Portalul cu date despre alocarea fondurilor europene a fost actualizat, a anuntat, vineri, Corina Cretu, comisarul european pentru Politica Regionala. Pe acesta sunt afisate cele mai recente date despre sumele din fonduri europene care au fost accesate de catre fiecare tara.
"Portalul pe care l-am creat pentru o mai buna transparenta - Platforma de date deschisa (Open Data Platform) - a fost actualizat de catre colegii mei si poate fi vizualizat pe site-ul Comisiei Europene. Fiecare cetatean poate vedea evolutia din fiecare tara a Fondurilor Structurale si de Investitii pentru perioada 2014-2020", a scris Corina Cretu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Acest portal ofera acces la date despre planificarea si implementarea fondurilor disponibile, platile Uniunii Europene catre fiecare tara si realizarile la nivelul fiecarei tari.
Romania are alocata o suma de 30,88 miliarde de euro, pentru perioada 2014 - 2020, prin intermediul a opt programe, ceea ce reprezinta o medie de 1.548 de euro de persoana. La aceasta suma, statul roman trebuie sa se adauge in jur de 5,86 miliarde de euro.
Cele mai recente date, cele de vineri, arata ca din totalul sumei alocate, 36,71 de miliarde de euro, era aprobata o suma de 20,81 de miliarde de euro, reprezentand 57%, dar plati au fost facute in valoare de 6,54 miliarde de euro (18%).
Din cele 30,88 de miliarde de euro, Romania a accesat 26% (7,89 miliarde de euro), din care cea mai mare parte, 20% (6,12 miliarde de euro), o... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 23:46
Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Masurile din propunerea lui Herman Van Rompuy, privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene in perioada 2014 - 2020, ar ingreuna si absorbtia fondurilor europene in tara noastra, pe langa faptul ca Romaniei i-ar reveni cu sapte - opt miliarde de euro mai putini bani fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, a anuntat premierul Romaniei, Victor Ponta.
Cofinantarea proiectelor din fondurile oferite de UE ar scadea, potrivit acestor noi masuri anuntate de Van Rompuy, de la 85% la 75%, ceea ce s-ar traduce in cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat de aproximativ sase miliarde de euro, a declarat Victor Ponta marti, in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului.
De asemenea, TVA ar urma sa fie trecuta in categoria costurilor neeligibile, ceea ce inseamna o presiune pe bugetul de stat de inca 12 miliarde, iar avansurile oferite de Comisia Europeana ar urma sa se reduca de la 7% la 2%.
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Premierul Victor Ponta a facut aceste declaratii in plenul Parlamentului, care a adoptat ulterior o rezolutie de a sprijini propunerile initiale ale Comisiei Europene privind CFM si de a le respinge pe cele ale lui Van Rompuy.
Aceasta rezolutie reprezinta doar un punct de vedere al Parlamentului, fara sa aiba efecte juridice.
Propunerea Presedintelui Consiliului European a venit dupa ce mai multe tari s-au opus recomandarii Comisiei de a creste bugetul UE pentru perioada la 2014-2020 la... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 07:06
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma, intr-o emisiune TV, ca tinta de absorbtie a fondurilor UE pe 2012 ramane de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, remarcand insa ca pe primul trimestru sumele absorbite real "nu sunt foarte mari".
"Tinta ramane, in continuare, 6 miliarde de euro, din care 3,5 mld. euro pe politica de coeziune. Este adevarat ca in primul trimestru sumele absorbite real nu sunt foarte mari, dar, pe de alta parte, deja au fost transmise Comisiei Europene cereri de rambursare a caror suma reprezinta pe intreg procesul peste 8%", a declarat Orban.
El a admis ca "este un progres limitat" si ca "sunt pasi mici", dar si-a exprimat speranta ca pas cu pas Romania va reusi sa atinga obiectivul de a avea o rata de absorbtie pe zona de coeziune de cel putin 20%.
"Si, in total, rata de absorbtie care include toate fondurile care au fost alocate a ajuns la o cifra de 25%", a mai spus Orban. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:36
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29
Rata de absorbtie a fondurilor UE pentru agricultura va creste in anii urmatori, ajungand pana la 30-32% in 2011, odata ce fermierii se vor obisnui cu modul in care se poate face acest lucru, informeaza NewsIn."Fondurile europene reprezinta principalul catalizator pentru dezvoltarea agriculturii. (...) Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le ofera economia de piata", a declarat, luni, economistul sef BCR, Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte.
Pana la sfarsitul anului, in Romania rata de absorbtie ar putea ajunge la 30-32%, potrivit estimarilor BCR. Platile efectuate pana la finele lunii mai au fost de doua miliarde euro, astfel ca rata de absorbtie este de circa 25% din totalul fondurilor existente pentru 2007-2013.
