Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, Romania a primit in primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale si de coeziune doar 5,22 milioane de euro, din care numai 1,05 milioane de euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013.
Suma este ridicol de mica, daca se face raportarea la cele 4.353,54 milioane de euro incasate anul trecut, adica de peste 800 de ori mai mult.
Aceste fonduri, care ar fi menite sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Occident si sa ne apropie de un standard de viata civilizat in cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiti de la UE. In primul sfert al anului in curs au reprezentat mai putin de 0,1%.
Mentionam ca am adunat sumele aferente trecute separat pe cele doua exercitii financiare ale UE, 2007 - 2013, respectiv 2014 - 2020, iar soldul a rezultat nu doar prin diferenta intre banii incasati per total si banii platiti, ci si prin raportarea la PIB realizat de Romania din anul 2010 incoace.
Se poate observa usor cum dependenta Romaniei fata de sumele primite de la bugetul UE a crescut rapid pe parcursul ultimilor ani.
Citeste si:
Grindeanu, prins cu minciuna? Absorbtia de fonduri europene nu a fost zero in 2016. Reactia lui CiolosGuvernul anunta ca deja nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE
In 2013 s-a produs un salt semnificativ, iar din 2015... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 21:09
Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.
Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:15
Consiliul Fiscal considera ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului si ca, data fiind absorbtia foarte slaba de pana acum, sunt necesare masuri mult mai hotarate si urgente de imbunatatire a capacitatii de absorbtie.
Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este un obiectiv important, in conditiile in care in prezent exista constrangeri de a limitat necesarul de investitii al economiei, din cauza crizei.
"Absorbtia fondurilor europene devine astfel esentiala pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane la nivel european asupra fluxurilor de capital", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012.
Consiliul Fiscal recomanda stabilirea unor tinte trimestriale de absorbtie efectiva de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care sa fie monitorizate cu atentie si care sa permita corectarea rapida a eventualelor deficiente.
Absorbtia fondurilor europene se mentine foarte slaba, iar tintele pentru sfarsitul anului au fost revizuite in scadere.
Daca se blocheaza unele programe operationale, persista riscuri majore in ceea ce priveste atingerea noilor tinte revizuite, cu posibile consecinte asupra nivelului deficitului bugetar.
In luna iulie, consilierii pe fonduri europene spuneau ca, in perioada 2014-2020, fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate, tinad cont de faptul ca tara noastra nu a... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:29
Cresterea economica anuala a Romaniei s-ar putea majora la 3,5% in perioada 2014-2020, daca gradul de absorbtie a fondurilor europene ar atinge 57%, potrivit unei analize CEROPE. Una ipotetica in orice caz, de vreme ce tara noastra a reusit sa atraga doar 7,2% din totalul pus la dispozitie.
Astfel, conform Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE, o crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania ar genera o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, releva studiul "Prioritizarea politicilor UE".
Si Lucian Anghel, presedintele BVB, declara in urma cu ceva timp ca un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene ar determina o crestere economica de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de doua procente.
Toate acestea par insa de domeniul SF-ului, atat timp cat in acest moment Romania nu a reusit sa atraga decat putin peste 7% din intreaga suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, peste 19 miliarde de dolari, atat pentru fonduri de coeziune, cat si pentru fonduri operationale. In plus, din cauza neaccesarii acestor fonduri, Romania risca sa le piarda in favoarea Greciei.
Accesarea fondurilor europene, mai facila
Pentru a spori gradul de absorbie e acestor sume, guvernul a adoptat in cursul saptamanii trecute o serie de masuri pentru simplificarea procesului de verificare a cererilor de rambursare aferente proiectelor finantate din instrumente... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:05
O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE.
Centrul Roman de Politici Economice a realizat studiul "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".
O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.
"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu). Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.
Romania trebuie sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica
Potrivit... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:40
Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania poate determina o crestere economica medie de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de 2% pe tot acest interval, a declarat, Lucian Anghel, presedintele BVB.
"In cadrul negocierilor pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania trebuie sa puna accentul asupra fondurilor structurale si de coeziune care au cel mai mare impact asupra cresterii economice. Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene poate conduce la o crestere a PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumparare de 65% din media UE27 in anul 2020, de la 46% in 2010. Acesta poate fi considerat un nivel minim de convergenta reala pentru adoptarea euro. Calitatea intrarilor de capital reprezentate de fonduri europene este superioara altor tipuri de capital strain sau autohton (investitii straine directe, investitii bugetare realizate din resurse interne etc.)", a spus Anghel.
Potrivit acestuia, o crestere economica axata in jurul intrarilor de fonduri europene este consistenta cu setul de politici al Romaniei pentru adoptarea euro.
"O estimare a impactului absorbtiei fondurilor europene asupra economiei romanesti in perioada 2021-2025 arata o usoara accelerare a cresterii economice datorita intrarilor de fonduri europene din perioada 2014-2020 care pot stimula productivitatea totala a factorilor. Astfel, in ipoteza unui grad de absorbtie de 100% in... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 16:11
Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.
"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.
In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi romanii avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.
Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:02
Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.
"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.
Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.
Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".
Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00
FMI este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe reforme in sectorul sanatatii si in investitiile publice, eliminarea arieratelor, imbunatatirea sistemului fiscal si, cu precadere, sa faca acele schimbari institutionale de care este nevoie pentru a facilita absorbtia fondurilor UE, transmite NewsIn.Board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni si va fi in suma echivalenta cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cota), acesta urmand sa intre in vigoare la 31 martie 2011."Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze noul aranjament ca fiind unul de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa faca trageri. Acordul stand-by (SBA) va fi acordat impreuna cu sprijinul de precautie de la Uniunea Europena, de 1,4 miliarde euro si un imprumut de la Banca Mondiala, de 0,4 miliarde euro", se arata in comunicatul Fondului.Boardul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri raportul privind cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania care a fost 24 de luni. Acesta a fost in valoare de 11.443 miliarde DST (aproximativ 12,95 miliarde euro sau 17.07 miliarde dolari) si a fost aprobat la 4 mai 2009, urmand a se incheia la 30 martie 2011 la cererea autoritatilor.
"Finalizarea evaluarii finale permite plata imediata a 874 milioane DST (aproximativ 1 miliard de euro sau 1,4 miliarde dolari).
Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza,... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:24