Cu 35 de voturi pentru si 8 impotriva (apartinand grupului USR), consilierii generali au aprobat, oficial, renuntarea la proiectul Vinietei Oxigen.
Gabriela Firea a initiat inca din octombrie 2019 proiectul Vinietei Oxigen. Acesta presupunea ca toti cei aflati la volanul unei masini cu norma de poluare inferioara celor Euro 5 si Euro 6 urmau sa plateasca o taxa pentru a putea circula prin Capitala. In plus, in cursul zilei, nici macar platind taxa, soferii de masini non-Euro, Euro 1 si Euro 2 nu mai aveau voie in centrul orasului, intr-o zona numita ZACA (Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului).
Ulterior, Firea a decis ca soferii de masini Euro 4 sa plateasca taxa abia de la inceputul anului 2021. In schimb, tuturor celorlalti li se cerea sa plateasca Vinieta Oxigen de la 1 ianuarie 2020. Iar de la 1 martie 2020, urma sa se aplice si amenzi.
Mai multe surse din Opozitie au spus inca de la inceput ca aceasta taxa este, de fapt, doar o miscare de imagine pentru Gabriela Firea. Si ca aceasta nu va indrazi sa le puna taxe noi bucurestenilor, in an electoral. Mai ales ca Firea isi mai doreste un mandat de primar general.
S-au organizat si proteste si s-au depus plangeri prealabile impotriva taxei.
Brusc, Firea s-a declarat surprinsa de aceasta atitutine a populatiei si a zis ca ar putea renunta la taxa. Apoi, dupa un sondaj facut pe Facebook, a si anuntat ca renunta la taxa.
Dar abia astazi Consiliul General a validat, prin vot, renuntarea la respectivul... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 14:43
Mediul de afaceri solicita noului Guvern abrogarea OUG 114/2018 si a masurii Split TVA, care au avut un impact negativ semnificativ asupra firmelor romanesti, a declarat marti Alex Milcev, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania, intr-o intalnire cu presa.
"Asteptam cu nerabdare sa treaca prima perioada de acomodare a noului Guvern, ca sa vorbim concret de noile masuri pe care mediul de afaceri le considera oportune. As atinge aici cateva momente de care am fost intrebati din partea mediului de afaceri si pe care noi, si nu numai noi, le consideram ca fiind de importanta", a precizat Milcev.
El a inceput lista de masuri necesare cu abrogarea OUG 114, probabil cel mai cunoscut subiect de discutie al acestui an, care a avut impact asupra a cel putin trei industrii: telecom, energie si sectorul bancar.
"Cu totii (jurnalistii - n.r.) ati raportat nedumerirea mediului de afaceri legata de nesigurantele mediului legislativ si de impactul masiv financiar al noilor masuri. Toata lumea din mediul de afaceri considera ca Ordonanta 114 nu a fost oportuna. Aici se pune problema in ce masura efectele ei pot fi desfacute, total sau partial, si asteptam o pozitie a Guvernului legat de o parte sau de toate masurile", a spus Milcev.
Potrivit acestuia, impactul financiar cel mai mare a fost in ceea ce priveste taxa pe activele bancare, taxa in domeniul telecom si cea din sectorul energiei.
"Pe scurt, consideram ca aceasta ordonanta trebuie abrogata, asa cum a spus... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:19
Procurorul general Augustin Lazar a declarat marti ca discutiile anuntate de Guvern cu magistratii dupa adoptarea OUG 7 sunt ''praf in ochi'' si a anuntat ca a fost chemat la consultarile de la Palatul Victoria, insa nu s-a dus, pentru ca nu avea ''ce cauta acolo''.
"Eu nu am fost la Guvern, fiindca eu nu aveam ce cauta acolo. Am fost invitat de sefa de cabinet a doamnei premier. I-am raspuns politicos ca nu am de ce sa merg la Guvern, ca nu avem ce negocia. Adica noi sa dam acolo impresia unei consultari? Aceasta consultare trebuia sa fie inainte de a emite ordonanta de urgenta, care este clar neconstitutionala. Am transmis o scrisoare cu multumiri pentru invitatie si am atasat observatiile de neconstitutionalitate prezentate Avocatului Poporului in aceeasi zi", a spus Lazar, intr-un interviu la Realitatea TV.
Intrebat despre concesiile anuntate de Guvern, Lazar a spus ca acestea sunt "praf in ochi", iar discutiile sunt bune, dar dupa abrogarea OUG 7.