"Absorbtia ar putea creste ceva mai repede in anii urmatori, odata ce producatorii locali vor deveni mai constienti despre modul in care acest business trebuie facut. Fragmentarea puternica a terenurilor ramane cel mai important obstacol in absorbtia fondurilor europene", se precizeaza in raport.
Tara noastra si-ar putea tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, daca ar atinge productivitatea medie la nivel european, a declarat, luni, economistul sef al... mai mult
Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:39
Nivelul de absorbtie a fondurilor UE de catre Bulgaria nu este un succes, a declarat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski, aflat in vizita oficiala la Sofia, relateaza Sofia News Agency, informeaza NewsIn."10% dintre fondurile UE absorbite nu este foarte impresionant", a declarat Lewandowski dupa o intalnire cu premierul bulgar Boiko Borisov si cu ministrul de finante Simeon Djankov.
In ultimele luni, Borisov si cabinetul sau au apreciat ca nivelul de absorbtie al fondurilor UE este unul dintre cele mai mari succese ale guvernului sau.
Pe de alta parte, comisarul european pentru programare financiara si buget si-a exprimat vineri satisfactia ca 2010 este, de fapt, un an de progrese pentru Bulgaria.
Lewandowski s-a declarat convins de Borisov si Djankov ca in 2011 vor fi executate proiecte majore, care vor creste nivelul de absorbtie.
"Acum avem nevoie de dovezi din partea statelor membre, inclusiv Bulgaria, ca absorbtia fondurilor UE are loc cu adevarat si duce la schimbari pozitive", a spus comisarul european polonez.
La randul sau, premierul bulgar a salutat rezultatele intalnirii.
"Nu imi pot ascunde bucuria in legatura cu faptul ca Bulgaria este unul dintre putinele state membre UE care au fost scoase de sub procedura pentru deficit bugetar excesiv", a spus el. mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 14:32
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara s-a intalnit luni la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu o delegatie a Bancii Mondiale, printre subiectele abordate numarandu-se si implementarea unui program care sa accelereze absorbtia fondurilor UE."In cadrul intalnirii au fost purtate discutii pe tema asistentei acordate prin Proiectul MAKIS (,,Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura"), in vederea accelarii absorbtiei fondurilor UE din domeniul agriculturii.
De asemenea, au fost abordate aspecte privind rolul APIA, schemele de sprijin gestionate de aceasta, beneficiarii platilor pe suprafata in cadrul Campaniei 2010, controalele pe teren, sistemul IT aferent institutiei, precum si sistemul de identificare a parcelelor agricole", se arata intr-un comunicat transmis luni de reprezentantii APIA.
Totodata, au fost exprimate aprecieri pozitive cu privire la aplicatia de identificare online a parcelei agricole "IPA online", la avantajele pe care le confera utilizarea acestei facilitati in procesul de acordare a sprijinului financiar pe suprafata.
Partile si-au exprimat acordul cu privire la necesitatea continuarii cooperarii precum si la beneficiile pe care procesul de acordare a sprijinului financiar pentru fermieri le poate obtine in cadrul Proiectului MAKIS.
Delegatia Bancii Mondiale a fost condusa de Philippe Le Houerou, in calitate de vicepresedinte pentru Regiunea Europa si Asia Centrala, iar partea romana a fost... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:28
Premierul Emil Boc si-a exprimat nemultumirea, sambata, la Iasi, fata de modul cum se implementeaza proiectele europene la nivel local, afirmand ca multe dintre acestea au intarzieri intre sase si 14 luni, transmite NewsIn."Urmarim cu vigilenta totala aceste proiecte, pentru ca ele sa fie implementate in termen.
Uneori, poate fi si legislatia de vina, insa vreau sa stiti ca, de cele mai multe ori, sunt greseli voluntare sau involuntare de la nivelul acelora care implementeaza, pentru ca atunci cand se fac caiete de sarcini cu dedicatie si daca nu castiga acela care trebuie se anuleaza licitatia, atunci evident ca vor aparea intarzieri in procesul de utilizare a fondurilor europene", a declarat primul ministru, in conferinta de presa.
Potrivit lui Boc, pana acum s-au platit 910 milioane de euro sub forma de pre-finantari sau rambursari.
"Nu suntem deloc multumiti de gradul de absorbtie a fondurilor europene. Exista inca o discrepanta foarte mare intre numarul contractelor aprobate si semnate si platile efectuate.
Din cele 910 milioane euro care au venit din fondurile structurale, 610 milioane euro sunt pre-finantari si diferenta de 300 milioane euro sunt doar rambursari efective de cheltuieli", a mai spus seful Guvernului. Premierul a subliniat ca fondurile europene reprezinta calea cea mai sigura si cea mai rapida pentru Romania de a iesi din criza si de a trece de perioada de recesiune.
"Fac un apel de aici, de la Iasi, la toti utilizatorii de fonduri europene, privati... mai mult
Sambata, 07 August 2010, ora 22:57