Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, Romania a primit in primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale si de coeziune doar 5,22 milioane de euro, din care numai 1,05 milioane de euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013.
Suma este ridicol de mica, daca se face raportarea la cele 4.353,54 milioane de euro incasate anul trecut, adica de peste 800 de ori mai mult.
Aceste fonduri, care ar fi menite sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Occident si sa ne apropie de un standard de viata civilizat in cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiti de la UE. In primul sfert al anului in curs au reprezentat mai putin de 0,1%.
Mentionam ca am adunat sumele aferente trecute separat pe cele doua exercitii financiare ale UE, 2007 - 2013, respectiv 2014 - 2020, iar soldul a rezultat nu doar prin diferenta intre banii incasati per total si banii platiti, ci si prin raportarea la PIB realizat de Romania din anul 2010 incoace.
Se poate observa usor cum dependenta Romaniei fata de sumele primite de la bugetul UE a crescut rapid pe parcursul ultimilor ani.
Citeste si:
Grindeanu, prins cu minciuna? Absorbtia de fonduri europene nu a fost zero in 2016. Reactia lui CiolosGuvernul anunta ca deja nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE
In 2013 s-a produs un salt semnificativ, iar din 2015... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 21:09
Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca este ingrijorat de rata redusa de absorbtie, apreciind ca optimismul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este "neacoperit de realitate".
"Aici e o problema, aceste doua lucruri ma ingrijoreaza pe mine, absorbtia fondurilor si optimismul domnului Teodorovici mi se pare neacoperit de realitate", a afirmat Basescu la B1 TV.
Nici premierul Ponta nu crede in tinta avansata de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, privind o absorbtie a fondurilor UE de 50% pana la sfarsitul acestui an, comentand, la sfarsitul lui aprilie, ca ministrul "pacatuieste prin optimism".
Spre deosebire de presedinte, Ponta crede totusi ca rezultatul va fi unul multumitor.
Traian Basescu a aratat ca rata de absorbtie aferenta celor 19 miliarde de euro fonduri structurale pe care Romania le poate accesa pe exercitiul actual era la finalul lunii mai de 15,2%, fiind "grava" insa si valoarea decontarilor aflate in procesare.
"Grav este cat avem la decontare. Deci fata de declaratiile domnului ministru Teodorovici cu 50% absorbtie anul acesta, avem facturi la Bruxelles pentru decontare in valoare de 435 de milioane de euro, iar in procesare facturi la Ministerul de Finante in valoare de 375 de milioane de euro. Sa speram ca facturile astea ajung mai repede la Bruxelles si ar mai fi un miliard si ne-am apropia pana acum cu facturile existente la Bruxelles si aici de 4 miliarde de euro absorbtie fata de 19... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 09:24
Traian Basescu, care a condus delegatia Romaniei la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, in contextul stabilirii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, a declarat ca tara noastra s-a intors victorioasa.
Premierul l-a contrazis, sustinand ca se putea o obtine o suma mai mare de 39,88 de miliarde de euro.
Economistii contactati de Business24 au analizat partile bune, dar si dezavantajele bugetului pe care Uniunea Europeana l-a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Liderii europeni au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE, iar Romania va primi fonduri in crestere cu 18% fata de exercitiul financiar 2007-2013, de pana la 39,88 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune si fonduri destinate agriculturii.
Romania a reusit sa atraga doar 11% din actualul buget alocat de UE pe fonduri structurale
Intrebat daca Romania ar fi putut obtine mai mult, analistul Ilie Serbanescu a fost de parere ca Romania nu era in pozitia de a negocia, avand in vedere rata foarte mica de absorbtie pe care Romania a inregistrat-o in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
"Romania nu va reusi sa obtina o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Singurul lucru cu adevarat pozitiv este cresterea fondurilor pe plati directe in agricultura. Aia sunt bani siguri, pentru ca sunt plati directe, a declarat pentru Business24 economistul Ilie Serbanescu.
In ceea ce priveste platile directe, fermierii romani vor primi 10,3 miliarde... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 15:06
Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana.
Recomandarea a fost facuta in cadrul evaluarii programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.
Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.
Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.
Atingerea tintelor nationale din cadrul Strategiei Europa 2020 in cazul Romaniei... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 17:12
Premierul Victor Ponta a anuntat ca joi se va intalni, la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de politica regionala, Johannes Hahn, pentru a discuta despre imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
Anuntul a fost facut in contextul in care premierul remarca, in cadrul unui interviu la Antena 3, ca Romania in continuare sta prost la absorbtia de fonduri europene, aducand in discutie ca, pana acum, ministrul Leonard Orban a avut "foarte putine puteri si foarte putine instrumente". "Daca reusim, e o mare provocare si din partea mea exista toata deschiderea, daca reusim cu adevarat sa simplificam procedurile si sa oprim coruptia si sa aducem mai multi bani europeni in tara si asta este un motor de crestere economica", a spus Ponta. mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 10:23
Ministrul propus la Munca, Mariana Campeanu, a afirmat joi ca problematica fondurilor europene este un "dezastru", Romania fiind aproape in situatia suspendarii platilor.
"Situatia fondurilor europene este intr-un dezastru. Suntem aproape in posibilitatea de a fi suspendate platile. Voi vedea ce pot sa fac cat mai repede posibil, sa amanam acest lucru", a anuntat Campeanu.
In cele doua luni de mandat, Guvernul a reusit sa atraga 1,43 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, gradul de absorbtie ajungand la 7,46% la sfarsitul primului trimestru, a anuntat miercuri premierul demis Mihai Razvan Ungureanu.
"Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69%. Sumele efectiv rambursate sunt de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pe obiectivul convergenta.
Stiu ca nu este mult, dar impartiti 6 miliarde la 1,43 miliarde euro pe care le-am realizat in doua luni", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia prezentarii bilantului mandatului sau de prim ministru.
"Am plecat de la un grad de absorbtie a fondurilor europene foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%", a mai aratat Ungureanu. Acesta a reamintit ca obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de 6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde din instrumente structurale si 2,5 miliarde din fondurile... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 17:50
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma, intr-o emisiune TV, ca tinta de absorbtie a fondurilor UE pe 2012 ramane de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, remarcand insa ca pe primul trimestru sumele absorbite real "nu sunt foarte mari".
"Tinta ramane, in continuare, 6 miliarde de euro, din care 3,5 mld. euro pe politica de coeziune. Este adevarat ca in primul trimestru sumele absorbite real nu sunt foarte mari, dar, pe de alta parte, deja au fost transmise Comisiei Europene cereri de rambursare a caror suma reprezinta pe intreg procesul peste 8%", a declarat Orban.
El a admis ca "este un progres limitat" si ca "sunt pasi mici", dar si-a exprimat speranta ca pas cu pas Romania va reusi sa atinga obiectivul de a avea o rata de absorbtie pe zona de coeziune de cel putin 20%.
"Si, in total, rata de absorbtie care include toate fondurile care au fost alocate a ajuns la o cifra de 25%", a mai spus Orban. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:36
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29