Volumul pietei berii a atins 14,9 milioane hectolitri in 2014, in scadere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul anterior, a declarat, marti, Lucian Ghinea, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, in cadrul unei conferinte de presa.
De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborat la 74 litri in 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de catre majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013.
In 2014, acciza a mai crescut cu 4,77%, ca urmare indexarii cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentantii berarilor sustin ca din 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.
Salveaza berea! Producatorii se plang de acciza si cer egalitatea berii cu vinul
"Dupa doi ani ...citeste mai departe despre "Cata bere au baut romanii in 2014 - Cum e afectata industria de presiunea fiscala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 16:47
Producatorii de bere din Romania solicita un tratament nediscriminatoriu aplicat bauturilor fermentate, printre care se regasesc berea si vinul, si cer revenirea accizei la bere la nivelul minim european, de 3,3 lei/hl/grad Plato, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Potrivit acestuia, la vin, care face parte din aceeasi categorie a bauturilor fermentate, acciza este zero, in timp ce la bere se plateste acciza, care nu este nici macar la nivelul minim, potrivit Agerpres.
"Ideea este ca la vin aplicam nivelul minim al accizei, care este zero euro pe hectolitru de produs finit, iar la bere nu mai suntem la nivelul minim, ci la un nivel mai mare. De anul viitor, orice indexare cu inflatia, la bere va creste (acciza - n. r.), iar la vin va ramane zero. De asta spunem ca nu este echitabil. Odata ca masura de crestere a accizei nu a adus veniturile scontate: ai inregistrat mai putin in valoare si ca numar de angajati si acum ai si un tratament discriminatoriu fata de o alta bautura fermentata. Eu nu spun sa moara si capra vecinului, dar trebuie sa ne raportam acolo. Altfel, crescand acciza la bere constant, va migra consumul catre bauturile nefiscalizate, pentru ca Romania are o particularitate: sa fie foarte bogata in productii in casa si omul isi produce un pic de vin, un pic de tuica, iar berea, care nu are evaziune fiscala, devine mai scumpa. Atunci, omul spune: 'Nu imi mai iau bere, ci ma duc la... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 09:55
Industria berii din Romania supravietuieste, chiar daca in ultimii ani acciza s-a marit cu 50%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la o conferinta dedicata sectorului berii.
"Industria berii din Romania supravietuieste chiar daca in ultimii ani, din pacate, a avut o crestere a accizei. Din anul 2008 si pana in prezent acciza a crescut cu 50%.
Stiu ca este o problema sensibila pentru dumneavoastra si am promis ca incercam in masura in care exista deschidere la Ministerul de Finante sa vedem ce putem face pentru acest sector pentru ca vanzarile nu stau atat de bine, poate si pentru ca puterea de cumparare nu este atat de mare cat ne-am fi dorit cu totii sau pentru ca e un sector in care dincolo de productia interna avem si ceva importuri.
As spune ca toate gusturile se gasesc in piata, desi si aici este un lucru bun pentru ca este sectorul care importa cel mai putin din toate sectoarele din agricultura si din industria alimentara ...citeste mai departe despre "Constantin: Daca mai insist cu reducerea TVA la carne si acciza la bere, ma trimite Ponta la Finante" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 20:53
Romanii ocupa locul sase in Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, insa piata este in scadere, dupa ce in primele opt luni ale anului trecut vanzarile s-au redus cu 8%, potrivit asociatiei Berarii Romaniei.
Consumul de bere in Romania a fost in 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young pe baza ultimelor date disponibile, de 90 de litri pe cap de locuitor, plasand Romania pe locul sase in Europa, peste media europeana de 70 de litri.
Cea mai multa bere consuma cehii, austriecii, germanii si polonezii.
Piata romaneasca s-a contractat cu 8% in primele opt luni ale anului trecut, dupa cresterea accizelor. Peste 97% din berea consumata in Romania este produsa intern.
Romania ocupa de asemenea locul sase in Europa in ceea ce priveste numarul locurilor de munca create de acest sector, respectiv 76.700.
"Romania a pierdut 14,6% din locurile de munca datorate sectorului berii in perioada 2008-2012, acestea scazand de la 89.800 in 2008 la 76.700 in 2012", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Bratu, directorul executiv al asociatiei Berarii Romaniei.
Sectorului berii din Romania ii corespund 4% din cele doua milioane de locuri de munca generate de sectorul berii la nivelul Europei.
Numarul de fabrici de bere din UE este in continua crestere, ridicandu-se in prezent la 4.500, in care sunt inclusi jucatori globali, regionali, dar si 1.000 de companii mici si medii, precum si mini-berarii.
Asociatia Berarii Romaniei... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 15:29
Valoarea accizei pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, se micsoreaza de zece ori, potrivit unei legi care intra in vigoare maine si care modifica Codul fiscal. In plus, in cazul unora dintre aceste bauturi, acciza a fost eliminata.
Legea nr. 303/2013 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 709 din 19 noiembrie 2013, astfel ca va intra in vigoare pe 22 noiembrie 2013.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 17:36
Piata berii a scazut in primele 8 luni cu 8% fata de aceeasi perioada din 2012, pe fondul cresterii accizei la inceputul anului, iar reducerea consumului de bere are impact inclusiv asupra industriei ospitalitatii, a declarat marti Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
"Primele opt luni au facut ca piata berii sa ajunga la cel mai redus nivel din 2008, cand s-a atins un varf. Din pacate fiscalitatea sporita din acest an, respectiv cresterea cu 10% a accizei in euro, la care s-a adaugat evolutia cursului de schimb valutar, astfel ca pe total a fost o crestere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%.