"Unul dintre liderii magistratilor a folosit o formula foarte scurta si plastica pentru a ilustra ceea ce a rezultat din aceste discutii. Expresia a fost 'praf in ochi'. A fost praf in ochi. Adica s-a aratat o posibila disponibilitate la dialog post factum. La ce ajuta? Magistratii sunt oameni inteligenti, nu pot fi dusi cu lucruri de-astea. Adica ei vad nelegalitatea, asteapta sa fie consultati inainte, vad opacitatea la discutii de doi ani de zile. Aceste discutii ar fi foarte bune dupa abrogarea ordonantei", a... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 22:13
Ordonanta 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare nu va fi abrogata ''sub nicio forma'', iar taxa pe activele financiare s-ar putea modifica, in sensul scaderii ei, a declarat, marti, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.
"O sa astept concluziile colegilor mei senatori de la cele doua comisii, sa vedem daca au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustari, reglajul fin, dar ceea ce va pot spune este ca ordonanta nu va fi abrogata cumva, sub nicio forma, pentru ca am vazut tot felul de comentarii si sugestii ca ordonanta ar putea fi abrogata. Nu, nu va fi abrogata, dar anumite modificari se pot face, daca din aceste discutii si consultari pe baza unor analize rezulta solutii mai bune", a precizat Tariceanu, dupa intalnirea cu reprezentanti ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Intrebat daca taxa pe activele financiare poate sa fie eliminata, Tariceanu a raspuns negativ, insa a adaugat ca aceasta ar putea modificata, in sensul scaderii ei.
"Nu, dar nici nu urmarim acest lucru. (...) Discutia este legata nu de taxa in sine, ci de nivelul ei. Deci nivelul s-ar putea modifica, in sensul scaderii", a afirmat Tariceanu.
Presedintele Senatului a spus ca reprezentantii CDR au sustinut ca aceasta ordonanta are o serie de efecte "criticabile" si au relevat lipsa "unui dialog real" inainte de adoptarea ei.
"Coalitia pentru Dezvoltare, dar nu numai... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 21:20
Presedintele Klaus Iohannis a cerut luni public Guvernului sa abroge ordonanta de urgenta nr.7/2019, adoptata saptamana trecuta, prin care se modifica din nou Legile Justitiei.
Iohannis spune ca Guvernul si ministrul Justitiei au aratat "dispret total" fata de magistrati si o acuza pe Viorica Dancila ca nu intelege principiul separarii puterilor in stat.
Seful statului cere Executivului sa respecte si sa implementeze recomandarile MCV si ale Comisiei de la Venetia si sa inceteze modificarea legislatiei in domeniul justitiei pentru beneficiile "unor persoane sau grupuri".
Iata comunicatul integral
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna noul atac al coalitiei majoritare si al Guvernului la adresa justitiei independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fara nicio consultare, cu ignorarea completa a partenerilor de dialog, a profesionistilor din justitie, cu riscul indepartarii Romaniei de la respectarea statului de drept.
Presedintele Romaniei solicita Guvernului abrogarea de indata a OUG nr. 7/2019 si implementarea recomandarilor cuprinse in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene si in rapoartele Comisiei de la Venetia.
Modul de adoptare si continutul noului act normativ in domeniul justitiei nu numai ca pun in discutie respectarea principiului separatiei puterilor in stat si incalca jurisprudenta Curtii Constitutionale, dar ignora si obligatiile Romaniei in calitate de stat membru UE.
Dupa adoptarea acestei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 18:02
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, vineri, pe Facebook un mesaj prin care transmite ca in avizul Comisiei de la Venetia se retine amanarea pensionarii magistratilor, conform noilor legi ale Justitiei, recomandandu-se totodata si "abrogarea acestei solutii legislative".
"Comisia de la Venetia! Avizul CV retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz! ", a scris, vineri, pe Facebook ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Comisia de la Venetia dezbate astazi, in sedinta plenara, situatia Codurilor Penale si a legilor Justitiei modificate in Romania.
Amanarea pensionarii anticipate a magistratilor este prevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2018, adoptata luni de Guvernul Dancila. Ordonanta a fost contestata de specialisti, care au cerut si opinia Comisiei de la Venetia.
Romania este reprezentata la sedinta de azi a CV de deputatul PSD Florin Iordache.
