Peste 200 de angajati ai Google din Statele Unite au format un sindicat, au anuntat liderii alesi ai acestuia, intr-o opinie publicata in New York Times, transmite Reuters.
Sindicatul, numit "Alphabet Workers Union", are rolul sa se asigure ca angajatii primesc salarii corecte si ca nu trebuie sa se teama de abuzuri, razbunari sau discriminari.
Google a fost in atentia autoritatii de reglementare a muncii din Statele Unite, care a acuzat compania ca a interogat mai multi angajati, pe care ulterior i-a concediat pentru ca au protestat fata de politicile acesteia si pentru ca au incercat sa organizeze un sindicat.
Google a afirmat ca are incredere ca a actionat legal.
"Continuam eforturile care au avut loc pe parcursul anilor de creare a unei structuri oficiale pentru angajati la Google", au scris liderii sindicali, adaugand ca pana acum 226 de angajati s-au inscris in Communications Workers of America.
"Angajatii nostri au drepturi de munca protejate, pe care le sustinem. Dar, asa cum am procedat intotdeauna, vom continua sa discutam direct cu angajatii nostri", a declarat luni Kara Silverstein, director de personal la Google.
Citeste si:
Povestea fabuloasa a unui tanar din Cluj, fost angajat al Facebook si Google, care i-a invatat programare pe zeci de mii de romani ...citeste mai departe despre "Sindicalistii de la Google. Peste 200 de angajati ai gigantului IT s-au unit si au format un sindicat pentru a-si apara drepturile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 07:38
Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) acuza compania Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), contractorul OMV Petrom, ca incalca drepturile membrilor sai de sindicat si anunta proteste de strada pentru perioada urmatoare.
GSP Offshore este controlata de Gabriel Comanescu. Sindicatul sustine ca firma de foraj marin nu plateste salariile la timp, are o intarziere de 6 luni la plata tichetelor de masa si nu a platit orele suplimentare si primele de performanta.
"Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrol-Energie (FSLI Petrol-Energie) continua sustinerea fata de membrii sai ale caror drepturi sunt incalcate constant si flagrant in ultimul an de catre contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore), si va organiza proteste de strada, in perioada imediat urmatoare, in cazul in care situatia drepturilor salariatilor nu va fi urgent remediata. Aceste pichetari sunt un nou pas pe care FSLI Petrol-Energie il face ca urmare a indiferentei GSP Offshore si chiar a OMV Petrom, in calitatea sa de cedent, aratata fata de disfunctionalitatile raportate in mod repetat, precum achitarea cu intarziere a veniturilor datorate, amanarea platii tichetelor de masa pe o perioada de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare si a altor sume de bani datorate si a primelor de performanta", se precizeaza intr-un comunicat al FSLI remis marti.
Potrivit sursei citate, programul de pichetari saptamanale... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 22:03
Telekom Romania anunta ca va restructura, in perioada urmatoare, 692 de pozitii din totalul de 5.831 de angajati existent in prezent la nivelul grupului de companii.
Din numarul posturilor ce urmeaza a fi restructurate, 438 de pozitii vor fi din cadrul Telekom Romania Communications S.A., respectiv 254 de pozitii din cadrul Telekom Romania Mobile Communications S.A..
"In urma cu doi ani, Telekom Romania a initiat un program de transformare pentru a reduce complexitatea proceselor, prin redefinirea modelului operational, avand ca scop imbunatatirea interactiunii cu clientii sai, prin digitalizare si simplificare.
Continuarea procesului de transformare asigura cresterea pe termen lung a grupului de companii, in contextul dezvoltarii rapide a tehnologiei, al unei piete puternic concurentiale, precum si al schimbarilor globale la nivelul modelelor de afaceri, care afecteaza indeosebi companiile de tehnologie.
Pozitiile care urmeaza sa fie restructurate vor fi decise pe baza obiectivelor de business ale companiei, in linie cu strategia de simplificare si digitalizare", precizeaza Telekom intr-un comunicat remis joi.
In cadrul procesului de restructurare, Telekom Romania sustine ca va aplica masurile de protectie sociala, in conformitate cu legislatia in vigoare, iar evaluarea performantei va fi utilizata drept criteriu in departajarea angajatilor care ocupa pozitii similare.
