Boeing a reluat intr-un ritm redus productia avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vandut model - la fabrica sa din Renton, Washington, dupa ce o oprise in ianuarie, in urma accidentelor in care au murit 347 de oameni.
Incepand din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, transmite Reuters.
Luna trecuta, Boeing anunta ca se asteapta sa reia livrarile de aeronave 737 MAX in trimestrul trei, in urma obtinerii aprobarii autoritatilor de reglementare, productia urmand sa fie reluata in ritm redus in trimestrul trei, apoi sa creasca gradual, la 31 de avioane pe luna, in 2021.
De asemenea, grupul aeronautic american a informat miercuri ca va elimina peste 12.000 de locuri de munca in SUA, urmand ca in urmatoarele luni sa fie anuntate si alte concedieri, in urma masurilor de restructurare, in conditiile in care industria aviatica din intreaga lume este afectata de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Boeing isi reduce costurile din cauza scaderii cererii de avioane, dupa ce companiile aeriene au anulat comenzile, in urma opririi zborurilor. In aprilie, compania americana anunta ca va renunta la 10% din cei 160.000 de angajati la nivel global pana la finele acestui an.
Actiunile Boeing au urcat... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:53
Boeing a transmis luni seara Comisiei pentru transporturi a Congresului american noi documente ce "par sa arate o imagine foarte ingrijoratoare" a raspunsului companiei la problemele de securitate ale avionului sau 737 MAX, a declarat marti un consilier al legislativului federal.
Boeing a trimis documentele "tarziu in cursul serii" de luni, la doar cateva ore dupa anuntul demisiei imediate a directorului sau executiv, Dennis Muilenburg, a precizat asistentul comisiei.
Aceasta desfasoara in prezent o ancheta cu privire la 737 MAX, consemnat la sol incepand de pe 13 martie in urma a doua grave accidente aviatice.
Consilierul nu a precizat daca documentele se refereau la situatia de dinainte sau de dupa accidentele in care au fost implicate aeronave 737 MAX ale companiilor Lion Air si Ethiopian Airlines, la 28 octombrie 2018 si, respectiv, 10 martie 2019.
El a mentionat ca Boeing a transmis din proprie initiativa documentele, al caror continut nu a fost dezvaluit.
"Personalul continua sa examineze aceste dosare, dar, la fel ca alte dosare dezvaluite anterior de Boeing, ele par sa arate un tablou foarte ingrijorator despre doua preocupari exprimate de angajatii Boeing, despre angajamentul companiei privind securitatea, si eforturile anumitor angajati pentru a se asigura ca proiectele de productie ale Boeing nu sunt periclitate de agentiile de reglementare sau de altii", a explicat el.
Multiplele anchete desfasurate in Indonezia si Etiopia au pus in cauza... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 08:54
Boeing intentioneaza sa suspende productia avioanelor 737 Max incepand din luna ianuarie, in asteptarea certificarii pentru revenirea acestora in serviciu.
Actiunile companiei au incheiat tranzactiile de luni in scadere cu peste 4%, in urma aparitiei primelor informatii ca Boeing ar putea opri productia avioanelor 737 Max, iar declinul s-a accentuat cu inca 0,67%, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, reactionand la anuntul oficial, informeaza CNN.
Avioanele 737 Max au fost consemnate la sol in luna martie, dupa doua accidente fatale, un avion al Lion Air care s-a prabusit in Marea Java in octombrie 2018, si un avion al Ethiopian Airlines, in apropiere de Addis Ababa, in luna martie, in urma carora au murit 346 de oameni. Revenirea in circulatie a avioanelor 737 Max s-a dovedit extrem de dificila, provocand Boeing probleme financiare si de reputatie majore.
Comenzile pentru 737 Max au incetat pana luna trecuta, cand Boeing a primit primele comenzi de la consemnarea la sol, un total de 30 de aeronave. Intre timp, compania a continuat sa produca avioane, in speranta unei recertificari rapide din partea autoritatilor de reglementare din intreaga lume.
In prezent, acest proces, care a intampinat numeroase obstacole, a fost amanat pentru 2020, iar Boeing are in stoc circa 400 de avioane. Compania a anuntat ca incertitudinile legate de viitorul 737 Max au obligat-o sa ia masura drastica sa opreasca productia si sa se concentreze pe livrarea avioanelor deja... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 10:36
Boeing si-a gasit primul cumparator pentru avioanele 737 MAX, dupa cele doua tragedii aviatice in care a fost implicat acest model.
Grupul International Airlines (IAG) a anuntat ca vrea sa cumpere 200 astfel de aeronave, informeaza CNN.
Decizia este una majora pentru IAG intrucat majoritatea aeronavelor detinute de grup apartin rivalului Boeing - Airbus.
