Producatorii de bere din Romania solicita un tratament nediscriminatoriu aplicat bauturilor fermentate, printre care se regasesc berea si vinul, si cer revenirea accizei la bere la nivelul minim european, de 3,3 lei/hl/grad Plato, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Potrivit acestuia, la vin, care face parte din aceeasi categorie a bauturilor fermentate, acciza este zero, in timp ce la bere se plateste acciza, care nu este nici macar la nivelul minim, potrivit Agerpres.
"Ideea este ca la vin aplicam nivelul minim al accizei, care este zero euro pe hectolitru de produs finit, iar la bere nu mai suntem la nivelul minim, ci la un nivel mai mare. De anul viitor, orice indexare cu inflatia, la bere va creste (acciza - n. r.), iar la vin va ramane zero. De asta spunem ca nu este echitabil. Odata ca masura de crestere a accizei nu a adus veniturile scontate: ai inregistrat mai putin in valoare si ca numar de angajati si acum ai si un tratament discriminatoriu fata de o alta bautura fermentata. Eu nu spun sa moara si capra vecinului, dar trebuie sa ne raportam acolo. Altfel, crescand acciza la bere constant, va migra consumul catre bauturile nefiscalizate, pentru ca Romania are o particularitate: sa fie foarte bogata in productii in casa si omul isi produce un pic de vin, un pic de tuica, iar berea, care nu are evaziune fiscala, devine mai scumpa. Atunci, omul spune: 'Nu imi mai iau bere, ci ma duc la... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 09:55