Aproximativ 3,9 miliarde de oameni vor avea acces la Internet pana la sfarsitul acestui an, ceea ce inseamna ca, pentru prima data, mai mult de jumatate din populatia globului va fi conectata, se arata intr-un raport al ONU.
Potrivit datelor Agentiei pentru tehnologia informatiei si a comunicatiilor din cadrul ONU, 51,2% din populatia lumii va fi online pana la sfarsitul anul 2018, noteaza UN News.
"Acest lucru reprezinta un pas important in directia unei societati a informatiei mai cuprinzatoare", spune Houlin Zhou, seful agentiei, adaugand ca "prea multi oameni de pe toata suprafata globului inca asteapta sa se bucure de beneficiile economiei digitale".
Conform raportului realizat de institutia pe care o conduce, cele mai bogate tari din lume au cunoscut o crestere lenta si constanta in ceea ce priveste utilizarea Internetului de catre locuitorii lor, de la 51,3% in 2005 la 80,9% in prezent. Si mai mare a fost insa cresterea in randul tarilor in curs de dezvoltare, la 45,3% fata de doar 7,7% in urma cu 13 ani.
In Africa, numarul utilizatorilor de Internet a crescut de 10 ori in perioada mentionata, de la 2,1% la 24,4%.
De asemenea, in raport se mai arata ca, in timp ce abonarile la retelele de internet fix cunosc un declin la nivel mondial, numarul abonamentelor pentru servicii de internet mobil este mai mare decat intreaga populatie a lumii si ca 90% dintre utilizatori pot accesa Internetul printr-o retea 3G sau mai rapida.
C.S. ...citeste mai departe... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 08:02
In incercarea de a opri elevii sa mai copieze la examenul de Bacalaureat, guvernul algerian a luat o hotarare drastica: sa opreasca Internetul pentru sase zile, adica atat cat dureaza examenele.
Miercuri, toata lumea a ramas fara Internet, o premiera in aceasta tara, arata Science Alert. Oamenii ale caror joburi depind de Internet nu au mai putut sa-si faca treaba, iar omul de rand, dependent de clipurile amunzate cu caini si pisici, a trebuit sa-si gaseasca alta distractie.
Masura e drastica, fara indoiala, insa in urma cu doi ani, aproximativ 300.000 de elevi au fost nevoiti sa dea din nou examenul, pentru ca rezultatele la probe ajunsesera pe Internet si s-au folosit de ele.
Anul trecut, s-a incercat restrictionarea accesului la retelele de socializare, insa masurile nu s-au dovedit eficiente.
Ministrul algerian al Educatiei a transmis ca Guvernul nu e deloc fericit de aceasta decizie, dar ca pur si simplu nu are incotro.
Ca si in alte tari, in Algeria, Bacalaureatul este foarte important, de acesta depinzand viitorul absolventilor de liceu, de aici si presiunea enorm de mare pe care acestia o resimt.
Citeste si Bac 2016: S-a incheiat sesiunea de toamna. Cati elevi au fost dati afara pentru copiat la ultima proba
A.P. ...citeste mai departe despre "Se poate si asa. Tara care a oprit Internetul pentru sase zile ca elevii sa nu triseze la examene" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 08:26
Calatoria cu avionul nu va mai fi la fel de plictisitoare. Asta pentru ca vei avea o retea WiFi pe care sa o accesezi de la bordul aeronavei, indiferent ca esti deasupra oceanului sau pamantului.
Reteaua Europeana de Aviatie (EAN) este prima retea integrata de comunicatii prin satelit din lume, o retea terestra complementara bazata pe LTE construita pentru Europa. Cu alte cuvinte vei avea Internet in avion.
EAN este dezvoltata de Deutsche Telekom (corporatia care controleaza si Telekom Romania), impreuna cu Nokia, iar reteaua urmareste sa asigure o acoperire broadband la nivelul tuturor celor 28 de membri. Astfel, EAN va conecta circa 300 de statii terestre din fiecare stat membru cu un satelit.
EAN ofera conexiune la Internet in avion, fie ca esti deasupra apei sau a uscatului si ofera un serviciu de banda larga pentru pasageri.
