Fostul premier britanic Tony Blair a indemnat, joi, Uniunea Europeana sa modifice politicile in domeniul imigratiei pentru a le permite cetatenilor si liderilor din Marea Britanie sa se razgandeasca si sa accepte ramanerea in Blocul comunitar.
Liderii Uniunii Europene trebuie sa lanseze initiative "pentru a ne ajuta sa iesim din impasul Brexitului", a declarat Tony Blair intr-un discurs rostit joi la o reuniune a asociatiei BusinessEurope desfasurata la Bruxelles.
"Europa stie ca are nevoie de reforme. Reformarea Europei reprezinta cheia pentru schimbarea deciziei Marii Britanii", a explicat Tony Blair, citat de cotidianul Le Figaro.
Politicianul laburist a exprimat convingerea ca Marea Britanie poate fi convinsa sa ramana in Uniunea Europeana daca preocuparile britanicilor, in principal in materie de imigratie, vor fi atenuate.
Desi principalii liderii politici britanici, in frunte cu premierul Theresa May, sustin ca trebuie sa respecte vointa exprimata clar de electoral in privinta iesirii din Uniunea Europeana, rezultatul referendumului din 2016 a fost strans, 51,9% (17,4 milioane de alegatori) votand in favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru ramanerea in UE.
Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, daca decizia nu va fi blocata de Londra.
Un nou partid politic britanic, inspirat din modelul ascensiunii formatiunii presedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat recent o campanie nationala care are obiectivul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 19:22
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a lasat sa se inteleaga ca Brexit nu reprezinta un proces ireversibil, dar ca acest lucru nu tine de vointa europenilor, ci strict de deciziile oficialilor britanici.
Dupa alegerile anticipate din Marea Britanie, care au dus la pierderea majoritatii absolute in Parlament de catre consrrvatori, lucrurile nu mai par atat de clare in privinta divortului UK-UE, partea britanica solicitand un ragaz pentru a-si reconsidera pozitia in cadrul negocierilor Brexit, relateaza Bloomberg.
"Depinde de guvernul britanic sa ia decizii in acest sens", a explicat Schauble intr-un interviu acordat Bloomberg TV. Oficialul german sustine ca a discutat cu omologul sau britanic, Philip Hammond, despre rezultatul alegerilor, amsandoi convenind ca este nevoie de o perioada de repaus in continuarea negocierilor, pana cand noul guvern isi va reanaliza pozitia.
Pe de alta parte, Schauble se fereste sa faca prea multe speculatii pe aceasta tema, chestiunea Brexitului avand deja un vot de sustinere al populatiei din Regatul Unit. "Guvernul britanic a anuntat ca va mentine ideea Brexitului. Respectam aceasta hotarare, dar, daca vor sa isi schimbe decizia, bineinteles ca vor gasi o usa deschisa", a precizat ministrul german de Finante.
O pozitie asemantoare a fost imbratisata si de presedintele francez Emmanuel Macron, dar acesta a apreciat ca "odata incepute negocierile, un astfel de proces este mai dificil de realizat".
O revenire asupra... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 09:17
Producatorul auto nipon Nissan cere garantii suplimentare de la guvernul britanic inainte de a continua investitiile in fabrica de la Sunderland.
Conform cotidianului The Independent, compania nu are de gand sa realizeze noi investitii in uzina din Marea Britanie fara o garantie clara privind acordarea unor despagubiri pentru eventualele pierderi pe care le-ar suferi in cazul limitarii accesului pe piata unica din UE.
Pe loc repaus in industria auto
Carlos Ghosn, presedintele Aliantei Nissan-Renault, a apreciat ca fiecare producator auto din Marea Britanie are dreptul la despagubiri in cazul impunerii unor taxe pentru exporturile in UE dupa iesirea tarii din blocul comunitar.
Investitia Nissan din Sunderland asigura o treime din productia de automobile a Marii Britanii, iar relatia cu piata europeana este vitala pentru producator.
