
Asa ca, cel mai probabil, de la 1 octombrie combustibilii se vor scumpi din nou, indiferent de cum va fi modificata OUG in Parlament. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 17:09
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) cere din nou Guvernului rambursarea unei cote din acciza la carburanti, amenintand cu ample manifestatii de protest daca aceasta solicitare nu va fi rezolvata.
"Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis astazi (marti - n.red.), Guvernului Romaniei o solicitare privind constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui act normativ in vederea rambursarii unei cote din acciza incasata din carburanti catre transporturile comerciale.
FORT considera ca numai o astfel de masura poate redresa incasarile la bugetul de stat, mentinand totodata competitivitatea sectorului de transporturi romanesti, sector aflat pe locul 6 in topul contributorilor, in raport cu ceilalti transportatori europeni.
In cazul in care si aceasta solicitare va fi tratata cu aceeasi lipsa de interes, ne vom afla in situatia in care, la solicitarea transportatorilor, sa organizam ample manifestatii de protest", spun transportatorii intr-un comunicat de presa.
Astfel, potrivit scrisorii transmise Guvernului, FORT precizeaza ca transportatorii rutieri din Romania sunt din nou pusi intr-o situatie dificila odata cu adoptarea modificarilor privind acciza la carburant, in principal din cauza faptului ca nu pot transfera in tarifele prestate influenta in costul operational.
"Ne vom afla astfel in aceeasi situatie din perioada 2015-2017, respectiv cea in care transporturile rutiere internationale isi vor reloca alimentarile in afara... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 21:08
PSD, partidul care controleaza Executivul, ia bani de la saraci prin majorarea accizelor la carburanti si ofera bani bogatilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor doua masuri fiind apropiat, sustine consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"PSD ia de la saraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masa) ca sa dea la bogati (ca doar nu saracii traiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018) ", a scris Biris pe Facebook miercuri.
Consultantul considera ca eliminarea impozitului pe dividende este o masura nociva, fiind recomandata doar in anumite situatii.
"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui sa fie zero doar pentru dividende primite de la firme romanesti (si din UE) platitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui sa fie 16%", a mentionat Biris.
Fostul secretar de stat din Finante considera ca masura a fost dorita de sefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din Romania in paradisuri fiscale.
"Impozitul zero pe dividende este o invitatie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de inteles si de ce greii PSD vor neaparat masura asta: in curand profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informatii", a mai scris Biris.
Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 12:57
Pretul benzinei din Romania este in prezent al doilea cel mai mic in randul celor 28 de state din Uniunea Europeana, dar va ajunge simular cu nivelul din Austria. Cel al motorinei insa va fi semnificativ mai mare decat in Austria sau Luxemburg, dupa majorarea accizelor de la 1 septembrie, arata calculele News.ro, pe baza preturilor medii din UE publicate de portlul energy.eu.
In prezent, pretul mediu la pompa al unui litru de benzina dintr-un sortiment ieftin (fara plumb, cifra octanica 95) este in Romania de 4,60 lei, echivalent cu 1,0070 euro, potrivit energy.eu.
Un pret mai mic decat in Romania nu exista, la nivelul UE, decat in Polonia, unde nivelul mediu la pompa este de 0,99 euro/litru.
Dupa majorarea accizelor, de la 1 septembrie, pretul mediu al unui litru de benzina din cel mai ieftin sortiment ar ajunge - ignorand alte influente asupra pretului - la 5,05 lei, echivalent cu 1,1066 euro la cursul BNR din 8 august, de 4,5635 lei/euro.
Cu acest pret, Romania ar ajunge pe locul al saptelea in topul tarilor din UE cu cea mai ieftina benzina, dupa Polonia, Bulgaria (1,0170 euro), Lituania (1,0740 euro), Cehia (1,0800 euro), Ungaria (1,0860 euro) si Letonia (1,0880 euro).
In plus, pretul benzinei din Romania s-ar situa foarte aproape de nivelul actual din Austria (1,1080 euro) sau Luxemburg (1,1180 euro).
La nivelul UE, media actuala a preturilor celor mai ieftine sortimente de benzina este de 1,2430 euro, cele mai mari preturi fiind in Olanda (1,6180... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 16:37
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, marti, ca este la curent cu proiectul de crestere a accizei la carburanti, explicand ca s-a ajuns la aceasta solutie deoarece producatorii nu au ieftinit pretul la pompa, desi pretul barilului este in scadere, iar masura nu ii va afecta pe consumatori, pentru care impactul va fi "nesemnificativ".
"Sunt la curent cu aceasta propunere de majorare a unor accize. Accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminata, din pacate ceea ce ne asteptam sa se intample, si anume o reducere a pretului carburantului la pompa, nu s-a intamplat.
Stiu ca au avut loc discutii la nivelul Guvernului cu operatorii economici, din domeniul petrolier, si propunerea care se are in vedere (...) este de a introduce o mica majorare a accizei", a explicat Tariceanu.
Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti
Acesta a afirmat ca masura va avea un impact "nesemnificativ" asupra pretului resimtit de consumator. "Pentru consumator nu va fi o povara, avand in vedere ca in acest moment pretul barilului si al carburantilor este redus. Discutia pe care am inteles ca Ministerul Finantelor a purtat-o cu operatorii economici este ca aceasta crestere sa fie practic absorbita in pretul actual", a mai spus seful ALDE.
"Aceasta majoare a accizei se va resimti intr-o masura nesemnificativa in pretul final al carburantului, la pompa. In Romania avem cele mai mici taxe pe carburanti. Din informarea de la Ministerul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 15:40