Vezi cum vei sta pe net in avioane de acum inainte! ...citeste mai departe despre "Cum vom avea acces la WiFi in avion, in toata Uniunea Europeana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 20:14
In 65,6% dintre gospodariile din Romania se gaseste un calculator, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totodata, 68,6% dintre romani au acces la Internet.
In mediul urban, 75,9% dintre gospodarii sunt dotate cu calculator, fata de doar 51,9%, in mediul rural, potrivit INS. Cele mai mari ponderi ale dotarii locuintelor cu calculatoare s-au inregistrat in: Bucuresti-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) si Nord-Vest (72%).
La polul opus, cele mai putine gospodarii in care exista calculator sunt in regiunile Nord-Est (57,8%) si Sud-Muntenia (58,6%). In restul tarii, intre 50% si 70% din locuinte sunt dotate cu cel putin un calculator.
In anul 2017, din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, 72,5% au folosit cel putin o data un calculator. In mediul urban, numarul utilizatorilor de calculator este de 1,7 ori mai mare, in comparatie cu mediul rural.
Proportia barbatilor care utilizeaza calculatorul este 73,8%, mai mare decat cea a femeilor, care e de 71,3%.
Statistca arata si ca majoritatea persoanelor tinere, din grupa de varsta 16-34 ani (91,5%), folosesc calculatorul. Comparativ, doar 44,8% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 ani o fac. Varsta la care tinerii incep sa utilizeze calculatorul este in scadere.
Si mai multi romani au acces la Internet
Mai mult de doua din trei gospodarii din Romania (68,6%) au avut, in acest an, acces la Internet de acasa. Fata de anul 2016, procentul gospodarii conectate a... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 13:30
Comisia Europeana a dat publicitatii Indexul Economiei si Societatii Digitale (DESI), editia 2017, din care reiese faptul ca singurul lucru cu care se mandreste Romania, viteza Internetului, nu este suficient ca tara noastra sa schimbe traditionalul ultim loc din UE in acest clasament.
Romania se afla pe locul 28 in DESI 2017. In raport scrie:
"Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni in banda larga de mare viteza, Romania situandu-se pe locul doi in UE in ceea ce priveste proportia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de catre consumatori a serviciilor mobile in banda larga se accelereaza. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, si nivelul competentelor digitale raman scazute."
Indicele economiei si societatii digitale este un indice compozit care masoara progresele din domeniul digital in functie de cinci elemente:
Conectivitate - banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largiCapital uman - utilizarea internetului, competente digitale de baza si cele avansateUtilizarea Internetului - utilizarea continutului de catre cetateni, comunicarea si tranzactiile onlineIntegrarea tehnologiei digitale - digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronicServicii publice digitale - e-guvernarea
Citeste si De ce viteza medie de Internet din Romania este cea mai mare din Europa
Caracteristica romaneasca a acestor 5 elemente, asa cum sunt percepute de catre raportul DESI 2017:... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 08:41
Mai mult de jumatate din populatia planetei nu foloseste Internetul, se arata intr-un raport al ONU dat publicitatii marti.
Potrivit Uniunii internationale de telecomunicatii (UIT), cu sediul la Geneva, 3,9 miliarde de persoane din cele 7,4 miliarde de de pe Terra nu au acces la Internet, categoriile cele mai afectate fiind femeile, persoanele in varsta, cei cu educatie scazuta, oameni saraci si locuitorii zonelor rurale.
UIT indica faptul ca principalul obstacol este costul de acces in banda larga, care ramane inaccesibil in multe dintre tarile sarace.
In 2008, pretul mediu pentru o conexiune fixa in banda larga la nivel mondial era de 80 de dolari (circa 75 de euro) pe luna, tarif care a scazut la 25 de dolari anul trecut, potrivit organizatiei.
Insa in tarile cele mai sarace, un ...citeste mai departe despre "Mai mult de jumatate din populatia planetei nu foloseste Internetul. Iata care este motivul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 23:04
Doar 61,6% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani au folosit vreodata Internetul, in conditiile in care putin peste jumatate (54,4%) din totalul gospodariilor au acces acasa la reteaua de Internet, majoritatea (70,9%) acestora fiind la orase, potrivit datelor Institutului de Statistica.
