Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca planul Guvernului este ca anul viitor Romania sa ajunga la un nivel al absorbtiei fondurilor europene de la 39 %, cat este in prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013.
"Astazi, suntem la un nivel de absorbtie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor sa recuperam aceste intarzieri si sa ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care Romania le-a avut alocate pentru 2007-2013. Este un nivel extrem de ridicat, acest 80%. De ce? Pentru ca nimeni nu s-a asteptat ca Romania sa ajunga la 39%, cat este astazi. Romania a fost anul trecut primul stat in Europa la ce a insemnat rambursarea de fonduri catre un stat membru din partea Comisei Europene. A avut foarte multe recorduri, nu a pierdut niciun euro, a avut trimitere catre Comisie a unui volum de 3,5 miliarde de euro in facturi, mai mult decat s-a trimis pe intreaga perioada de pana anul trecut. La fel, a intrat in tara o suma de 2,8 miliarde de euro, ceea ce a dus la o crestere a PIB-ului cu peste 2%. La fel, un record", a spus Teodorovici, intr-o conferinta de presa sustinuta la Alba Iulia, citat de corespondentul Mediafax .
"Imi doresc foarte mult ca in acest an sa finalizam partea de reforma a sistemului. Chiar daca mai sunt unele situatii punctuale si intalnim beneficiari, poate nemultumiti de ceea ce intampina pe proiectele de care beneficiaza, sunt... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:25
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".
"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.
Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".
Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.
Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.
"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 09:24
Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va propune autoritatilor rezilierea contractelor pentru proiectele cu fonduri UE care nu au sanse de implementare, a declarat, pentru NewsIn, Marian Dobrila, vicepresedintele asociatiei.
"In sectorul privat, rata de contractare la momentul acesta este destul de mare, de aproximativ 70-80% din fondurile disponibile. In sectorul de stat, rata de contractare este mai mica, de 30-40% din fondurile disponibile. Insa aceasta este o rata de contractare amagitoare. Noi vrem sa transmitem statului roman o propunere de reevaluare a contractelor semnate si acele contracte care sunt semnate si nu au sanse sa se implementeze sa fie reziliate, iar banii sa se realoce" spus Marian Dobrila, pentru NewsIn.
Noi ne asteptam ca din acest procent de 70-80% din fondurile disponibile pentru sectorul privat, cel putin 20 de puncte procentuale sa fie bani realocati catre proiecte noi. Cu alte cuvinte, vrem sa fie reziliate contracte din urma care stagneaza si fondurile sa fie realocate catre proiecte noi", a adaugat acesta.
Robert Pavelescu, directorul executiv al ACRAFE a mentionat ca este in lucru un proiect, care va fi elaborat intr-o prima forma pana la finalul lunii ianuarie si ca documentul va cuprinde statistici de absorbtie, urmand ca pe baza lor sa se faca propuneri catre autoritati. Potrivit estimarilor repezentantilor ACRAFE, forma finala a documentului ar trebui sa fie gata pana la inceputul... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:53
Romania este pe drumul cel bun, insa trebuie sa imbunatateasca rata de absortie a fondurilor europene, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, citat de NewsIn. "Problema Europei nu este Romania, problema este in alta parte. Estimarile noastre sunt ca in Romania revenirea este pozitiva, iar balanta de plati a contribuit la aceasta revenire. Asistenta din partea FMI si a Comisiei Europene va fi continuata, pentru ca Romania este pe drumul cel bun, iar astfel de semnale bune nu primim de la alte state membre.
In alte state europene membre estimarile de crestere economica au fost reduse. Toata lumea intelege ca trebuie sa se ajusteze toate prognozele si promisiunile, tinand cont de contextul dezavantajos din economia europeana, aflata in criza", a precizat comisarul.
Acesta a adaugat ca este totusi nevoie de solutii practice pentru Romania, bazate pe bune exemple, si nu doar de mesaje teoretice, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.
"Va cer sa-mi oferiti un bun mesaj al Romaniei. Romania este una din cele mai mari tari ale UE, unul dintre marii beneficiari ai politicii de coeziune, acum si pe viitor. Va cer argumente bune, de la Bucuresti, ca sa apar la Bruxelles politicile de coeziune", a subliniat comisarul.
Lewandowski a mai spus ca motivul vizitei la Bucuresti este acela de a discuta cu autoritatile despre faptul ca Romania are cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor europene. Comisarul european a... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 16:46
Presedintele sustine ca, in 2011, nivelul de utilizare a fondurilor europene a crescut, comparativ cu anul trecut, conform NewsIn."S-a produs o crestere a nivelului de utilizare a banilor europeni.
Tot mai multe facturi sunt stranse la decontare si dupa ce vom termina verificarea contractelor in derulare vor fi trimise la Bruxelles spre decontare, dar lucrurile arata mai bine decat anul trecut", a spus Traian Basescu, dupa o intalnire cu reprezentanti ai MFP, BNR si cu premierul Emil Boc, pe tema situatiei economice internationale.
Tot ca o concluzie a acestei intalniri de lucru, presedintele a subliniat ca trebuie continuate programele de restructurare si consolidare fiscala pe care Romania le-a inceput si asupra carora a convenit cu FMI, UE si BM, iar in cadrul acestor programe prioritare trebuie sa fie politicile de reducere a cheltuielilor de functionare a statului, precum si declansarea "urgenta" a unui program pentru ca, pe termen mediu, resursele fondului de pensii sa fie echilibrate.
Pe aceasta tema, Traian Basescu a reiterat faptul ca deficitul acestui fond este de 14,8 miliarde de lei, bani care vor trebui imprumutati de pe piete.
