Romania a absorbit fonduri europene in valoare totala de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentand o rata de 30%, a declarat, joi, Roxana Manzatu, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa.
"Romania are o alocare totala de 31 miliarde de euro in zona de politica de coeziune si zona agricola, iar din aceasta suma Comisia Europeana ne-a rambursat 9,25 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o rata de absorbtie de 30% la jumatatea anului 2019", a spus Manzatu.
Spre comparatie, rata de absorbtie medie in UE este de 33%.
"Imi doresc sa depasim media europeana si sa avem 100% absorbtie pana in 2023. Pentru acest an ne propunem sa cheltuim 2,3 miliarde de euro si monitorizam saptamanal indeplinirea acestui target", a aratat Manzatu.
Totodata, au fost deschise apeluri de proiecte in valoare de 25 de miliarde de euro pana la aceasta data, a adaugat ea.
"Din aceste 25 miliarde de euro puse pe masa, avem contracte de finantare semnate de 23,6 miliade de euro, insemnand o rata de contractare de 79%", a continuat oficialul guvernamental.
Pentru urmatoarea alocare bugetara, respectiv 2021-2027, propunerea de buget pentru Romania este de 30,6 miliarde de euro, propunere care va fi negociata intre Comisia Europeana si Parlamentul European.
Cea mai mare alocare, de 17,3 miliarde de euro, este prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, urmand ca prin Fondul Social European sa fie alocata o suma de 8,5 miliarde de euro, prin Fondul de... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 14:18
Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.
"La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%.
Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro.
Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri", a explicat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.
"Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:37
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, Romania a primit in primul trimestru din 2017 de la bugetul UE drept fonduri structurale si de coeziune doar 5,22 milioane de euro, din care numai 1,05 milioane de euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 4,17 milioane fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013.
Suma este ridicol de mica, daca se face raportarea la cele 4.353,54 milioane de euro incasate anul trecut, adica de peste 800 de ori mai mult.
Aceste fonduri, care ar fi menite sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Occident si sa ne apropie de un standard de viata civilizat in cadrul unor proiecte europene, au reprezentat anul trecut aproape 60% din banii primiti de la UE. In primul sfert al anului in curs au reprezentat mai putin de 0,1%.
Mentionam ca am adunat sumele aferente trecute separat pe cele doua exercitii financiare ale UE, 2007 - 2013, respectiv 2014 - 2020, iar soldul a rezultat nu doar prin diferenta intre banii incasati per total si banii platiti, ci si prin raportarea la PIB realizat de Romania din anul 2010 incoace.
Se poate observa usor cum dependenta Romaniei fata de sumele primite de la bugetul UE a crescut rapid pe parcursul ultimilor ani.
Citeste si:
Grindeanu, prins cu minciuna? Absorbtia de fonduri europene nu a fost zero in 2016. Reactia lui CiolosGuvernul anunta ca deja nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE
In 2013 s-a produs un salt semnificativ, iar din 2015... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 21:09
Premierul Sorin Grindeanu a sustinut in repetate randuri in ultimele zile ca in 2016 Romania a absorbit zero fonduri europene, dar acest lucru nu este adevarat, potrivit datelor oficiale.
Grindeanu a facut aceasta afirmatie cu diverse ocazii, atat in declaratii publice, cat si in timpul unor emisiuni de televiziune la care a fost invitat. De exemplu, in cadrul emisiunii Realitatea Romaneasca difuzata sambata, Sorin Grindeanu a spus de 5 ori ca anul trecut, adica in mandatul lui Dacian Ciolos, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost zero.
Mai mult, Sorin Grindeanu s-a folosit de aceasta informatie pentru a-l ironiza pe presedintele Klaus Iohannis, care s-a aratat sceptic cu privire la bugetul pe acest an pregatit de guvernul PSD-ALDE.
"Daca privesc in raport cu ceea ce a fost anul trecut, cand a fost Guvernul respectiv (Guvernul Dacian Ciolos - n.red.), normal ca esti sceptic cand ai zero la fonduri europene. Oamenii ne-au votat sa facem treaba si am propus si avem un program de guvernare ambitios, avem un buget ambitios, care cuprinde o componenta extrem de importanta pe fonduri europene. Sigur, daca compari 5,2 miliarde de euro cat ne-am propus sa atragem anul acesta cu zero, probabil ca pare asa cum a spus domnul presedinte", a afirmat Sorin Grindeanu luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, informeaza Agerpres.
