Guvernul Bulgariei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de banii de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.
Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 23 iulie, scrie Info Sud-Est.
Reamintim ca si ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.
"Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie", a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.
In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.
Sursa citata relateaza ca, initial, guvernul bulgar stabilise ca OUG sa prevada ca absolventii de medicina sa poata lucra in acelasi spital in care isi faceau... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:45
Rata angajarii in randul absolventilor din Uniunea Europeana cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, care au reusit sa ajunga la un nivel tertiar de educatie in precedentii trei ani, s-a situat anul trecut la 85,5%, Romania fiind peste media europeana, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata angajarii este cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din 2017.
In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata a angajarii pentru cei care au obtinut recent un nivel tertiar de educatie se inregistra in 2018 in Malta (96,7 %), Olanda (94,8%), Germania (94,3%), Luxemburg (94%), Suedia (92,5%), Cehia si Ungaria (ambele cu 91,5%), Letonia (91,3%), Lituania (90,4%), Belgia (90,3%), Austria (90,1%), Estonia (89%), Polonia si Romania (ambele cu 88,9%).
In patru tari membre procentul era sub 80%. Este vorba despre Spania (77,9%), Croatia (75,2%), Italia (62,8%) si Grecia (59%).
Rata angajarii in randul barbatilor din Uniunea Europeana care au obtinut recent un nivel tertiar de educatie se ridica anul trecut la 87,2%, iar in randul femeilor - 84%. In Romania, procentul este de 90,7% in randul barbatilor si de 87,5% in randul femeilor.
Educatia tertiara este nivelul de educatie oferit de universitati, universitati tehnice, institute de tehnologie si alte institutii care acorda diplome academice sau certificate de competenta profesionala superioara. mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 09:58
Ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a spus sambata absolventilor de la Academia de Politie ca "Justitia se face pe baza de probe si nu stabilind tinte", subliniind ca isi doreste ca teoria sa se regaseasca in practica si in munca tinerilor ofiteri de politie.
"V-ati pregatit in scoala, multi ati absolvit Dreptul, ati invatat multa teorie, ati invatat ca Justitia se face pe baza de probe, si nu stabilind tinte, si ca prezumtia de nevinovatie este un principiu de Drept.
Mi-as dori ca teoria sa se regaseasca in practica si in munca voastra de zi cu zi. Si inainte de toate, nu uitati ca si voi sunteti oameni si niciodata nu veti fi mai presus de lege", a declarat Carmen Dan, in discursul tinut in fata absolventilor de la Academia de Politie.
Ministrul de Interne a subliniat ca noii ofiteri de politie trebuie sa ramana impartiali si echidistanti, iar cetatenii trebuie protejati in situatii de urgenta.
"Va incepeti activitatea in acest minister intr-o perioada a schimbarilor, intr-un moment in care cei mai multi dintre colegii pe care ii veti intalni la viitoarele locuri de munca au varste apropiate de a dumneavoastra. Da, Ministerul Afacerilor Interne intinereste, iar dumneavoastra sunteti parte a acestui suflu nou institutional, a unei schimbari de mentalitate si actiune in raport cu provocarile actuale.
Tocmai de aceea, misiunea dumneavoastra nu va fi una usoara. Este insa o misiune pe care v-ati ales-o. Cetatenii nostri trebuie protejati de amenintarile... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 15:09
Ordonanta de urgenta care prevede majorarea subventiilor pentru angajarea de someri, persoane cu handicap sau tineri absolventi a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca a intrat in vigoare.
Potrivit actului normativ, somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 lei, neimpozabila.
Prima de activare se acorda in doua transe, astfel:
transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (cei cu varste de 16-24 de ani, care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si nici nu au serviciu) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 11:51
Iti cauti un job vara aceasta si ai intre 0-3 ani experienta? Sau vrei sa gasesti un program de internship remunerat care sa te lanseze in cariera?
600 de joburi in orase ca Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov sau chiar in strainatate (Austria) te asteapta in cadrul Targului Virtual Hipo.ro pentru Absolventi
in perioada 15 iun - 13 aug 2017 - la un click distanta.
De ce sa te angajezi vara?
In urma unui studiu realizat de Catalyst Solutions in randul companiilor, a reiesit ca 67% dintre angajatori deschid programe si joburi dedicate juniorilor (studentilor, masteranzilor, proaspat absolventilor) in perioda iulie-septembrie. Acest lucru iti mareste semnificativ sansele de a obtine pozitia dorita.
Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi aduna la un singur loc cele mai atractive joburi si programe de internship deschise de companii dispuse sa investeasca in tineri cu potential. Lipsa experientei anterioare nu mai este un obstacol deoarece majoritatea companiilor ofera si programe de training si dezvoltare profesionala la locul de munca.
Ce companii cauta candidati ca tine?
Peste 32 de companii multinationale cauta juniori cu 0-3 ani experienta, studenti sau proaspat absolventi.
Dintre acestea amintim: Arvato Services, Bosch Romania - Production sites in Cluj and Blaj, BRD - Groupe Societe Generale, Decathlon Romania, Grup Renault Romania, KPMG Romania, Schneider Electric, Lead Capital Markets, WEBHELP Romania, ZENTIVA, Amoma, Competence Call... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 13:54
Presa din SUA a intocmit un top al celor mai bune masini noi pentru absolventi.
Pentru multi dintre acesti studenti, noul stagiu al vietii va presupune o prima achizitie majora: o masina, noteaza publicatia The Highlander.
Sursa citata vine apoi cu 10 propuneri pentru studentii care termina in acest an, intrucat se afla la inceput de drum si, foarte probabil, sunt lipsiti de experienta in domeniul auto:
1. Chevrolet Cruze2. Chevrolet Volt3. Honda Accord4. Honda Civic5. Honda CRV6. Mazda CX-37. Kia Soul8. Toyota Prius9. Toyota Yaris10. Volkswagen Golf
Citeste si:
Bacalaureat 2017: Absolventii de liceu intra in focul examenelor. Iata calendarul probelor
Topul a fost intocmit in principal pe baza costului de achizitie si fiabilitatii acestor masini.
I.G. ...citeste mai departe despre "Top 10 cele mai bune masini pentru absolventi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 13:53
Invatamantul romanesc produce absolventi care au putine abilitati practice si se descurca foarte greu atunci cand reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, a afirmat directorul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, Servicii si Comert - Adrian Izvoranu.
"Noi am incercat sa gasim o cale sa iesim din vesnica problema (...), aceea ca invatamantul romanesc, traditional unul cultural, bazat pe transfer de cunostinte, pe acumulare de cunostinte si pe evaluarea gradului de insusire a cunostintelor, din punctul nostru de vedere, al angajatorilor, produce pe stoc. (...)
Asta inseamna ca avem foarte multi posesori de una sau mai multe diplome de toate marimile, culorile si gradele si avem foarte putini absolventi ai acestor forme de invatamant care isi gasesc un loc de munca sau care, daca si-au gasit locul de munca, reusesc sa fie utili la locul de munca. (...) Este vechea si arhicunoscuta problema, dar care a ramas asa, la nivel de expresie, si anume lipsa de legatura intre invatamant si practica", a declarat Izvoranu in cadrul unei conferinte de presa, miercuri, la Pitesti.
In opinia sa, absolventii din Romania se confrunta si cu lipsa unei culturi antreprenoriale, neavand printre obiective infiintarea propriilor afaceri.
"Nu inteleg de ce un cursant care va deveni absolvent trebuie sa-si doreasca neaparat (...) sa fie angajat. Nu am vazut niciodata un indemn din partea scolii, a profesorilor, spre a deveni antreprenor.
Din punctul meu de vedere, asta... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 17:26
Academia Romana trage un semnal de alarma cu privire la exodul tinerilor cu studii superioare si propune, printre mai multe alte masuri, anumite restrictii pentru cei care vor sa plece din tara dupa absolvirea studiilor.
"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala", se arata in "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani", publicata recent pe site-ul Academiei Romane si citata de Economica.net..
Daca o astfel de masura ar fi adoptata, Romania ar fi penalizata de Comisia Europeana, care ar putea aprecia ca este vorba de o incalcare a liberei circulatii a fortei de munca, informeaza Digi24.
Citeste mai multe despre:
43.000 de medici au plecat din Romania dupa ce am intrat in UE. Doar pregatirea lor ne-a costat 3,5 miliarde, o pierdere irecuperabilaMedici de la Colentina: Nu am primit si nu vrem bani pentru orele suplimentare. Vrem oameni cu care sa lucram
Printre celelalte masuri sugerate de autorii strategiei se numara incurajarea companiilor sa devina parteneri universitari si sa finanteze educatia, modificari legislative care sa permita educatia online sau acasa, precum si alte schimbari menite sa le permita elevilor sa invete diferentiat, in functie de... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 13:45
Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05