Munca de acasa ofera o serie de noi posibilitati angajatorilor de a-si structura businessurile si de a-si proteja personalul.
Pentru a limita raspandirea virusului SARS-CoV-2, Ministerul Muncii a recomandat telemunca pentru toate companiile la care acest lucru este posibil. In Romania, munca de acasa este o practica foarte comuna, care a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018.
Pentru multi angajati, aceasta schimbare a fost benefica, insa pentru altii a fost un calvar. Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele telemuncii:
Avantajele muncii de acasa
Un prim avantaj este flexibilitatea. Pentru ca nu mai sunt constransi sa vina la birou, angajatii pot accepta un program mai flexibil, ceea ce este benefic in special in cazul companiilor care lucreaza cu clienti de pe alte fusuri orare.
Avand in vedere ca pot sta acasa si astfel pot avea grija de copii si de familie, multi angajati pot ramane mai mult timp in echipa. Deoarece au posibilitatea sa imbine viata profesionala cu cea personala si astfel sa petreaca mai mult timp alaturi de cei dragi, salariatii pot capata mai multa incredere in angajator, ceea ce poate duce la formarea unei echipe loiale.
Totodata, telemunca ii poate ajuta pe angajati sa economiseasca timp si bani. Nu vor mai pierde minute in sir in trafic pentru a se deplasa spre si dinspre locul de munca si vor putea face economii prin eliminarea costurilor de transport.
Munca de acasa poate insemna si o crestere a productivitatii. Un... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:21
Desi munca de la domiciliu pare sa aiba la prima vedere doar avantaje, exista si capcane de care trebuie tinut cont si care pot pune in pericol inclusiv sanatatea.
Pandemia cu coronavirus a produs pentru unii o noua normalitate, aceea de a-si muta spatiul de lucru de la birou la propria locuinta, temporar sau poate chiar pentru totdeauna. Specialistii britanici de la Mental Health First Aid England au analizat impactul pe care il are munca de acasa asupra corpului uman si au oferit cateva recomandari.
In primul rand, rutina zilnica de odinioara nu trebuie inlocuita radical, tinand cont de faptul ca din program a disparut naveta dus-intors. Sfatul e ca orele de trezire si de culcare sa ramana aceleasi, iar obiceiurile sanatoase (cum ar fi spalatul pe dinti) sa nu aiba de suferit.
De asemenea, exista tentatia maxima ca jobul de acasa sa fie facut de pe canapaea sau chiar din patul din dormitor. In acest sens, e important sa se realizeze o delimitare clara intre locul efectiv de lucru si restul casei. In plus, ordinea de la biroul domestic sau postura corecta pe scaun sunt alte detalii care asigura mentinerea in cote optime a sanatatii.
Exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru pastrarea unui tonus sanatos, cu atat mai mult cu cat munca de acasa exclude inclusiv banala deplasare la serviciu. In acest sens, recomandarea e de a gasi ceva timp pentru o plimbare sau un jogging inainte sau dupa orele de lucru si, in paralel, luarea unor pauze scurte de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 03:20
Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania, care prezinta profilul angajatului care a lucrat remote in timpul Covid-19: are sub 45 de ani, cel mult cinci ani de experienta, lucreaza in dimeniul serviciilor si e ingrijorat privind perspectivele.
"Mai bine de jumatate (58%) dintre angajatii din domeniul serviciilor au lucrat de acasa in perioada crizei epidemiologice", potrivit unui sondaj realizat de Ipsos Romania in parteneriat cu BestJobs si cu alte platforme de recrutare online din Romania.
Cei mai multi dintre angajatii care au lucrat remote au, in general, pana in 45 de ani, au studii superioare (57%), un nivel mediu de experienta de lucru in domeniu, de 2 pana la 5 ani (61%), si muncesc mai ales in Bucuresti (65%).
"Jumatate dintre angajatii care lucreaza remote spun ca au reusit sa gaseasca solutii si sa se adapteze la noul regim de munca pe cont propriu, fie pentru ca aveau deja experienta lucrului la distanta dinainte de criza cauzata de pandemia cu noul tip de coronavirus, fie pentru ca s-au inspirat de pe internet. Alti 25% spun insa ca au fost fortati de imprejurari sa se descurce singuri, in lipsa unui sprijin din partea angajatorului", se mai arata in sondaj.
