Economia Romaniei va inregistra o crestere de numai 0,2% in acest an, urmata de 1,3% anul urmator si 1,8% in 2014, estimeaza Unicredit.
"Dupa trei ani de succes in privinta ajustarii fiscale, cresterea economica ramane cea mai mare provocare a Romaniei. In contextul cererii afectate de austeritate, recoltei slabe si exporturilor ezitante din cauza activitatii economice modeste din UE, Romania se confrunta cu stagnarea economiei in urmatoarele trimestre", noteaza analistii bancii.
Romania are nevoie de reforme pentru a accelera cresterea economica, estimata sub 2% in urmatorii doi ani insa, in contextul vointei politice tot mai reduse, motivatia ar putea veni din presiunile exercitate de FMI in contextul discutiilor pentru un nou acord, potrivit unui raport UniCredit.
"Pentru accelerarea cresterii economice sunt necesare reforme structurale, dar vointa politica este in declin. Speram sa existe noi presiuni din partea FMI, intrucat un al treilea acord ar putea veni doar dupa indeplinirea prevederilor din al doilea acord (privatizari si reducerea ineficientei sectorului public)", se arata intr-un raport trimestrial al grupului bancar italian.
Desi toate partidele parlamentare sunt angajate in privinta acordului cu FMI, privatizarile si reformele sectorului public au ramas in urma in ultimul an, noteaza analistii UniCredit.
Accelerarea avansului economic va depinde de adoptarea unor noi reforme structurale si de o mai buna atragere a fondurilor europene.... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:56
Performantele economice si intarirea increderii pietelor in Romania depind de politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate, autoritatile inregistrand progrese reale in aplicarea programului de asistenta financiara UE - FMI.
Comisia Europeana (CE) a publicat joi raportul de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE - FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011.
"Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile", se arata intr-un comunicat de presa al CE.
"Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor", mai precizeaza comunicatul.
CE estimeaza o crestere a PIB-ului in 2012, de 1,7-2,2%
CE estimeaza o crestere a PIB-ului real pe 2011 de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare, iar pentru 2012 de 1,7-2,2%.
Prognozele pentru deficitul de cont curent se siteaua la sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.
De asemenea, inflatia a scazut brusc in aceasta vara, pe fondul reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut, atingand tinta de inflatie a BNR de 3.
"Deteriorarea... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23