Regele Juan Carlos a surprins Spania cu abdicarea sa, insa reputatia monarhului, popular candva pentru usurinta cu care interactiona cu publicul, a fost in ultimii ani afectata de un scandal de coruptie care i-a implicat pe fiica sa si pe ginerele sau, de furia publicului dupa o vanatoare de elefanti si de acuzatiile ca ar fi un cuceritor in serie, comenteaza Daily Mail.
Cu doi ani in urma, o carte semnata de Pilar Eyre a sugerat ca Juan Carlos este un seducator profesionist, cu peste 1.500 de amante si ca printre flirturile sale ar fi fost unul cu Printesa Diana.
Potrivit autoarei, flirtul ar fi avut loc in 1986, in timpul unei vacante pe care Printul si Printesa de Wales au petrecut-o alaturi de copii la palatul de vara al regelui din Mallorca, in calitate de invitati al lui Juan Carlos si ai sotiei sale, Regina Sofia.
Printesa a negat ca ar fi avut loc vreun incident nedorit, insa a recunoscut ca, desi regele este "fermecator", acesta este si "un pic prea galant".
Regele excentric mai este cunoscut pentru pasiunile pentru vanatoare, elicoptere si ambarcatiunile de viteza. mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:21
Guvernul spaniol urmeaza sa adopte marti, 3 iunie, intr-o sedinta extraordinara a consiliului de ministri, legea organica necesara pentru punerea in aplicare a deciziei Regelui Juan Carlos de a abdica in favoarea fiului sau, Printul Felipe de Asturias.
Constitutia Spaniei cuprinde in titlul II (despre Coroana) un articol in care se face referire la abdicarea sefului statului si renuntarea la drepturile de succesiune din partea mostenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede ca "abdicarile si renuntarile la tron sau orice alta indoiala de fapt sau de drept care apar in ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organica".
Potrivit Constitutiei, printul mostenitor se transforma automat in noul monarh, imediat ce devine efectiva abdicarea. Ulterior, el trebuie insa sa fie proclamat rege si in fata camerelor reunite ale legislativului spaniol si sa depuna juramantul in fata acestora. Articolul 61.1. al Constitutiei stabileste ca, "odata proclamat in fata camerelor reunite, regele va depune juramantul de a-si indeplini cu fidelitate sarcinile, sa apere Constitutia si legile ei si sa asigure respectarea drepturilor cetatenilor si ale Comunitatilor autonome" spaniole.
Ce se va intampla cu regele "demisionar"
Constitutia nu prevede o functie anume pentru regele care abdica, desi acesta va continua sa faca parte din familia regala, fara sarcini constitutionale. Odata intrat in vigoare actul abdicarii, regele Juan Carlos poate sa... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:00