Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in ianuarie 2015 este ceva normal, a declarat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
El sustine ca spre finalul anului, "lucrurile se vor schimba radical si cresterea va fi una spectaculoasa", potrivit RFI Romania.
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 0,06% in ianuarie 2015 fata de decembrie 2014, de la 51,81% la 51,87%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici spune ca e ceva normal pentru inceputul anului.
"Eu deja spun ca am trecut acest test, pe care media mi l-ar da zi de zi sau an de an sau luna de luna. In ultimii doi ani de zile, lucrurile au stat in acelasi mod. Normal, e luna ianuarie, ...citeste mai departe despre "Absorbtia fondurilor europene a batut pasul pe loc: Cum explica ministrul Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 20:21
Romania a incasat, in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), o suma mai mare decat toata suma accesata in perioada 2007-2012, afirma ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici, cel care conduce delegatia Romaniei la intalnirea anuala a serviciilor Comisiei Europene cu Autoritatile de Management ale Programelor Operationale, care se desfasoara marti, la Bucuresti, afirma ca aceasta reprezinta un bun prilej pentru evidentierea eforturilor autoritatilor romane de a creste nivelul de absorbtie a fondurilor europene.
"Intalnirea anuala cu serviciile Comisiei Europene este un bun prilej pentru a trece in revista stadiul implementarii programelor operationale. In perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, Romania a incasat peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeana. In acest an, Romania a inregistrat recorduri in domeniul absorbtiei fondurilor europene, datorita deblocarii tuturor programelor operationale si celorlalte masuri implementate", sustine ministrul Fondurilor Europene.
Sursa precizeaza ca, in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 2,78 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, suma totala rambursata Romaniei ajungand astfel la aproximativ 5 miliarde de euro la data de 5 decembrie.
"Rata rambursarilor fondurilor structurale si de coeziune era de aproximativ 26% la data de 5 decembrie. Totodata, in perioada 1... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:30
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri, cu ocazia unei actiuni de partid, ca primarii vor beneficia de salarii mai mari si de schimbarea sistemului de calculare a acestora in functie de numarul de locuitori ai localitatilor, fiind luat in calcul si un spor pentru fonduri europene.
"Salariile primarilor, eu cred ca e o problema importanta si eu vreau ca salariile primarilor sa fie marite. In opinia mea, in ultimii cativa ani de zile se perpetueaza o ipocrizie, ca primarul nu are nevoie de salariu, ca fura", a declarat Dragnea.
El a sustinut ca aceasta explicatie "ipocrita" a fost inventata "prin 2000 si ceva de niste oameni care aveau niste functii prin Guvernul Romaniei".
Vicepremierul a sustinut ca responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semneaza in aceasta calitate este foarte mare, inclusiv in ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri europene.
Dragnea a afirmat ca in cazul functionarilor care se ocupa de fondurile europene sunt alocate bonusuri de 75%, in vreme ce primarii nu beneficiaza de niciun fel de spor, nici macar de spor de vechime.
De asemenea, el a mentionat ca a avut o discutie cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru ca inclusiv primarii sa beneficieze de sporuri in cazul absortiei de fonduri europene, chiar daca nu vor fi de 75%.
"Am vorbit cu domnul Teodorovici sa incercam sa vedem cum putem modifica legislatia pentru ca un primar sa primeasca, poate nu 75% in plus la salariu... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:02
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Problema "nationala" a fondurilor europene este departe de a fi solutionata. Ministrul Teodorovici promitea ferm o rata de absorbtie de 50% pentru finalul acestui an si rambursari de 2,5 miliarde de euro facute de Comisia Europeana Romaniei. Totusi, la finalul septembrie rata de absorbtie este la numai 23,77%, iar Romania a facut deconturi de putin peste 1,5 miliarde de euro.
Practic, in trei luni, ar trebui sa facem inca o data pe atat, si sa primim de la Bruxelles 800 milioane de euro, ca sa nu intram pe deficit. Este nevoie de o minune pentru asta, daca analizam cifrele.