Marea Britanie exporta peste 500.000 de automobile anual in UE, reprezentand o treime din productia auto a tarii, iar reprezentantii industriei avertizeaza ca orice soc transmis in acest sector poate aduce pierderi economice serioase.
Sunderland reprezinta si cea mai mare capacitate de productie deschisa de Nissan in Europa, dar planurile de extindere ale companiei sunt puse acum sub semnul intrebarii.
"In cazul in care ar trebui sa fac o investitie in cursul lunilor urmatoare si nu pot astepta pana la finalizarea procesului Brexit, atunci am nevoie de o intelegere ferma cu guvernul britanic. Daca vor fi taxe vamale adaugate... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 16:33
2Britanicii au votat joi pentru iesirea din UE, dar liderii lor ar putea, in acord cu expertii de la Bruxelles, sa evite Brexitul, explica analisti citati de Associated Press.
"UE este cam ca Hotelul California din cantecul celor de la Eagles. Poti face check out oricand, dar nu poti pleca niciodata cu adevarat", a explicat unul dintre colaboratorii centrului de analiza IDEAS de la London School of Economics, Tim Oliver.
O mare parte din incertitudine vine din ambiguitatea privind ceea ce inseamna cu adevarat Brexit. Abandonarea Europei poate insemna orice, de la o retragere completa din institutiile UE, pana la o serie de retrageri limitate din unele sectoare, care sa lase stalpii integrarii europene, precum libera circulatie a fortei de munca, intacti.
"Iesirea poate insemna un milion de lucruri diferite" si ofera autoritatilor britanice o marja considerabila de manevra pentru a ramane in anticamera UE, in timp ce euroscepticii se cearta intre ei despre unde este iesirea, a ...citeste mai departe despre "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 22:12
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ii avertizeaza pe britanici sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune stampila pe buletinul de vot la referendumul din 23 iunie, consecintele putand fi dramatice pentru relatiile dintre Regatul Unit si blocul comunitar european.
Tusk sustine ca o relatie normala intre o Mare Britanie dezertoare din sanul UE si restul tarilor membre ar putea fi atinsa din nou abia dupa sapte ani, relateaza IB Times.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, Tusk a estimat ca Brexit ar avea "consecinte nu doar economice pentru Marea Britanice, ci si geopolitice, reprezentand un pas inapoi".
Pentru o reluare a relatiilor in termeni normali intre cele doua parti ar fi necesara o perioada de negocieri de cel putin sapte ani, a apreciat Tusk. "Brexit ar putea sa fie nu doar sfarsitul UE, ci al intregii civilizatii politice a Occidentului", a mai spus presedintele Consiliului European.
Pentru vicepresedintele Parlamentului European, Alexander Lambsdorff, lucrurile nu par insa atat de intunecate.
"O Uniune Europeana fara Franta sau Germania ar fi de neimaginat, dar noi am avut Uniunea Europeana fara Marea Britanie inca de la inceput. Nu va fi sfarsitul proiectului european, dupa cum sa grabesc unii sa afirme", a precizat vicele PE.
Pe 23 iunie, britanicii sunt chemati sa decida daca vor sa ramana parte a Uniunii Europene in continuare sau isi cauta o cale in afara blocului continental, care insumeaza in acest moment 28... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:42
Varianta Brexit se poate dovedi impovaratoare pentru afaceri si pentru locuitorii din Regatul Unit, arata un studiu publicat de lordul Stuart Rose, liderul organizatiei "Britain Stronger in Europe".
Noile costuri ar putea surveni in urma trecerii la sistemul de taxe impus de Organizatia Mondiala a Comertului, odata ce Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana si ar putea ajunge la 11 miliarde de lire sterline anual, relateaza The Guardian.
Fara alternativa
Premierul Cameron spera sa discute zilele acestea cu liderii politici din Europa conditiile de reforma cerute de Marea Britanie pentru a ramane in interiorul Uniunii Europene.
