Bucurestiul si Alba Iulia vor fi, duminica, de Ziua Natioanala, in lumina reflectoarelor, insa in intreaga tara au loc 660 de parade militare, ceremonii de depuneri de coroane si evenimente cultural-artistice cu ocazia implinirii a 101 ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania in anul 1918.
Ministerul de Interne a anuntat ca peste 27.000 de politisti, jandarmi, pompieri si paramedici SMURD sunt la datorie pentru a asigura masurile de ordine publica si interventiile in caz de urgenta, cu accent pe evenimentele publice prilejuite de Ziua Nationala.
Cele mai mari evenimente sunt organizate in Bucuresti si Alba Iulia.
In Capitala, evenimentele vor incepe la ora 09:00. O ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori se va desfasura la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I. Parada militara incepe la ora 11:00, in Piata Arcului de Triumf.
Vezi restrictiile rutiere pentru parada de 1 Decembrie, din Bucuresti
Aproximativ 4.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii si Administratia Nationala a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de tari aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice si peste 50 de aeronave, vor fi la parada militara de duminica.
La parada militara organizata in Capitala vor defila pe sub Arcul de Triumf ofiteri, agenti si subofiteri din cadrul Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 00:00
200 de insule din Marea Chinei vor fi impanzite de trupele japoneze, intr-o actiune fara precedent declansata de guvernul de la Tokyo, in fata amenintarii expansioniste manifestate de China.
In completarea actiunilor militare intreprinse de Statele Unite pentru a contracara expansiunea Beijingului in Marea Chinei, Japonia a decis sa alinieze o forta militara masiva inspre flancul estic al Chinei, anunta The Guardian.
Linie fortificata
De-a lungul celor 200 de insule care se intind pe 1.400 de kilometri in Marea Chinei de Est, Japonia va instala baterii de artilerie de coasta si baterii antiaeriene, urmand ca in urmatorii 5 ani numarul soldatilor trimisi pe aceasta linie fortificata sa creasca la aproximativ 10.000.
Desi China nu este desemnata in mod oficial o amenintare directa, premierul Shinzo Abe a manifestat in diverse randuri o ingrijoare crescanda fata de programul continuu de inarmare al Beijingului.
Mai multe surse din interiorul guvernului japonez sustin ca premierul Abe intentioneaza prin aceasta masura sa limiteze tendintele expansioniste manifestate de China, protejand in acest fel si interesele economice ale Japoniei in zona Pacificului de Vest.
Odata ce echipamentul militar al Japoniei va fi instalat pe linia fortificata din Marea Chinei de Est, navele chineze vor trebui sa treaca prin dreptul acesteia pentru a iesi in Oceanul Pacific, o zona pe care Beijingul o considera vitala pentru planurile sale comerciale si militare.
Chiar daca... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:20
Costel Gabriel Visan, plt. adj. in cadrul Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta, a fost retinut de procurorii Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, fiind acuzat de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Costel Gabriel Visan va fi prezentat joi Tribunalului Militar Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.
In referatul cu propunerea de arestare, procurorii au retinut ca, la data de 9 iulie 2015, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a fost sesizat printr-un denunt cu privire la faptul ca Gabriel Visan, plt. adj. in cadrul unei unitati de invatamant superior din Constanta, i-a pretins denuntatorului diverse sume de bani pentru a interveni pe langa persoane care il pot ajuta sa promoveze examene sau concursuri, organizate de diferite unitati de invatamant din cadrul ...citeste mai departe despre "Militar de la Academia Navala Constanta, retinut - cat costa un inceput de cariera militara" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 21:35
Reprezentantii Metrorex au venit cu explicatii pentru surparea asfaltului din zona Academiei Militare, din cauza sapaturilor de la metrou.
Incidentul a avut loc joi dimineata, la intersectia dintre strazile Doctor Dumitru Bagdasar si Gheorghe Marinescu, la doar o zi dupa ce asfaltul s-a rupt la propiu in doua si intr-o alta zona din Capitala, mai exact in apropierea Podului Izvor.
Groapa uriasa din buricul Capitalei inchide traficul la Izvor toata saptamana
Televiziunile de stiri au transmis ca suprafata strazii a cedat dupa ce aparatul de sapat a urcat la sase metri, in loc de standardul de 12 metri, motiv pentru care asfaltul s-a umflat si a crapat.
Tara lui Dorel: Inca o gaura in asfalt blocheaza traficul in Bucuresti
Totusi, reprezentanti Metrorex au transmis, intr-un comunicat de presa, lamuriri ceva mai "complexe".
"Datorita unor elemente necunoscute privind terenul (umpluturi necompactate, eventuale puturi vechi, etc.), s-a diminuat presiunea de excavare a ...citeste mai departe despre "Metrorex, explicatii pentru gaura din asfalt: De vina e presiunea "Sfintei Filofteia"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 19:04
Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.
Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.
Parada de forte
Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.
Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.
Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.
Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.
Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.
In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.
Desi oficialul de la Beijing a negat... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34
Serviciul Roman de Informatii selecteaza 28 de candidati pentru pregatirea acestora la Academia Tehnica Militara (ATM).
Cele mai multe locuri alocate SRI sunt in domeniul sistemelor informatice militare, in anul universitar 2012-2013, a informat serviciul special, conform Agerpres.
SRI are alocate 23 de locuri la Facultatea de Sisteme Electronice si Informatice Militare din cadrul ATM: 16 locuri la specializarea "Calculatoare si sisteme informatice pentru securitatea nationala", 5 locuri la specializarea "Transmisiuni" si 2 locuri la "Echipamente si sisteme electronice militare".
Alte 5 locuri sunt alocate SRI-ului la "Facultatea de Mecatronica si Sisteme Integrate de Armament": un loc la specializarea "Armament, aparatura artileristica si sisteme de conducere a focului", 2 locuri la "Munitii, rachete, explozivi si pulberi", un loc la "Blindate, automobile si tractoare", un loc la specializarea "Constructii si fortificatii".
Din totalul celor 28 de locuri alocate SRI la ATM, numai 3 sunt pentru fete.
Studiile dureaza 4 ani, iar absolventii vor fi incadrati la SRI ca ofiteri-ingineri.
Probele de concurs sunt limba engleza si matematica-fizica, la care se adauga probele eliminatorii: interviu de selectie, evaluare psihologica preliminara, teste de inteligenta, examinare medicala si probe sportive.
Candidatii trebuie sa aiba diploma de bacalaureat si varsta de pana la 23 de ani impliniti in cursul acestui an.
La acestea se adauga mai multe conditii,... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 14:15
Aproape 2.000 de pensionari militari au plecat in mars de la Academia Militara spre sediul Guvernului, nemultumiti de recalcularea pensiilor lor si de modificarile aduse Codului Muncii. Potrivit jandarmilor, la protestul din Capitala organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate participa aproximativ 2.000 de persoane.
Protestatarii s-au adunat in Piata Eroilor, in fata Academiei Militare, de unde, la ora 11.00, au plecat in mars pe traseul Bulevardul Eroilor - strada Stirbei Voda - Calea Victoriei - strada Rosetti - Bulevardul Magheru - Piata Victoriei. Marsul va fi urmat de un miting in Piata Victoriei, intre orele 13.30 si 16.00.
Circulatia in Capitala va fi restrictionata in timpul marsului pensionarilor militari, pe traseul pe care vor merge acestia, respectiv Bulevardul Eroilor, strada Stirbei Voda, Calea Victoriei, strada Rosetti, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascar Catargiu, Piata Victoriei, pe Soseaua Kiseleff, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei, dar si pe strazile ce se intersecteaza cu traseul de deplasare al manifestantilor. Si in Piata Victoriei va fi restrictionat traficul, in timpul mitingului pensionarilor militari.
Pensionarii militari afiliati Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate sunt nemultumiti de recalcularea pensiilor si de modificarile aduse Codului Muncii.La protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate participa pensionari militari din Capitala si din mai multe judete.Reprezentantii... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 13:24
Notiunea de elita deriva, etimologic vorbind, din latinescul "eligere", in sensul de ales, sau mai precis, demn de a fi ales. Dar ea a fost larg consacrata in terminologia socio-politica de fracezul "elite", in sensul de grup ales, de frunte, al unei anume grupari umane. Definitia unei elite a fost in istorie mereu dificila, uneori controversata si adeseori anatagonica in raport cu societatea in ansamblul sau.
Merita subliniat si faptul ca termenul de elita, asa cum il intelegem astazi, este oarecum recent in limbajul socio-politic, uzitarea lui devenind curenta abia incepind cu finele secolului al XVlll-lea si inceputul secolului al XlX-lea. As aminti aici lucrarea lui Francois Mergotte, "Elite", publicata la Paris in anul 1834.
Au existat perioade in istoria recenta in care elita prezumtiva a fost rapid preschimbata in grup marginal si blamabil. Un exemplu este aristocratia in timpul revolutiei franceze de la 1789, un altul patura de sus a burgheziei in timpul regimurilor comuniste.
La rindul sau, natiunea, in intelesul ei modern, este un concept recent.
El se naste dupa pacea de la Westfalia, la finele Razboiului de 30 de ani, care pune punct conflictelor religioase ale Reformei si Contrareformei si naste necesitatea aparitiei unor frontiere care sa consacre noile echilibre de putere intre corifeii acelor timpuri.
Pina atunci, comunitatea de limba, cultura si istorie ce defineste natiunea moderna era in mod clar circumscrisa unui concept mai larg si anume acela de... mai mult
Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 23:15