Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
De aproape 10 ani, Romania incearca sa invete reteta cheltuirii fondurilor de miliarde de euro care ni se pun la dispozitie anual din bugetul Uniunii Europene (UE).
Invatam, parca, prea greu si repetam aceleasi greseli. Din pacate, ne aflam din nou aproape de jumatatea exercitiului bugetar, 2014 - 2020, si aratam ca nu am invatat din lectiile primului exercitiu bugetar, 2007 - 2013, pe care l-am parcurs ca stat membru al Uniunii Europene.
Avem o singura autoritate de management acreditata pentru gestionarea de fonduri structurale si de coeziune din cele 10 necesare si doar 20 de conditionalitati indeplinite 100% din cele 36 necesare a fi finalizate pana la 31 decembrie 2016.
Suntem din nou foarte aproape de un nou impas. Daca nu indeplinim toate conditionalitatile pana la finalul anului, riscam sa avem platile suspendate de catre Comisia Europeana. Ce trebuie sa facem mai departe?
Cum se formeaza bugetul anual al UE
Pentru inceput, haideti sa intelegem cum se formeaza ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si absorbtia fondurilor europene: Unde greseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:14
Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in ianuarie 2015 este ceva normal, a declarat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
El sustine ca spre finalul anului, "lucrurile se vor schimba radical si cresterea va fi una spectaculoasa", potrivit RFI Romania.
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 0,06% in ianuarie 2015 fata de decembrie 2014, de la 51,81% la 51,87%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici spune ca e ceva normal pentru inceputul anului.
"Eu deja spun ca am trecut acest test, pe care media mi l-ar da zi de zi sau an de an sau luna de luna. In ultimii doi ani de zile, lucrurile au stat in acelasi mod. Normal, e luna ianuarie, ...citeste mai departe despre "Absorbtia fondurilor europene a batut pasul pe loc: Cum explica ministrul Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 20:21
Problema "nationala" a fondurilor europene este departe de a fi solutionata. Ministrul Teodorovici promitea ferm o rata de absorbtie de 50% pentru finalul acestui an si rambursari de 2,5 miliarde de euro facute de Comisia Europeana Romaniei. Totusi, la finalul septembrie rata de absorbtie este la numai 23,77%, iar Romania a facut deconturi de putin peste 1,5 miliarde de euro.
Practic, in trei luni, ar trebui sa facem inca o data pe atat, si sa primim de la Bruxelles 800 milioane de euro, ca sa nu intram pe deficit. Este nevoie de o minune pentru asta, daca analizam cifrele.
Optimismul debordant al ministrului de resort a fost penalizat si de premierul Ponta, care, la intrebarea daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, a raspuns negativ.
"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.
Ministrul a "insistat" in "optimismul" sau si a continuat sa spere si sa declare public noi targeturi greu de atins. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, Teodorovici vorbea de un nivel de absorbtie de 25% in luna iulie a acestui an. Totusi, Romania a ajuns, la finalul lunii septembrie la o rata de absorbtie de aproape de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:35
Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, a declarat, miercuri, Daniela Nemoianu, expert KPMG, la seminarul "Parteneriatul Public Privat pentru proiecte de infrastructura".
"Saptamana viitoare, KPMG va emite studiul anual privind absorbtia fondurilor in Uniunea Europeana. Pentru al treilea an la rand, Romania este pe ultimul loc. Dupa nu stiu cati ani de finantare, avem un procent de 14% la sfarsitul lui 2011 de sume platite. Contractate, intr-adevar, procentul este mai mare, de circa 60%, dar in privinta platilor efectiv angajate suntem la un procent extrem de mic, de 14%. Este foarte greu de explicat de ce s-a intamplat lucrul acesta. Perioada aceasta se sfarseste, aceste fonduri nu vor mai putea fi utilizate si atunci avem o oportunitate ratata", a spus Nemoianu.
Romania pierde investitorii straini
Prezenta la conferinta in calitate de reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, ea a atras atentia ca, in ultimul timp, in Romania nu numai ca nu mai vin investitori straini, ci chiar pleaca unii dintre cei existenti.
Expertul a subliniat ca, intrucat suntem intr-un mediu extrem de competitiv, trebuie sa determinam care sunt acele avantaje ale Romaniei in ziua de astazi, in Europa si nu numai, care ar putea sa atraga un investitor strain, oferindu-i un climat de predictibilitate si de garantare a profiturilor intr-un prag rezonabil.
"Strategia UE insasi este in dezvoltare,... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:59
Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania poate determina o crestere economica medie de 4,4%, in timp ce un grad de absorbtie de 0% va mentine cresterea economica in jurul valorii de 2% pe tot acest interval, a declarat, Lucian Anghel, presedintele BVB.
"In cadrul negocierilor pentru exercitiul financiar 2014-2020, Romania trebuie sa puna accentul asupra fondurilor structurale si de coeziune care au cel mai mare impact asupra cresterii economice. Un grad de absorbtie de 100% a fondurilor europene poate conduce la o crestere a PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumparare de 65% din media UE27 in anul 2020, de la 46% in 2010. Acesta poate fi considerat un nivel minim de convergenta reala pentru adoptarea euro. Calitatea intrarilor de capital reprezentate de fonduri europene este superioara altor tipuri de capital strain sau autohton (investitii straine directe, investitii bugetare realizate din resurse interne etc.)", a spus Anghel.
Potrivit acestuia, o crestere economica axata in jurul intrarilor de fonduri europene este consistenta cu setul de politici al Romaniei pentru adoptarea euro.
"O estimare a impactului absorbtiei fondurilor europene asupra economiei romanesti in perioada 2021-2025 arata o usoara accelerare a cresterii economice datorita intrarilor de fonduri europene din perioada 2014-2020 care pot stimula productivitatea totala a factorilor. Astfel, in ipoteza unui grad de absorbtie de 100% in... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 16:11
Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, aflat in vizita oficiala in Romania, a participat la lucrarile comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene.
Business 24 va prezinta cele mai importante declaratii de presa ale prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu si ale comisarului Johannes Hahn, la finalul intalnirii oficiale:
Mihai Razvan Ungureanu
"Fondurile structurale si de coeziune reprezinta o prioritate absoluta pentru Romania. Exista si vointa politica, si capacitatea si determinarea pentru a acelera programele operationale si pentru a remedia deficientele constate de UE.
Suntem primii interesati sa absorbim fonduri, sunt bani ieftini daca ii avem si scumpi daca ii pierdem. Mai exista o miza a felului in care vom izbuti sa absorbim fonduri europene, este vorba despre credibilizare, in contextul in care vom discuta despre urmatorul pachet 2014-2020".
Pentru a urgenta ritmul de absorbtie a fondurilor europene, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul este decis sa evite orice intrerupere de plata, in conditiile in care un astfel de incident inseamna dezangajare de fonduri la sfarsitul anului.
"Am discutat despre stadiul implementarii de masuri prioritare pentru majorarea gradului de absorbtie a fondurilor si am propus ca noi sa ne concentram pe simplificarea procedurilor si pe proiectele majore in implementare sau pe cale de a fi implementate. Am discutat despre Strategia Dunarii, un proiect... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 14:00
Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.
"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.
Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.
Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".
Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00
Sub amenintarea unei decizii care ar conduce la intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de 3,7 miliarde de euro, expertii Golden Mind & Spirit propun solutii pentru accelelarea absorbtiei fondurilor europene.
Centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare se afla pe lista solutiilor gandite de expertii de la Golden Mind & Spirit.
De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementari. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspuns la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.
Transparenta proceselor, pe lista recomandarilor
Alte recomandari in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de anuntarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.
In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:00