In schimb, partizanii ramanerii in blocul comunitar, condusi de Stuart Rose, argumenteaza ca tabara adversa propune o afacere nefireasca: eliminarea contributiilor catre bugetul UE, inchiderea granitelor in fata fortei de munca de pe continent si impunerea unor legi economice proprii in schimbul pierderii accesului pe piata europeana.
"Este un vis ireal. Ei nu au o alternativa credibila sau accesibila pe care sa o propuna in schimbul beneficiilor oferite de piata unica europeana.
Daca isi urmareasc in continuare rezolvarea cerintelor, Marea Britanie s-ar putea trezi in afara Europei fara vreun acord comercial de vreun fel", a acuzat lordul Rose.
Politicianul a apreciat ca riscurile economice pentru populatie si afacerile din Marea Britanie ar fi enorme, daca insularii s-ar vedea nevoiti sa intretina relatii comerciale cu UE in... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 15:10
Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
Alarma in randul investitorilor germani, dupa ce britanicii dau semne ca se incing din ce in ce mai mult pe tema referendumului prin care se va decide daca Regatul Unit va mai ramane sau nu in Uniunea Europeana.
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie din Germania ii avertizeaza pe insulari ca parasirea UE va insemna un dezastru atat pentru britanici, cat si pentru germani, transmite postul BBC.
Ramasi masca
Directorul adjunct al Camerei de Comert si Industrie din Germania, Volker Treier, afirma ca oamenii de afaceri din tara sa sunt bulversati de intentia britanicilor de a continua discutiile pe tema referendumului privind apartenenta la UE.
Reactia lui Treier precede intalnirea pe care premierul David Cameron o va avea cu Angela Merkel la sfarsitul acestei saptamani. Din punctul de vedere al oficialului CCI, Germania nu ar trebui sa faca nicio concesie britanicilor.
Ingrijorarea sa se refera la faptul ca si alte tari pot pune diverse conditii pentru a pastra statutul de membre UE.
"Suntem de-a dreptul bulversati de varianta acestui referendum", a spus Treier.
Reprezentantul mediului de afaceri din Germania sustine ca numarul salariatilor din Marea Britanie care lucreaza pentru companii germane se apropie de 400.000.
Multe dintre aceste firme se arata nelinistite de organizarea unui referendum pe aceasta tema, sustine Treier.
Adjunctul CCI Germania mai spune ca investitiile companiilor teutone in Regatul Unit se vor diminua considerabil in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 10:51
Marea Britanie si Europa sunt ca un cuplu cu o casatorie dificila. Azi se cearta, maine se impaca. David Cameron a incercat in toate modurile sa blocheze nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, insa nu a avut succes: UE l-a nominalizat pe fostul premier al Luxemburgului pentru aceasta functie cu 26 voturi pentru si doua impotriva - numai Ungaria a fost de partea Marii Britanii.
Acum, Cameron spune ca se poate intelege cu Juncker. Germania a promis ca va ajuta "familia" sa ramana unita. Suedia se arata disponibila sa satisfaca dorinta Marii Britanii de a renegocia relatia sa cu UE. Toti au sustinut ca cererile britanice vor "fi abordate", iar conceptul o "uniune tot mai stransa" nu trebuie sa fie aplicat, scrie The Economist.
Multi din Bruxelles resping campania "Junk Juncker" ca un acces de furie provocat de politica interna a Partidului Conservator si de Partidul Independentei din Marea Britanie, mai degraba decat de Uniune. Probabil, spera unii eurocrati, problema va disparea daca premierul Cameron va pierde biroul, anul viitor. Dar va fi o deziluzie. Politica britanica s-ar putea schimba, ca de altfel si a UE, in sensul ca nu va fi confortabila pentru guvernul britanic.
A fost surprinzator faptul ca principalele partide britanice au avut obiectii cu privire la sistemul "Spitzenkandidaten" - candidatii la conducere, care a asigurat victoria lui Juncker, temandu-se ca va fi o trecere a puterii de la guvernele nationale la... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 16:25