Optimismul debordant al ministrului de resort a fost penalizat si de premierul Ponta, care, la intrebarea daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, a raspuns negativ.
"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.
Ministrul a "insistat" in "optimismul" sau si a continuat sa spere si sa declare public noi targeturi greu de atins. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, Teodorovici vorbea de un nivel de absorbtie de 25% in luna iulie a acestui an. Totusi, Romania a ajuns, la finalul lunii septembrie la o rata de absorbtie de aproape de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:35
Dupa ce cu o luna in urma, Ministerul Fondurilor europene dadea vina pe concediul Comisiei Europene pentru rata extrem de scazuta a absorbtiei fondurilor europene, la finalul lunii septembrie, mai precis pe 20 ale lunii, situatia este si mai grava. Am reusit sa facem deconturi doar pentru 64 de milioane de euro, in comparatie cu 195 milioane de euro cat a rambursat CE Romaniei in luna august.
Doar trei programe au reusit sa aduca bani in tara, iar cele mai multe fonduri au fost rambursate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) adica putin peste 57 milioane de euro. Celelalte programe pe care s-au mai facut decontari sunt Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative- 6,9 milioane de euro si Programul Operational Asistenta Tehnica - 460 de mii de euro.
Intre timp, Romania ramane cu o rata de absorbtie de 23,46% si cu "vise" mare in ceea ce priveste fondurile europene.
Eugen Teodorovici a anuntat ca Romania trebuie sa faca rambursari de 2,5 miliarde de euro pana la finalul acestui an pentru a nu intra pe deficit.
"In primul si primul rand, trebuie sa atingem tinta din bugetul de stat ca si intrari, adica suma aceea de 2,5 miliarde de euro. Pana acum ne-au intrat in tara aproximativ 1,5 miliarde de euro, deci ne mai trebuie sa mai intre in tara un miliard de euro. Aceasta este prima tinta pe care trebui sa o atingem ca sa nu intram pe deficit. Dupa aceea cat mai mult in anul acesta este bine ca sa ne incadram in acest an... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:25
Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.
Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.
Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.
Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la sfarsitul lunii mai la 15,18%. Comparativ cu aprilie 2012, rata de absorbtie a crescut cu 103%.
In acelasi timp, suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai a.c., in crestere cu 32% fata de valoarea inregistrata in decembrie 2012, respectiv cu 103% fata de aprilie 2012.
"Rata de absorbtie a fondurilor europene si, implicit, valoarea fondurilor atrase de Romania au crescut cu 32% in acest an fata de sfarsitul anului trecut. Totodata, rata de absorbtie este in prezent dubla fata cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2012, fapt care demonstreaza ca masurile adoptate in aceasta perioada de Guvernul Romaniei au avut impact", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In ultimele zile din luna mai, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 de milioane de euro.
Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe:
- Programul Operational Sectorial Mediu - peste 116,4 milioane de euro;
- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - peste 37,7 milioane de euro;
- Programul Operational Asistenta Tehnica - aproximativ 0,7 milioane de euro. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:47
Proiectul documentului strategic national prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a banilor alocati de UE va fi definitivat pana la sfarsitul lunii mai 2013, se arata intr-un comunicat de presa trimis de ministerul Fondurilor Europene.
"Actiunile din acest an sunt cruciale pentru buna utilizare a fondurilor UE alocate in urmatoarea perioada de programare", evidentiaza un comunicat de presa Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
In perioada imediat urmatoare, ministerele vor elabora proiectul Acordului de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020.
Ministerele definitiveaza listele cu prioritatile de finantare din domeniile gestionate, iar Ministerul Fondurilor Europene va finaliza strategia de utilizare a fondurilor europene in urmatoarea perioada de programare.
Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro.
Prioritatile de finantare propuse Romaniei de catre Comisia Europeana vizeaza imbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructure moderne, promovarea competitivitatii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor si activelor natural, respectiv modernizarea si consolidarea administratiei... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 12:47