Dintre utilizatorii de Internet, 60% folosesc acest serviciu cu frecventa zilnica sau aproape zilnica. Pe grupe de varsta, 52,5% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 35-44 ani au utilizat Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 54,4% dintre femei, in timp ce la grupa de varsta 55-64 ani situatia se inverseaza, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste utilizarea Internetului zilnic sau aproape zilnic este de 6 puncte procentuale (35% la femei, iar la barbati 41%), se arata intr-un comunicat al INS, transmis Mediafax.
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 80,7% in regiunea Bucuresti - Ilfov, fiind cel mai ridicat procentaj din tara. Capitala este urmata de regiunile Vest si Nord-Est cu 70,4%, respectiv 62,6%, celelalte regiuni avand un grad de utilizare sub 60%.
O mare parte dintre gospodarii (84,7%) folosesc PC-urile pentru accesarea Internetului de acasa. Calculatoarele portabile (laptop, netbook, tableta) sunt folosite de catre 1 din 3 gospodarii. Intr-o proportie mult mai mica sunt utilizate alte dispozitive, precum telefoanele mobile si smartphone-urile (20%).
Tipurile de conexiune folosite la... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 12:16
Circa 42% dintre romani nu au utilizat niciodata internetul, dublu fata de nivelul din Uniunea Europeana, iar serviciile online ale autoritatilor sunt accesate de numai 5% din populatia Romaniei, comparativ cu o medie de 41% in UE, potrivit datelor Eurostat, institutul de statistica al CE.
Procentajul romanilor care nu au utilizat niciodata internetul este apropiat de cel din Bulgaria (41%), se arata intr-un comunicat al Eurostat. In top urmeaza Grecia, unde 36% din populatie nu a accesat internetul, Italia (34%), Portugalia (33%) si Polonia (32%).
Totodata, 32% dintre romani spun ca acceseaza zilnic internetul, iar 13% saptamanal, in timp ce 58% dintre gospodarii Romaniei au acces la internet, iar 56% la dispozitie viteze broadband.
La nivelul UE, 79% din populatie are acces la internet, iar 76% la servicii in banda larga. Totodata, 62% dintre europeni intra zilnic pe net, 10% saptamanal, iar 21% nu au utilizat niciodata internetul.
Romania sta de departe cel mai prost in ceea ce priveste utilizarea serviciilor online ale statului. Cu o rata de accesare de numai 5%, Romania este cu mult in urma Italiei (21%) si Bulgariei (23%), in timp ce la nivelul UE 41% dintre cetateni isi platesc taxele online sau utilizeaza servicii oferite de guvern si autoritatile locale pe internet.
Clasamentul Eurostat al folosirii si accesului la internet in UE in 2013
Dintre putinii romani care acceseaza servicii ale statului pe internet, mai mult de jumatate, respectiv 54%,... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:40
Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), iar peste 73,2% dintre gospodariile de la orase au acces la Internet acasa in 2013, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.
La nivelul anului 2013, in regiunea Bucuresti-Ilfov 72,5% dintre gospodarii aveau acces la Internet de acasa, urmata de regiunile Vest, Nord-Vest (58,3% respectiv 56,9%), Sud-Est (51,2%) si Centru (49,5%). Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet se afla in regiunile Nord-Est (45,7%) si Sud Muntenia (47,2%).
Potrivit INS, tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3% conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate la mare distanta de conexiunile broadband mobile (11,6%) si de conexiunile narrowband (7,4%). Conexiunea prin cablu fix se intalneste la 83,7% dintre gospodarii, in timp ce conexiunea DSL este utilizata de 15,7% dintre gospodarii.
Cele mai multe gospodarii care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, in anul 2013, provin din regiunile Bucuresti-Ilfov (16,0%), Nord-Vest (13,8%) si Nord-Est (13,7%).
Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodariile din Bucuresti-Ilfov (18,6%) si Sud-Vest Oltenia (15,9%).
Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:11