"Reducerea complexitatii proceselor interne identificate si a portofoliului de produse... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 14:28
Angajatorii vor elibera la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativa de modificare a Codului muncii adoptata luni de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
"Angajatorul este obligat sa elibereze si sa comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca. Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia. Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera nota de lichidare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei", se arata in propunerea legislativa adoptata cu 100 de voturi "pentru" si unul impotriva.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari PMP, in practica se utilizeaza acest document, de la caz la caz, "ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca".
"Pentru eliminarea abuzurilor si pentru a proteja interesele angajatilor se impune reglementarea raspunderii contraventionale a angajatorilor in cazul neeliberarii notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligatiei de a depune de catre angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage raspunderea... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 20:14
1 din patru angajatii din Romania a avut salariul minim in 2014, iar interdictia folosirii de forta de munca fara contract a fost aplicata limitat, in parte din cauza coruptiei din cadrul Inspectiei Muncii, se arata in raportul Departamentului de Stat al SUA.
In cursul anului trecut, interdictia folosirii de forta de munca fara contract a fost aplicata limitat, in parte din cauza coruptiei din cadrul Inspectiei Muncii, dar si pentru ca atat angajatorii, cat si angajatii au avut de castigat de pe urma platii de impozite reduse ca urmare a muncii fara contract sau a primirii unui salariu suplimentar la negru, se arata in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind "Practici in materie de drepturile omului", la capitolul despre Romania.
Americanii ne-au scos la raport: Coruptia ramane o problema majora, rromii sunt discriminati, Politia face abuzuri
Raport SUA pe Romania: Critici pentru Guvern si Parlament - "martea neagra" si penalii acoperiti de ...citeste mai departe despre "Raport SUA: Angajatii din Romania - prost platiti, extenuati, fara contracte legale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:49
Sucursala unei banci, din Drobeta Turnu Severin, a fost reclamata de mai multi angajati ai Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Mehedinti la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) pentru retinerea fara drept si justificare a salariilor acestora.
Directorul AJPIS, Loredana Þintareanu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca decizia bancii este un abuz si a recunoscut ca institutia este datoare sa achite unui fost angajat suma de 20.000 lei, in baza unui titlu executoriu emis de o instanta de judecata.
"Normal ar fi fost ca unitatea bancara respectiva sa puna poprire pe conturile AJPIS de la Trezoreria Drobeta Turnu Severin si nu pe sumele de pe cardurile salariatilor", a precizat Þintareanu.
Potrivit sursei citate, AJPIS Mehedinti va depune si o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Judetului Mehedinti. Conducerea unitatii bancare nu a dorit sa comenteze cazul. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:47
"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?
Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.
Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.
Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.
Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!
Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.
Problema este ca vom avea o piata a muncii... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20
In spatele rafturilor pe care stau ordonate fel de fel de produse, in spatele carucioarelor doldora, a cartilor de credit golite, in spatele uniformelor si a tot ceea ce pot inseamna, din afara, magazinele Carrefour, sta realitatea: regimul de lagar in care angajatii lantului francez isi zilnic existenta. Cum arata, insa, un anunt de angajare la Carrefour? Cam asa: "Unul din factorii - cheie pentru dezvoltarea noastra viitoare ramane capitalul uman. Politica de resurse umane a Carrefour se bazeaza pe impartasirea valorilor grupului, egalitatea de sanse la angajare, pachete avantajoase de beneficii, conditii de munca la standarde internationale, o gestiune a carierei personalizata, formare si promovare interna.
Investim foarte mult in tineri, pe care ii integram in programe locale de formare, si facem periodic evaluari in interiorul companiei, pentru a detecta oamenii cu potential evolutiv. In acest fel, fiecaruia dintre angajatii nostri i se ofera sansa de a-si dezvolta o cariera in marea distributie. Cerinte: absolventi studii medii, orientare catre client, disponibilitate de a invata, dorinta de dezvoltare in cariera, capacitate de lucru in echipa, seriozitate, dinamism, rezistenta la stres, responsabilitati si realizari. Beneficii: pachet de beneficii motivant, mediu de lucru dinamic, conditii de munca la standarde europene, siguranta locului de munca si formare profesionala si avansare rapida in cariera". Accidente de munca Adica un lagar care functioneaza in... mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 10:27