Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 33,47% la data de 30 decembrie, de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012, cand era de 8,53%.
Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 6,43 miliarde de euro la data de 30 decembrie 2013.
"Acest an a reprezentat un real succes in absorbtia fondurilor structurale si de coeziune. (...) In 2013, Romania a inregistrat doua mari performante: rata de absorbtie a crescut mai mult decat in toti ceilalti ani din actuala perioada de programare, iar tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale si de coeziune alocate de Uniunea Europeana.
In acest an, fondurile europene au reprezentat un sprijin puternic pentru economie, dar si pentru mediul privat. Un exemplu elocvent este rata de absorbtie curenta consemnata la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, care a crescut de 2,5 ori in acest an, depasind nivelul de 36% la data de 30 decembrie 2013", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In perioada 1 ianuarie - 30 decembrie 2013 a fost solicitata Comisiei Europene rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro, suma mai mare decat cea ceruta in intreaga perioada 2007-2012.
Rata sumelor rambursate Romaniei de Comisia Europeana era de 26,49%
Tot la data de 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana era de 26,49%, de 3,5... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 14:55
Ministerul Fondurilor Europene a dezbatut impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor o serie de propuneri legate de modificarile care vor fi aduse proceduriilor actuale, astfel incat atragerea fondurilor europene sa cunoasca un impuls pe care toata lumea il asteapta.
"Toata lumea se gandeste si crede ca ar trebui sa atragem mai multe fonduri europene, si preocuparea Comunitatii Bancare si a Ministerului Fondurilor Europene este tocmai in aceasta directie", a declarat pentru Business24 Radu Ghetea, sef al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO al CEC Bank.
Reprezentantii ministerului si ai comunitatii bancare au analizat posibilitatea ca bancile sa intre in procesul de autorizare a proiectelor si, de asemenea, ca platile sa se faca intr-un sistem nou, fiind considerate lucrurile de chintesenta care se au in vedere.
"Lucrurile in detaliu pe care trebuie sa le rezolvam intai si apoi sa fie discutate sunt legate de modificari legislative sau de regulamente de plati care trebuie sa aiba binenteles si girul Ministerului Economiei si Finantelor sau Bancii Nationale a Romaniei dupa caz", sustine Radu Ghetea.
"In cadrul Comisiei Asociatiei Romane a Bancilor au fot invitate sa participe toate bancile, unele mai mari, altele mai mici, unele interesate de fonduri, aletele poate nu. Daca comisia este intrunita si are un numar impresionant de mare de oameni, nu se poate vorbii decat de faptul ca Comunitatea Bancara este interesata."
Ce propuneri exista pentru accelerarea... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 05:50
Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.
Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:15
Organismul Intermediar pentru IMM-uri (OI.IMM) din cadrul Ministerului Economiei a primit 926.000 lei din bugetul Fondului European de Dezvoltare Regionala pentru Campania de instruire la nivel national.
Proiectul se adreseaza beneficiarilor contractelor implementate in cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS.CCE), au afirmat, joi, la o conferinta de presa, reprezentantii OI.IMM.
"Absorbtia nesatisfacatoare a fondurilor europene este cauzata, in principal, de deficiente la intocmirea de catre beneficiarii contractelor cu finantare europeana a cererilor de rambursare".
"Proiectul sustinut din Fondul European de Dezvoltare Regionala urmareste tocmai eliminarea erorilor care intarzie procedura de rambursare sau conduc chiar la penalizarea financiara a firmelor respective", a precizat Madalina Miclea, director, MECMA-OI.IMM.
Campania de instruire la nivel national va dura 20 de luni, iar locatiile, temele si participantii vor rezulta in urma unui "sondaj" realizat de catre OI.IMM prin intermediul unui chestionar postat pe site-ul institutiei.
Este o "abordare pragmatica" a problemelor cu care se confrunta beneficiarii de fonduri europene in procesul de implementare, iar specialistii OI.IMM, consultantii si, poate, si reprezentanti ai bancilor comerciale, ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNCGIMM) si ai Fondului Roman de Contragarantare... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 23:25