Cei mai multi dintre ei lucreaza in domenii asociate productiei (34%) si spun ca erau... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:36
Esti barbat, ai o masina de tuns si nu ti-e frica s-o folosesti. Sau ai o pereche de foarfece si te gandesti ca nu-i mare lucru sa fii frizer. Daca te afli in a doua situatie, pune mana pe un card de credit si cumpara-ti o masina de tuns buna. Pentru ca orice s-ar intampla, nu e ok sa te tunzi singur cu foarfeca.
Daca crezi ca e ok, e o iluzie, uita de varianta asta. Mai bine te-ai concentra pe cum sa manuiesti corect aparatul de tuns, care este mult mai sigur, dar prezinta si el niste riscuri minore. Le discutam mai departe in detaliu, ca sa obtii o tunsoare cat de cat decenta la tine acasa.
Nu astepta prea mult
Cand ai mult par de tuns, ai mult loc pentru greseli. In general, un par lung este o provocare si pentru frizerii cu experienta. Regula numarul 1 in ingrijirea podoabei capilare acasa este sa nu lasi timpul sa treaca.
Mai bine iei cate jumatate de centimetru odata la 2 saptamani, decat sa te razboiesti cu pletele rebele. Pentru ca, dupa mai mult de o luna de la ultima vizita la salon, va fi mult mai greu sa urmezi conturul dat de frizerul tau.
Nu te grabi
Planifica, gandeste, masoara de trei ori si taie o data. Nu e o cursa aici. Abordeaza situatia metodic si cu rabdare. Foloseste mai intai capatul cel mai mare al aparatului, care tunde cel mai putin din fire. Daca simti ca nu-i destul, mai scade putin lungimea. Foloseste diversele adancimi ale aparatului progresiv, nu agresiv.
Nu urca prea sus
Exista tunsori si tunsori. Dar tunsoarea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 13:57
In contextul creat de pandemia de COVD-19, dar nu numai, sunt situatii in care angajatorii nu pot pune la dispozitia salariatilor echipamente pentru continuarea desfasurarii activitatii de acasa, insa le permit acestora sa foloseasca propriile dispozitive - computer, tableta, telefon mobil personal - in scop profesional. Care sunt riscurile pentru angajatori, dar si pentru angajati, in privinta protectiei datelor cu caracter personal?
Prin intermediul unei politici privind utilizarea propriilor dispozitive (politica de tip BYOD - Bring Your Own Device), angajatorii pot explica angajatilor in ce conditii acestia isi pot utiliza echipamentele personale pentru desfasurarea activitatii profesionale si ce masuri trebuie sa ia pentru securitatea datelor procesate astfel.
Masurile de siguranta care se impun
Practic, este vorba despre asigurarea protectiei pentru doua categorii de date: datele personale ale angajatilor care isi partajeaza echipamentul pentru efectuarea activitatii de serviciu si datele confidentiale ale companiei care sunt acum transferate intre reteaua companiei si echipamentele personale ale angajatilor.
Pentru asigurarea protectiei datelor (atat a celor care sunt salvate pe echipamentele angajatilor, cat si a celor care apartin companiei, dar sunt accesate la distanta prin intermediul acestor echipamente), este important sa fie implementate anumite masuri de siguranta.
Acestea trebuie sa se alinieze la masurile de securitate pe care compania le... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 12:19
Sapte din zece angajati romani (70%) vor sa continue sa lucreze de acasa cateva zile pe saptamana, dupa relaxarea masurilor pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si iesirea din starea de urgenta, arata un studiu Colliers International, publicat luni.
Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionati cred ca lucrul la distanta ar fi util cel putin o zi - doua pe saptamana, iar 10% ar vrea sa lucreze chiar 3 - 4 zile de acasa, in perioada urmatoare.
In acelasi sens, un sfert dintre angajati se asteapta sa revina la birou in luna mai, dar activitatea acestora in cladirile de birouri va fi reluata treptat, in functie de evolutia epidemiei de coronavirus si de masurile anuntate mai departe de catre autoritati.