Platforma Factual.ro, care verifica politicile si declaratiile publice din Romania, a studiat datele oficiale existente si a constatat ca... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 10:16
De aproape 10 ani, Romania incearca sa invete reteta cheltuirii fondurilor de miliarde de euro care ni se pun la dispozitie anual din bugetul Uniunii Europene (UE).
Invatam, parca, prea greu si repetam aceleasi greseli. Din pacate, ne aflam din nou aproape de jumatatea exercitiului bugetar, 2014 - 2020, si aratam ca nu am invatat din lectiile primului exercitiu bugetar, 2007 - 2013, pe care l-am parcurs ca stat membru al Uniunii Europene.
Avem o singura autoritate de management acreditata pentru gestionarea de fonduri structurale si de coeziune din cele 10 necesare si doar 20 de conditionalitati indeplinite 100% din cele 36 necesare a fi finalizate pana la 31 decembrie 2016.
Suntem din nou foarte aproape de un nou impas. Daca nu indeplinim toate conditionalitatile pana la finalul anului, riscam sa avem platile suspendate de catre Comisia Europeana. Ce trebuie sa facem mai departe?
Cum se formeaza bugetul anual al UE
Pentru inceput, haideti sa intelegem cum se formeaza ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si absorbtia fondurilor europene: Unde greseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:14
Premierul Dacian Ciolos a declarat marti, dupa discutiile purtate la Ministerul Dezvoltarii, ca a insistat mai mult asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene si pe impactul acesteia asupra diferitelor sectoare prioritare.
"Am discutat mai mult despre fondurile europene, in ideea in care ministerul este intr-un anumit fel finantator atat pe programe de investitii la nivel local, la nivel regional, dar vizeaza si anumite politici sectoriale pe care le avem ca prioritate. Am insistat pe faptul ca, de acum inainte, cand vorbim de fonduri europene, as vrea sa nu mai tratam fondurile ca pe o sursa de finantare doar, ci sa ne concentram pe gradul de absorbtie. Vreau sa ne concentram si pe calitatea absorbtiei, si pe impactul acesteia pe diferite sectoare pe care ne-am stabilit anumite prioritati", a precizat Ciolos.
Sah la Dacian Ciolos! Alegerea grea a premierului
El a adaugat ca la MDRAP exista un instrument care permite masurarea impactului anumitor investitii la nivel... citeste mai departe despre "Planurile lui Ciolos pentru absorbtia de fonduri europene" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 20:18
Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat joi ca tinta sa e ca Romania sa ajunga la un grad de absorbtie al fondurilor europene de peste 70% pentru perioada de finantare 2007-2013.
"Pe perioada 2007-2013, la fiecare ora acest grad de absorbtie se schimba functie de plati - ce plati intra, ce plati se certifica. Deci este un proces acum de aproximativ 60% grad de absorbtie, plati certificate de Comisia Europeana. Formal mai avem foarte multe alte plati in casa, sunt proiectele care sunt plati care urmeaza sa vina, sunt sanse ca acest proiect sa poata creste. Nu stim un procent exact, dar imi doresc foarte mult sa depasim 70%.
Sunt programe care merg mai bine, sunt programe cu mai multe probleme dar luam proiect cu proiect si program cu program ca sa acceleram si sa ajungem la un grad de absorbtie cat mai bun. Dar eu sper, ...citeste mai departe despre "Ciolos, discutii la Palatul Victoria despre fondurile europene: Ce grad de absorbtie tinteste ministrul de resort" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 18:39
Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in ianuarie 2015 este ceva normal, a declarat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
El sustine ca spre finalul anului, "lucrurile se vor schimba radical si cresterea va fi una spectaculoasa", potrivit RFI Romania.
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut cu 0,06% in ianuarie 2015 fata de decembrie 2014, de la 51,81% la 51,87%, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici spune ca e ceva normal pentru inceputul anului.
"Eu deja spun ca am trecut acest test, pe care media mi l-ar da zi de zi sau an de an sau luna de luna. In ultimii doi ani de zile, lucrurile au stat in acelasi mod. Normal, e luna ianuarie, ...citeste mai departe despre "Absorbtia fondurilor europene a batut pasul pe loc: Cum explica ministrul Teodorovici" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 20:21