Principala provocare pentru IMM-uri este adesea identificarea surselor de finantare care sa le permita dezvoltarea. Nu e de mirare interesul tot mai crescut al intreprinzatorilor pentru liniile de finantare, intrucat numarul proiectelor depuse in acest scop este tot mai ridicat de la un an la altul.
Vestea buna este ca obiectivele ce urmaresc partea de dezvoltare regionala si finantare IMM sunt 100% realizabile, daca solicitantii stiu unde sa se adreseze si ce surse de finantare sa acceseze.
Programul Operational Regional 2014-2020 ofera aceasta oportunitate IMM-urilor, prin axele prioritare specifice, in vederea accesarii fondurilor europene structurale si de investitii provenite din FEDR - Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru a inlatura orice nelamuriri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ne-au oferit cateva informatii utile.
Mai multe detalii despre POR 2014-2020 si posibilitatile de finantare IMM pentru Regiunea Nord-Est sunt de asemenea disponibile in cadrul site-ului inforegionordest.ro.
Cine sunt solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte?
Categoria IMM-urilor, respectiv a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii, este formata, conform legislatiei, din acele intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri neta anuala de pana la 50 de milioane euro si/sau care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.
Ce actiuni isi pot gasi sprijin in... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:09
Accesul la finantare este una dintre preocuparile majore ale firmelor mici si medii, care au nevoie de bani pentru a-si sustine activitatea curenta sau pentru investitii care sa le ajute la dezvoltarea si cresterea afacerilor.
In momentul de fata, IMM-urile au la dispozitie mai multe variante de finantare, cele clasice, precum creditele bancare sau liniile de credit, dar si unele alternative, cum este, spre exemplu, factoringul.
Potrivit studiului "Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare", realizat de EY Romania in toamna anului trecut, antreprenorii romani care au companii cu venituri de pana intr-un milion de euro considera ca in acest moment finantarea se obtine dificil in Romania, dar perspectivele sunt optimiste, 48% dintre cei care au raspuns studiului avand asteptari pozitive de la mediul de finantare din Romania in urmatorii ani.
Citeste mai multe despre Finantarea unui IMM: ce variante ai la dispozitie ca sa faci rost de bani pentru a-ti dezvolta afacerea pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:05
UniCredit Tiriac Bank a redus timpul de raspuns pentru analiza facilitatilor pe termen mediu si scurt pentru o expunere de maximum un milion de lei, in beneficiul clientilor IMM.
Astfel, decizia de aprobare este data in maximum 24 ore in cazul creditelor fara garantii si in maximum 72 de ore in cazul imprumuturilor cu garantii.
"Ne concentram eforturile pe cunoasterea si deservirea nevoilor concrete ale clientilor nostri. Ne adresam IMM-urilor cu o experienta dovedita si dorim sa continuam sa crestem pe acest segment de piata. Pentru IMM-uri este important raspunsul rapid atunci cand aplica pentru o facilitate, mai ales daca aceasta are ca destinatie finantarea activitatii curente. Asa ca am redus la minimum posibil timpul de analiza a dosarelor, pentru a le putea pune la dispozitie resursele potrivite, la momentul potrivit", a explicat Simona Lacatus, director clienti IMM, Divizia Retail, UniCredit Tiriac Bank.
In plus, clientii IMM care aplica pentru o noua linie de credit de la UniCredit Tiriac Bank pana la 31 mai beneficiaza de comision de acordare 0.
"Numarul cererilor de credite din partea clientilor IMM a crescut cu aproximativ 10-15% in primele trei luni din 2014 fata de intervalul similar al anului trecut, in cazul bancii noastre. Desi clientii continua sa fie prudenti in evaluarea nevoilor lor de finantare, datele noastre arata o revenire a increderii pe acest segment si - in cazul multor firme - o reluare a planurilor de dezvoltare a activitatii", a... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:55
Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).
Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.
"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"
Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.
Cum au evoluat IMM-urile la nivel european
In urma unui studiu care evalueaza realizarile in... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
Tinerii antreprenori romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de EUR considera ca finantarea se obtine dificil in Romania. Totusi, pentru ei, factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business, potrivit unui studiu EY Romania cu privire la Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare.
La baza studiului realizat de Ernst Young Romania sta perceptia a 107 antreprenori romani, care au raspuns chestionarului EY in perioada 22 august - 18 septembrie, 59% dintre ei avand sub 40 de ani, iar 74% detinand companii cu venituri sub 1 milion de EUR.