Avioanele 737 MAX au fost consemnate la sol dupa tragediile aviatice din Etiopia si Indonezia.
Citeste si:
Un avion cu 188 de persoane la bord s-a prabusit in mare la scurt timp dupa ce a decolat din JakartaUn avion cu 157 de oameni la bord s-a prabusit in Etiopia. Nimeni nu a scapatIn avionul prabusit in Etiopia se aflau pasageri din peste 30 de tari. Cei mai multi erau din Kenya
Boeing a tot lucrat la o solutie pentru sistemul de control al zborului, care este in centrul investigatiilor privind accidentele. Cu toate acestea, nu este prevazut niciun termen in care aeronavele 737 MAX sa fie reintroduse in circulatie.
"Avem toata increderea in Boeing si ne asteptam ca avioanele sa poata zbura din nou, in urmatoarele luni, dupa ce primesc aprobarile necesare de la autoritati", a declarat Willie Walsh, CEO-ul IAG.
Chiar daca acest model a fost consemnat la sol, Boeing a continuat sa produca astfel de aeronave, insa nu a livrat niciuna. Compania a anuntat ca pretul pentru 200 de avioane 737 MAX ajunge la 24 miliarde de dolari.
Cu toate astea, un expert in aviatie sustine ca, in acest moment, cel mai... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 10:30
Publicitatea negativa generata de imobilizarea la sol a avioanelor Boeing 737 MAX in intreaga lume dupa doua catastrofe aeriene ar urma sa conduca la deprecierea cu 12 miliarde dolari a valorii marcii constructorului american de avioane, a estimat luni firma britanica de consultanta Brand Finance.
Brand Finance a precizat ca si-a revizuit o prima estimare a valorii brandului Boeing, dupa un mesaj publicat pe Twitter de presedintele SUA, Donald Trump in care acesta a invitat grupul Boeing sa remedieze deficientele modelului 737 MAX si sa-i faca un "rebranding".
Anterior, Brand Finance a estimat la 7,5 miliarde dolari pagubele provocate reputatiei Boeing, imediat dupa ce catastrofa avionului Boeing 737 MAX apartinand companiei Ethiopian Airlines a provocat 157 de victime in data de 10 martie, la cinci luni dupa ce un accident al unui avion similar apartinand companiei Lion Air a provocat 189 de victime.
Potrivit Brand Finance, Boeing are cea mai valoroasa marca din sectorul aerospatial, aceasta crescand cu 61% in 2018 pana la 32 de miliarde dolari.
Avionul Boeing 737 MAX, dat in exploatare in mai 2017, a cunoscut in mai putin de sase luni doua accidente mortale. Desi investigatiile sunt inca in desfasurare, este suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).
Vezi si:
Un avion cu 157 de oameni la bord s-a prabusit... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 21:00
A doua prabusire a noului model Boeing in doar cateva luni starneste indoieli in legatura cu siguranta acestuia. Pana acum, modelul 737 a fost considerat un exemplu pozitiv la acest capitol.
Compania germana de turism TUI are mare ghinion. Primirea aeronavei Boeing 737 Max 8, "nava amiral" a companiei americane, este asteptata de doi ani de zile. Miercuri, primul exemplar ar fi trebuit sa fie transferat din Seattle in Germania.
Insa tocmai acum se naste o ampla dezbatere privind siguranta acestui tip de aeronava, implicat in doua accidente in numai cinci luni, ultima oara duminica in Etiopia.
In ce fel se deosebeste Boeing 737 Max 8 de celelalte modele 737 reprezentand cele mai populare avioane din lume?
"Animalul" harnic al companiei
La inceputul acestui deceniu, Boeing s-a confruntat cu o dilema: companiile aeriene au cerut o aeronava mai economica si mai moderna, pentru curse pe distante scurte si medii.
Boeing nu a putut raspunde decat cu "vesnicul" 737. O aeronava clasica, in uz de peste 50 de ani, destinata curselor cu o durata de pana la cateva ore.
Primul astfel de avion produs in Seattle a iesit din uzina in februarie 1968. El a fost introdus de compania Lufthansa in serviciul de linie, fiind capabil sa transporte aproximativ o suta de pasageri.
Timp de decenii, Boeing s-a aflat inaintea competitiei, cu mult inainte ca Airbus sa lanseze modelul sau competitiv A320, abia dupa 20 de ani.
Pana la inceputul anului 2019, Boeing a livrat... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 17:02
Marea Britanie a luat decizia de a interzice toate zborurile cu Boeing 737 MAX 8, tipul de aeronava care s-a prabusit duminica in Etiopia, in spatiul sau aerian.
