Replica ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble, prin care le sugera grecilor un abandon voit pentru 5-10 ani din zona euro a starnit turbulente politice in luna iulie si continua sa faca valuri.
Plecand de la aceasta idee, economistul sef al bancii Allianz, Michael Heise, diseca firul in patru, intr-un editorial Project Syndicate, pentru a contura un tablou al zonei euro in care Germania si alte cateva tari nordice ar lipsi din cadrul uniunii monetare.
Idee dubioasa
Ideea nu este tocmai originala, fiind promovata de o parte din sustinatorii Greciei la mai putin de o zi dupa ce Schaeuble a scos pe gura porumbelul.
Desi a primit cateva aplauze discrete, implementarea acestei idei ar fi "lipsita de viziune, nepractica si dubioasa din punct de vedere economic", spune bancherul.
In primul rand, s-ar dovedi extraordinar de greu sa extragi cea mai mare economie a Europei din cadrul tarilor care au adoptat moneda unica.
O discutie serioasa pe aceasta tema ar crea imediat panica in pietele financiare, date fiind incertitudinile care planeaza asupra unui astfel de proces.
Insa, dincolo de aceste inconveniente, apar alte elemente perturbatoatre de ordin economic. In primul rand, adeptii acestei idei dau prea mare credit teoriei conform careia o moneda mai slaba are puterea de a alimenta cresterea economica.
Ei sustin ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro, moneda unica s-ar deprecia ceea ce ar duce la cresterea economica rapida a economiilor... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:46
Liderul Frontului National din Franta si unul dintre candidatii la presedintia tarii, Marine Le Pen, isi revendica titlul de "Madame Frexit", dupa ce a prezis recent iesirea Greciei din zona euro, urmata de Marea Britanie si Franta.
"Am castigat un ragaz de cateva luni. Astazi vorbim despre Grexit, maine va fi Brexit si dupa aceea Frexit", a declarat Le Pen, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, introducand si noul termen care desemneaza abandonul euro din partea Frantei.
Cursa in patru
Marine Le Pen, actual europarlamentar din partea Frontului National, va candida in cursa pentru prezidentiale alaturi de acualul presedinte al Frantei, Francois Hollande, fostul ocupant al Palatului Elysee, Nicholas Sarkozy, si premierul Manuel Valls.
Din cei patru candidati, doar Le Pen sustine varianta iesirii Frantei din zona euro, mizand pe agitatia starnita de criza elena si referendumul care va decide viitorul Marii Britanii in UE.
"Voi fi 'Madame Frexit' daca Uniunea Europeana nu ne restituie suveranitatea teritoriala, monetara, legislativa si bugetara", a afirmat sefa extremei drepte din Franta.
Le Pen solicita o desfiintare ordonata a uniunii monetare europene, cu Franta si Germania pe post de arbitri.
In 2011, Marine Le Pen a preluat fraiele partidului de extrema dreapta de la tatal ei, Jean-Marie Le Pen, asumandu-si rolul de a transforma Frontul National intr-o forta politica in Franta.
In cei patru ani, Le Pen a reusit sa ocupe pozitia a treia in... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:30
1In contextul discutiilor despre inevitabilitatea situatiei in care Grecia va parasi zona euro, subiectul destramarii uniunii monetare. Pareri pro si contra vin din toate colturile lumii, care mai de care mai argumentate.
Iata zece motive pentru care Business Insider crede ca moneda unica nu va disparea sau ca Grecia nu va parasi zona euro, dar si care ar fi potentialele efecte ale unor astfel de masuri.
1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest dupa 1950 si eforturile Germaniei de a pastra cele mai mari afaceri din Europa in Germania. Elita, pentru ca acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativa.
2. Pentru ca nu exista un plan B, nu exista niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricarui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor sa ramana in zona euro.
3.Daca Grecia ar parasi zona euro, situatia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria tarii este acum in mainile FMI, BCE si a Mecanismului de Salvare. Aceasta datorie este in euro. In timp ce ei ar putea sa intre in incapacitate de plata, acest lucru ar fi fara precedent si nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.
Economia ar intra intr-o recesiune adanca, iar presiunea preturilor ar creste fara precedent. Rata somajului ar creste si mai mult, in februarie cifra anuntata fiind de 21,7%, de doua ori mai mult decat media europeana. Pensiile, care au fost deja injumatatite, ar urma sa fie taiate din nou.
Reintroducerea drahmei... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:36
Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat in ultimele saptamani, dar sunt necesare masuri pentru a convinge pietele ca mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
"Am asistat la o imbunatatire substantiala in ceea ce priveste riscurile, comparativ cu luna noiembrie, in tari precum Franta, Belgia, Italia si Spania", a afirmat Orphanides la o conferinta in Cipru.
El a adaugat insa ca problema nu a fost inca rezolvata, intrucat riscurile sunt mult mai mari fata de acum doi ani.
Oficialul BCE considera ca un moment definitoriu a fost atunci cand liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de combatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar in cazul Greciei.
Orphanides a adaugat ca planul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, asa-numit-ul "compact fiscal" convenit in decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare. mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:29
Datoriile tarilor suverane trebuie sa fie restructurate cu ajutorul guvernelor europene, dar si a creditorilor privati. Cu toate acestea, Germania se arata profund nemultumita si, potrivit analistilor citati de Forbes, merge dupa principiul - "daca noi ne platim factura, altii de ce sa fie iertati?".
O moneda europeana comuna, si prin urmare o politica monetara comuna nu este viabila pe termen lung daca nu este completata de o politica fiscala comuna, spune presedintele BCE, Jean Claude Trichet.
Potrivit analistilor, o politica fiscala comuna nu poate fi posibila fara o autoritate unica europeana care ar putea sa o puna in aplicare.
Prin urmare, varianta cea mai plauzibila pare a fi Germania cu un pic de ajutor din partea Frantei.
Este foarte putin probabil ca economiile mai slabe din zona euro sa fie de acord, fara sa protesteze.
Dezordinea din zona euro confirma faptul ca economia europeana nu este suficient de integrata pentru a reusi ca zona monetara unica, fara ajutor.
Acest lucru a fost tinut secret cand zona euro a fost creata sau mai tarziu cand au fost incluse si Grecia, Slovenia, Cipru, Malta si Slovacia.
Cu toate acestea, fondatorii au crezut ca pot scapa. Acestia au crezut ca beneficiile adoptarii unei monede comune pot grabi ziua in care economia europeana sa poata fi cu adevarat integrata.
Ratele dobanzilor s-au apropiat, insa politica monetara anti-inflationista a adus unele tari sarace in pragul datoriilor, cu un somaj ridicat "in faza cronica", ceea ce a... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:06