Citeste mai multe despre:
Comisia de la Venetia dezbate, astazi, Codurile Penale si Legile Justitiei din RomaniaCe va prezenta Florin Iordache la sedinta Comisiei de la VenetiaForumul Judecatorilor critica OUG-ul lui Toader: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO
Curtea Constitutionala a amanat dezbaterile pe Codurile Penale pana dupa decizia... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 13:10
Partidul National Liberal a depus miercuri, in Parlament, un pachet de legi care vizeaza domeniul fiscal. Potrivit liberalilor, acestea contribuie la ameliorarea conditiilor de desfasurare a activitatii economice.
PNL vrea astfel abrogarea legii privind plata defalcata a TVA, toate ONG-urile sa primeasca 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale, si transparentizarea criteriilor privind codul de plata al TVA.
Abrogarea TVA Split
Prima propunere legislativa a liberalilor, depusa in Parlament, se refera la abrogarea TVA Split. PNL afirma ca plata defalcata a TVA este o masura birocratica ce s-a dovedit a fi lipsita de eficienta in raport cu scopul declarat al Guvernului, dar si o frana inutila pusa mediului de afaceri care isi desfasoara activitatea in mod onest.
"Plata defalcata a TVA a crescut costurile birocratice ale agentilor economici de buna-credinta, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se conformeaza la plata (82,35%).
Dupa implementarea obligatorie a acestui sistem, de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA situatia nu s-a modificat semnificativ: persoanele impozabile inrolate automat in sistem sunt la fel de putine - cca. 18.000, din care 12.000 (adica 66%) sunt agenti economici aflati in insolventa", precizeaza PNL intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
Initiativa poate fi consultata AICI
Citeste si:
Cine si cum... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 16:21
Ordonanta 14/2017, prin care a fost abrogata Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul a vrut sa modifice Codurile Penale, a fost inregistrata duminica seara la Senat pentru dezbatere, dupa ce anterior fusese publicata si in Monitorul Oficial.
Inregistrarea la Parlament si publicarea in Monitor sunt conditiile obligatorii pentru ca o ordonanta de urgenta sa intre in vigoare.
Ordonanta 14/2017 a fost inregistrata duminica la Senat pentru dezbatere in procedura de urgenta. Actul normativ a primit, tot duminica, si avizul favorabil al Consiliului Legislativ, informeaza News.ro.
Ordonanta va trebui adoptata sau respinsa de Senat in termen de 30 de zile, in caz contrar actul normativ urmand sa fie adoptat tacit si sa mearga la Camera Deputatilor, Senatul fiind prima camera sesizata in acest caz.
Senatul are in dezbatere si OUG 13, care tocmai a fost abrogata prin ordonanta adoptata duminica.
Saptamana trecuta, liderul de grup al PSD, Serban Nicolae, a propus, iar senatorii au votat, respingerea procedurii de urgenta cerute de Guvern. Termenele propuse au fost de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constitutionalitate si cea pentru drepturile omului si 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice, urmand ca ulterior ordonanta sa intre si in dezbaterea plenului.
Pericolul inca nu a trecut
Ordonanta 13 ar fi urmat insa sa intre in vigoare in totalitate pe 11 februarie, la miezul noptii, astfel ca ea deja si-ar fi facut... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 11:39
Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminica, la Parlament, ca o prorogare a ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decat sa prelungeasca termenul de intrare in vigoare a actului normativ, in timp ce prin abrogare, OUG isi va inceta efectele.
"Am inteles ca este in discutie modalitatea juridica prin care se va rezolva aceasta problema, si anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot sa va spun ca prorogare, si in sens comun si in sens juridic, inseamna amanare.
Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decat sa prelungeasca termenul de 10 zile de intrare in vigoare a dispozitiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea inseamna abrogare, adica din momentul in care va intra in vigoare actul de abrogare, ordonanta 13 isi va inceta efectele din toate punctele de vedere", a afirmat presedinta ICCJ, intrebata despre posibilitatile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale.
De asemenea, chestionata ce prefera intre abrogare si prorogare, sefa ICCJ a spus ca toata lumea isi doreste o abrogare.
"Ma intrebati un aspect de oportunitate si nu as vrea sa imi reproseze din nou puteri judecatoresti ca se interfereaza in puterea executiva sau legislativa. Dar nu as vrea sa dau un raspuns nici ca jurist, vreau sa dau un raspuns de bun-simt. Cred ca toata lumea asta isi doreste o abrogare", a raspuns Cristina Tarcea.
Presedinta ICCJ a mai spus ca discutiile sunt complicate si procedurile trebuie rezolvate prin... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2017, ora 13:23