Marea majoritate (75%) a antreprenorilor care au raspuns chestionarului considera ca autoritatile nu faciliteaza accesul la finantare al companiilor, spre deosebire de 8% care mentioneaza un sprijin oferit de guvern in acest sens.
Printre ariile pe care guvernul ar trebui sa se concentreze pentru a imbunatati accesul la finantare, antreprenorii au subliniat: facilitatile fiscale pentru investitiile in companiile mici (34 raspunsuri), promovarea unei legislatii eficiente si echitabile a muncii (27), sisteme de reglementare simplificate si mai eficiente ale afacerilor (25) si oferirea de fonduri pentru scheme de finantare (20).
Creditul bancar, sursa de finantare preferata de antreprenori
In marea lor majoritate, antreprenorii tineri romani se orienteaza spre creditul bancar, dar iau in considerare si alte surse de finantare ca fondurile europene si... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:04
Intreprinzatorii care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte o afacere pot sa se inscrie, in perioda 29 iulie - 12 august 2013, in cadrul programului START, pentru a obtine finantare din partea statului.
Prin programul START, destinat sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii si microintreprinderilor, statul acorda beneficiarilor alocatii financiare nerambursabile de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.
"Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START" incurajeaza si stimuleaza infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), fiind implementat de Ministerul Economiei, prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:05
Noua lege a IMM-urilor va duce la un nou val de infiintari de firme, va inlesni obtinerea unui credit si va insitutionaliza mediatorul de credite, adica acea persoana, juridica sau fizica, ce va manageria relatia dintre banca si micul intreprinzator.
Mediul de afaceri este ferm convins ca noua lege a IMM-urilor va duce la o crestere cu 50% a numarului de infiintari de noi firme, dar va avea si capacitatea de a reduce cu 20% numarul celor care falimenteaza.
Anul trecut, cresterea neta a numarului de firme a fost de circa 20.000, in conditiile infiintarii unui numar cuprins intre 110.000 si 140.000 de societati noi. De fapt, riscul disparitiei de pe piata a unei firme va scadea semnificativ, deoarece intreprinzatorii vor beneficia in continuare de finantare avantajoasa, stiut fiind faptul ca in Romania, creditele sunt de doua ori mai scumpe decat in Europa.
10.000 de noi locuri de munca in ultimul an
Ordonanta de Guvern nr. 6/2011 privind intreprinzatorii debutanti a dus la infiintarea, in ultimul an, a unui numar de aproximativ 5.200 de firme, rezultand astfel un numar de aproximativ 10.000 de noi locuri de munca (fiecare firma avand minim doi angajati).
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a declarat pentru Business24, ca de data aceasta, statul si micii intreprinzatori au cazut de acord pe un set de masuri, care sa duca la relansarea sectorului IMM-urilor.
El spune ca... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 12:50
Pentru ca finantarea prin banca a unei intreprinderi mici reprezinta a intreaga aventura, IMM-urile se bazeaza tot mai mult pe Fondul National de Garantare, in obtinerea unui credit.
Institutia a acordat in primele cinci luni 4.100 de garantii pentru firme mici si mijlocii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul beneficiarilor, IMM-uri, este in crestere cu 23% fata de intervalul similar din 2011. Numarul de garantii emise de Fond in acest an, pentru toti beneficiarii, cu exceptia celor din "Prima Casa", a depasit 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.
Proiectele din fonduri europene si cele guvernamentale, pe plus
Reprezentantii Fondului spun ca analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene.
Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, garantii in cuantum de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:40
Presedintele Fondului Roman de Contragarantare (FRC), Ioan Hidegcuti, a declarat vineri ca BNR trebuie sa gaseasca resursele tehnice, sa vina cu un sistem de reglementare care sa faciliteze accesul firmelor mici si mijlocii la finantare, in conditiile implementarii Basel III.
"Sistemul reglementarii Basel III este cel care restrictioneaza, la care trebuie sa te aliniezi, dar practic mingea este in terenul bancilor. Este nevoie de o nuantare a normelor de aplicare Basel III. Ar fi de dorit ca Banca Nationala sa miste mai mult in zona IMM-urilor, asa cum a miscat in ceea ce priveste dobanda de politica monetara. In mod normal, BNR are resurse sa miste mai mult si in zona IMM-urilor", a mentionat Hidegcuti.
Potrivit acestuia, daca Basel III s-ar aplica in forma actuala, nu vor fi mai mult de trei banci in Romania care sa acorde credite intreprinderile mici si mijlocii.
Radu Ghetea a vorbit despre riscurile implicate de acordarea de credite IMM-urilor
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat la inceputul acestei luni ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari, cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:58