Posibilitatea de accesare a fondurilor europene trebuia sa fie premiul cel mare pentru tarile care doresc sa intre in Uniunea Europeana. Situatia nu sta insa bine pentru Romania si pentru celelalte tari din estul Europei, care au aderat in ultimii zece ani.
Bruxelles-ul a pus deoarte miliarde de euro destinati imbunatatirii infrastructurii si a altor sectoare, mai ales pentru tarile care tocmai au scapat de comunism. Conform unei investigatii a Reuters, din banii pusi la dispozitie in ultimii cinci ani, doar unul din zece euro au fost utilizati. Astfel este ridicata problema planului maret al Europei privind stimularea cresterii economice, reducerea mortalitatii in trafic si reducerea emisiilor de carbon.
Alaturi de multe alte tari europene, Romania sta prost la absorbtia de fonduri europene. Spre deosebire de Polonia, care atrage aproximativ 80% din fondurile europene puse la dispozitie, Romania are o rata de absorbtie de aproximativ 7%.
Romania, spre deosebire de Polonia, nu are o institutie care sa administreze cu adevarat acest segment important.
Analistul economic Ionel Blanculescu aminteste, ca model, centrul de comanda polonez, denumit Project Management Office, care reprezinta, in opinia sa, eficienta unui astfel de program de atragere de fonduri europene. Acest lucru se reflecta si in rata record de absorbtie de aproximativ 80% din acest stat.
"In primul rand trebuie reconfigurata constructia care e gresita, e creata clientelar, in sensul ca... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 08:15