Este foarte mult pentru un sector in care totul este integrat in aceasta tara, iar scaderea va afecta si alte sectoare economice, in primul rand cea ospitaliera", a spus Bratu in cadrul unei conferinte de specialitate.
El a aratat ca lucrurile nu se vor imbunatati, avand in vedere noile masuri fiscale, care vor intra in vigoare in 2014.
"Suntem ingrijorati de presiunea fiscala. Nu poti creste la infinit taxele, nu este o solutie. Autoritatile trebuie sa se concentreze pe cresterea gradului de colectare, iar cresterea economica trebuie sa vina din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creeaza valoare adaugata si dintr-un dialog cu mediul de afaceri", a afirmat Bratu.
In opinia sa, sectorul berii reprezinta un stimul important pentru industria ospitalitatii din Romania, cat si pentru intreaga economie, astfel... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 12:48
Volumul vanzarilor de bere ale grupului olandez Heineken in Romania a stagnat in primul trimestru, fata de perioada similara a anului anterior, in timp ce in Europa Centrala si de Est, al treilea mare producator la nivel mondial a consemnat un declin de 3%.
Grupul a vandut in Europa Centrala si de Est, in primul trimestru, 10,4 milioane de hectolitri de bere, fata de 10,1 milioane de hectolitri in primele trei luni ale anului trecut, se arata intr-un comunicat al Heineken. Cresterea recenta a unor preturi a contribuit la un venit solid pe hectolitru si la majorarea usoara a veniturilor totale in regiune in intervalul analizat.
Heineken a consemnat o scaderi usoare ale volumelor comercializate in Rusia si Polonia, crestere in Cehia, iar in Austria, Romania si Grecia stagnare.
"Volumul din Cehia au crescut cu mai putin de 5%, in timp ce volumele din Austria si Romania s-au situat in linie cu trimestrul din anul anterior. In Grecia, in pofida mentinerii conditiilor economice dificile, volumele de bere au ramas stabile", se arata in comunicat.
La nivel de grup, vanzarile au scazut cu 3,8%, la 46,7 milioane de hectolitri, din cauza mentinerii conditiilor volatile la nivelul pietei globale.
Veniturile grupului Heineken au urcat cu 8,1%, la 4,14 miliarde de euro in primul trimestru, cu un impact pozitiv de 449 milioane de euro din consolidarea unor achizitii. Profitul net s-a situat la 227 milioane de euro, fata de 166 milioane de euro in aceeasi perioada a anului... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:46
Accizele la bere vor creste cu 10% de la 1 februarie, conform celor mai recente modificari ale Codului Fiscal, iar studiul de impact al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ estimeaza o crestere a preturilor cu 2%.
Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani, iar masura va aduce suplimentar la buget 80 de milioane de lei.
Reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei (ABR) sustin ca majorarea cu 10% a accizei pentru bere nu isi va atinge scopul, iar impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat.
Din datele oficiale reiese faptul ca, in anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au inregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obtinute pentru intreaga categorie de produse cu alcool accizabile, in acest timp, media europeana fiind de 31,26%.
De asemenea, incasarile de acciza la categoria bere, in 2012, au fost de 620 milioane lei, fata de cele 580 milioane lei din 2011.
Productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hectolitri, importurile situandu-se la doar 1,5% din total.
In prezent, la nivel national, functioneaza 20 de fabrici de bere, iar in sectorul de profil genereaza direct sau indirect 76.000 locuri de munca, in timp ce 98,4% din berea consumata in Romania este provenita din productia interna.
Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizelor pentru bere creste de la 0,748 euro/hl/grad Plato... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:41
Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca tara noastra va castiga peste 600 de milioane de euro din colectarea accizelor din industria berii.
Volumul colectarilor este in crestere incepand cu 2009, cand s-au colectat doar 522 de milioane de euro. Suma a crescut in 2010 la 553 de milioane de euro, iar in 2011 la 580 de milioane.
"Iata ca se poate ca un nivel foarte redus de acciza sa asigure un volum mare de acciza colectata si asta tocmai printr-o fiscalizare buna, printr-o securizare fiscala a domeniului", a subliniat el.
Cresterea este semnificativa, tinand cont ca Romania are el mai scazut nivel al accizelor la bere la nivelul Uniunii Europene, apreciaza Doru Dudas, director general al Directiei Generale Legislatie de Cod Fiscal in MFP, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste ponderea pe care volumul accizei la bere o reprezinta in totalul accizelor la bauturile alcoolice, reprezentantul MFP a spus ca aceasta pondere, de asemenea, a crescut incepand cu 2009, de la 56% pana la 63,4%, iar in 2012 se estimeaza ca va fi de 64%.
In plus, volumul accizelor colectate la bere reprezinta 3,2 - 3,3% din accizele totale colectate in Romania si circa 1% din veniturile fiscale colectate de Romania.
Referitor la celelalte impozite, Dudas a reiterat faptul ca la capitolul TVA Romania doreste sa prelungeasca mecanismul taxarii inverse si dupa primavara lui 2013, cand derogarea acordata de UE expira, tocmai pentru ca acesta a avut efecte pozitive in combaterea... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:44