In timp ce anchetatorii incearca sa descopere de ce s-a prabusit avionul din Etiopioa, Marea Britanie s-a alaturat Chinei, Singapore, Indonezia si Malaezia in decizia de a interzice acest tip de aeronava, arata The Independent.
Un purtator de cuvant al Autoritatii Aviatiei Civile (CAA) a spus ca din moment ce nu sunt prea multe informatii despre accidentul de duminica masura a fost una de precautie.
Acesta a precizat ca pastreaza legatura cu Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (EASA) si cu autoritatile de reglementare din industrie la nivel global.
Amintim ca Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite ale Americii (FAA) a transmis ca avioanele Boeing 737 Max 8 sunt "apte de zbor", dar pentru ca tot mai multe companii aeriene consemneaza la sol astfel de aeronave, solicita schimbari de design de la Boeing.
Amintim ca in ultimele sase luni, doua avioane Boeing 737 Max 8 s-au prabusit, unul in Indonezia si celalalt in Etiopia, aproape 350 de persoane pierzandu-si vietile in aceste tragedii aviatice.
Citeste si:
Un barbat care trebuia sa se afle in avionul prabusit in Etiopia a scapat cu viata pentru ca a ratat zborul cu 2 minuteIn avionul prabusit in Etiopia se aflau pasageri din peste 30 de tari. Cei mai multi erau din Kenya
A.G. ...citeste mai departe despre "Marea Britanie... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 16:54
Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite ale Americii (FAA) a transmis ca avioanele Boeing 737 Max 8 sunt "apte de zbor", insa, in contextul in care din ce in ce mai multe companii aeriene consemneaza la sol astfel de aeronave, solicita schimbari de design de la Boeing.
Termenul limita pentru modificari este luna aprilie, potrivit The Guardian.
In ultimele sase luni, doua avioane Boeing 737 Max 8 s-au prabusit, unul in Indonezia si celalalt in Etiopia, aproape 350 de persoane pierzandu-si vietile in aceste tragedii aviatice.
Citeste si:
Un avion cu 157 de oameni la bord s-a prabusit in Etiopia. Nimeni nu a scapatIn avionul prabusit in Etiopia se aflau pasageri din peste 30 de tari. Cei mai multi erau din KenyaUn barbat care trebuia sa se afle in avionul prabusit in Etiopia a scapat cu viata pentru ca a ratat zborul cu 2 minute
Drept urmare, liniile aeriene care opereaza zboruri cu astfel de aeronave au fost luate cu asalt de pasageri, care isi exprima ingrijorarea si pun sute de intrebari legate de siguranta zborului.
Intre timp, din ce in ce mai multe companii si autoritati consemneaza la sol avioanele Boeing 737 Max 8 din flota. Printre acestea se numara Administratia Aviatiei Civile din Singapore, SilkAir care apartine Singapore Airlines si detine 6 astfel de avioane; China Southern Airlines; Garuda Indonesia; Shandong Airlines (cu sediul in Jinan, China) si Thai Lion Air (sediul in Bangkok, Thailanda).
De asemenea, si una dintre cele mai... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 10:15
In ultimele sase luni, doua avioane Boeing 737 Max 8 s-au prabusit, unul in Indonezia si celalalt in Etiopia, aproape 350 de persoane pierzandu-si vietile in aceste tragedii aviatice.
Aceste aeronave au fost consemnate la sol de catre China si Indonezia, dar si de operatorii Ethiopian Airlines, respectiv Cayman Airways.
Dar care sunt companiile care au cele mai multe avioane Boeing 737 Max 8? Cei de la Quartz au consultat datele publicate de producator.
Pana in ianuarie 2019, Boieng a primit 5.011 de comenzi pentru astfel de aeronave. Dintre acestea, 350 au fost deja livrate.
Daca luam in calcul faptul ca un 737 Max 8 costa cam 122 de milioane de dolari, e clar ca "pensionarea" anticipata a acestui model ar fi o lovitura financiara atat pentru Boeing, cat si pentru operatori.
Ramane de vazut, insa, daca acest lucru se va intampla.
Pana atunci, iata topul companiilor care detin cele mai multe avioane Boeing 737 Max 8:
Reamintim ca un avion Boeing 737 MAX 8 care apartinea companiei Ethiopian Airlines s-a prabusit, duminica dimineata, la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul din Addis Abeba. Toti cei 157 de oameni aflati la bordul aeronavei au murit.
De asemenea, tot o astfel de aeronava s-a prabusit in octombrie 2018 in Indonezia. 189 de persoane au murit atunci.
"Avem in vedere faptul ca in ambele accidente avioanele erau noi, cele doua Boeing 737 MAX 8 fiind de curand livrate. Ambele accidente au avut loc in timpul decolarii, deci... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 08:49