Noile reguli de la birou
"Pentru a asigura angajatilor distantarea sociala la birou, angajatorii trebuie sa ia in considerare unele modificari de amenajare a spatiului si a mobilierului, mai ales in cazul birourilor de tip open space.
Este necesara asigurarea unei distante recomandate de doi metri liniari intre angajati, ceea ce inseamna ca va fi necesara cresterea spatiului alocat per angajat de la 8 metri patrati, cat este in prezent media in cladirile de birouri de clasa A, la peste 15 metri patrati per angajat.
In acest context, anumite companii vor trebui sa permita unui procent din angajati sa continue lucrul de acasa, astfel incat regulile privind distantarea sociala, dar si de rotatie sa poata fi respectate", sustin specialistii.... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 11:52
Peste o treime dintre romani (34,7%) lucreaza, in aceasta perioada, de acasa, iar Internetul este cel mai folosit serviciu de comunicatii pentru 38,6% dintre acestia, releva rezultatele unui sondaj online, realizat de Telekom Romania si dat publicitatii joi.
Conform cercetarii, 22,9% dintre angajatii care au apelat la telemunca folosesc preponderent Skype pentru comunicarea cu echipele lor, in timp ce aplicatia Zoom este utilizata de catre 20,6% dintre cei chestionati, Microsoft Teams de 11,9%, Google Hangouts de 11,5%, Skype for business de 7,6% si WhatsApp de 5,6%.
In privinta petrecerii timpului pe retelele de socializare, Facebook ramane platforma preferata a 35,5% dintre romani, urmata de YouTube (28,9%), Instagram (11,2%), TikTok (6%), Pinterest (4,8%), Reddit (4,7%), LinkedIn (4,2%), Snapchat (3,7%) si Twitter (2,8%).
Sondajul Telekom arata ca 38,6% dintre respondenti folosesc Internetul, iar 34,4% apeleaza la telefonia mobila, 24,3% la serviciul de televiziune si numai 0,7% la telefonia fixa.
"Aceste comportamente sunt vizibile si in relatia cu serviciile si produsele Telekom. In primele 2 saptamani din luna aprilie, traficul pe site-ul telekom.ro a crescut cu 77%, comparativ cu luna februarie a aceluiasi an", noteaza compania de telecomunicatii.
Pe segmentul platilor, cercetarea de specialitate evidentiaza faptul ca 44% dintre romani achita toate facturile online, 30,7% atat online, cat si fizic, iar 25,3% le achita doar fizic, deoarece, in opinia... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 15:15
Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Aproape jumatate dintre romanii care muncesc de acasa (49%) sustin ca regimul de telemunca a condus la economii financiare considerabile, iar pentru 80% dintre cetateni eliminarea timpului pierdut in trafic catre birou reprezinta un aspect apreciat, reiese dintr-un sondaj realizat de catre o companie de consultanta imobiliara.
Conform cercetarii Cushman & Wakefield Echinox, alte avantaje ale muncii de la domiciliu sunt: imbunatatirea echilibrului intre activitatea personala si cea profesionala (43%), mai multa libertate in gestionarea programului de lucru (40%) si timpul suplimentar de odihna (33%).
Pe de alta parte, cel mai mare dezavantaj il reprezinta lipsa socializarii directe cu colegii (74% dintre respondenti), urmat de dificultatile in separarea timpului dedicat activitatii profesionale de cel personal (44%), lipsa unui spatiu adecvat pentru desfasurarea activitatii (33%) si capacitatea mai scazuta de concentrare, ca urmare a factorilor disturbatori din locuinta (33%). De asemenea, alte dificultati fac referire la gestionarea relatiei cu clientii si colaboratorii (29%), problemele tehnice (26%) si lipsa feedback-ului direct cu privire la activitatea prestata (24%).
Pe fondul acestor rezultate, datele centralizate evidentiaza faptul ca exista un oarecare echilibru in ceea ce priveste descrierea generala a experientei lucrului de acasa.
Astfel, 38% dintre respondenti caracterizeaza perioada de activitate de acasa drept foarte buna sau excelenta, 34%... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:45