O alta concluzie a intalniri, potrivit sefului statului, a fost ca procesul de restructurare a companiilor de stat trebuie sa ramana o prioritate.
In final, seful statului a spus ca s-a discutat "in treacat" si oportunitatea noului acord cu FMI, de precautie, iar participantii la intalnire au concluzionat ca incheierea acestuia a fost... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 10:41
Licitatiile facute in mod eronat si conflictele de interese pot compromite absortia fondurilor europene, spune premierul Emil Boc. acesta a cerut autoritatilor transparenta si responsabilitate maxima, informeaza Mediafax.Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca de modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni.
"Licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru Romania. Atrag atentia celor implicati in proceduri de licitatie, ca fara caiete de sarcini facute transparent si corect, fara dedicatie, prin eliminarea conflictelor de interese, de genul celor de la Teleorman, Romania este in pericol de a avea probleme majore in absorbtia fondurilor europene din perspectiva relatiilor cu UE.
Cer autoritatilor implicate in proceduri de achizitii publice transparenta si responsabilitate maxima.
Degeaba ajungem sa dam vina in judete ca nu s-a respectat legea la Teleorman sau ca s-a facut o procedura accelerata unde nu era cazul sau caiete de sarcini cu dedicatie la o primarie, putem sa ne acuzam unii pe altii, dar vom pierde ca tara si vom pierde bani europeni.
De modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni", a spus Emil Boc.
Potrivit acestuia, in Romania exista autoritati de control pe fondurile europene care au legatura directa cu UE si autoritati nationale care se ocupa de licitatii in... mai mult
Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:36
Catalin Vatafu, Consilierul primului ministru, responsabil de coordonarea Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale, a declarat ca zvonurile privind infiintarea unui minister pentru absorbtia fondurilor UE sunt neintemeiate si ca procesul de acreditare a acestuia ar duce la un blocaj, potrivit NewsIn. "As vrea sa risipesc aceste zvonuri tot mai prezente in ultima vreme in media referitoare la posibilitatea infiintarii unui minister dedicat in exclusivitate absorbtiei fondurilor europene. O astfel de masura nu este imposibil de luat si de implementat, insa ea presupune o serie de consecinte pe care trebuie sa le constientizam inainte. In primul rand este vorba de sistemul de management si control al fondurilor structurale si de coeziune in varianta in care el a fost acrediat de Comisia Europeana. O modificare a acestei arhitecturi institutionale la acest moment ar presupune reluarea procesului de acreditare, ceea ce ar duce la un blocaj al implementarii efective a acestor programe operationale pe o perioada de sase luni si poate chiar un an", a spus Vatafu.
De asemenea, acesta a declarat ca pentru cele sapte programe operationale, pana la data de 22 aprilie au fost depuse 28.128 proiecte in valoare de aproximativ 52,5 miliarde de euro, o valoare care depaseste de peste doua ori si jumatate alocarea financiara disponibila pentru Romania in perioada 2007-2013.
"Totodata, 7.343 din totalul proiectelor depuse, avand o valoare de circa 17,8 miliarde euro, au... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 14:05
Europarlamentarul PNL Ramona Manescu considera "inutile" incercarile Guvernului "de a salva aparentele" si spune ca, in privinta unuia dintre principalii indicatori privind absorbtia fondurilor europene, respectiv platile intermediare catre beneficiari, Romania inregistreaza un procent mediu de 3%, potrivit NewsIn. "Consider inutila incercarea disperata a Guvernului de a salva aparentele si cred ca beneficiarii proiectelor europene stiu foarte bine cati bani europeni au primit.
Am declarat clar ca referitor la unul dintre principalii indicatori privind absorbtia fondurilor europene, respectiv platile intermediare catre beneficiari, Romania inregistreaza un procent mediu de 3%.
Din pacate, profitand de faptul ca intr-adevar cetatenii Romaniei nu sunt informati de actualul guvern, asa cum ar trebui, in ceea ce priveste oportunitatile de finantare si situatia reala a absorbtiei fondurilor europene, reprezentantii executivului incearca sa induca opinia publica in eroare pretinzand ca ceea ce am spus eu, referindu-ma la un indicator al capacitatii de absorbtie, reprezinta totalul fondurilor absorbite de Romania", precizeaza Manescu, printr-un comunicat de presa, in replica la acuzatiile pe care i le-au adus eurodeputatii PDL, cu privire la afirmatiile sale anterioare privind absorbtia fondurilor UE."Pana si reprezentantii Comisiei Europene au declarat, in repetate randuri, aceleasi lucruri insa guvernul nu a avut curajul sa le raspunda.
In plus, pentru oricine doreste sa... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:46
Premierul Boc a declarat ca este nemultumit de nivelul scazut al platile efective realizate pentru programe finantate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse si a apreciat ca, in acest ritm, Romania risca sa nu poata cheltui toti banii alocati pentru 2010 de catre Executivul comunitar, precizeaza Mediafax.Datele prezentate, marti, de seful Guvernului, la reuniunea comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, releva ca pana la data de 9 iulie 2010 au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, in valoare cumulata de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro.
Din totalul acestora, contracte si decizii de finantare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul platilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.
Premierul a spus ministrilor prezenti la reuniune ca acest lucru il nemultumeste "profund" si ca, in acest ritm, exista riscul ca Romania sa nu poata cheltui toate fondurile puse la dispozitie pentru acest an de catre Executivul comunitar.
El a aminitit ca Guvernul va elabora o "carta alba" a absortiei fondurilor europene, fapt ce va presupune ca ministrii si prefectii sa prezinte rapoarte lunare privind sumele atrase. mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:16