Reprezentanta FMI in Romania, Andrea Schaechter, a prezentat in urma cu putin timp, concluziile misiunii comune a Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Ea a precizat ca Guvernul si-a atins majoritatea tintelor convenite in scrisoarea de intentie, insa marele esec ramane ratarea tintei pentru arierate.
Business24 prezinta principalele declaratii ale reprezentantei FMI, Andrea Schaechter:
Despre inflatie: "Noi proiectam o crestere de la 1% la 1,5%. Ne asteptam ca inflatia sa scada in prima jumatate a anului si sa creasca in cea de-a doua jumatate".
Despre cresterea economica: "Pentru 2013, estimam o crestere a PIB-ului de 2,8%, cea mai mare crestere economica de la inceputul crizei. Deficitul de cont curent a crescut cu 1,2% din PIB, iar exporturile au avansat atat in tarile UE, cat si in cele din afara spatiului comunitar"
Despre tintele convenite cu FMI: "Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite. Deficitul este in concordanta cu rectificarea bugetara de anul trecut, in zona reformelor structurale s-au facut progrese mai bune. Este cazul Romgaz sau al dereglementarii pretului la energie. Dereglementarea completa se va face pana in iunie, permitand companiilor sa investeasca in acest domeniu.
A fost insa ratata tinta de arierate. Este foarte dezamagitor ca progresele pentru realizarea tintelor s-au impotmolit. Deficientele din sistem arata ca statul inca nu isi plateste facturile la timp, ceea ce dauneaza activitatii... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 10:20
Romania a indeplinit actiunile prioritare convenite cu Fondul Monetar International (FMI), scrisoarea de intentie va intra in iunie in Board-ul institutiei financiare internationale, iar o misiune a FMI va veni in Romania in a doua jumatate a lunii iulie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru al Guvernului Romaniei.
Oficialul MFP a vorbit, intr-un interviu acordat Agerpres, si despre operationalizarea noii Directii Antifrauda si restructurarea Fiscului, despre modificarile legislatiei fiscale de la 1 iulie, despre posibilitatea ca sistemul platii TVA la incasarea facturii sa devina optional chiar din a doua jumatate a acestui an, precum si despre situatia arieratelor.
Intra cu siguranta in discutia Board-ului FMI?
Da, sunt optimist. Toate angajamentele asumate, toate tintele asumate, sunt sigur ca le indeplinim. In a doua parte a anului ne dorim, in functie de cum merge colectarea in acest prim semestru si semnalele sunt pozitive, merg de la o luna la alta mai bine, sa introducem la 1 iulie o cota redusa de TVA pentru paine. Noua ne expira taxarea inversa la produsele cerealiere, am solicitat CE prelungirea, acum doua saptamani in Parlament a fost prelungita taxarea inversa si ne intereseaza ca aceasta taxa redusa sa o introducem pe tot lantul de panificatie - cereale, faina, paine. Mergem cu taxarea inversa pana la moara si de la moara incolo, pe lantul de panificatie, cu 9% pana la vanzarea painii. Reducerea de la 24% la 9% a... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 09:58
Misiunea Fondului Monetar International isi incepe, marti, vizita la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii Guvernului Ponta pe mai multe teme importante.
Desi acestia ar fi trebuit sa vina inca de saptamana trecuta, s-a decis amanarea vizitei, din cauza referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu. Seful misiunii FMI pe Romania este, incepand cu aceasta vizita, Erik Jan de Vrijer.
Pe lista subiectelor care vor fi dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei la energie electrica si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar, dar si noile masuri propuse de Guvern pentru mediul de afaceri.
Prelungirea acordului preventiv cu FMI creste credibilitatea Romaniei
"Eu cred ca se va continua si ideea reorganizarii ANAF", a declarat analistul economic Constantin Rudnitchi, pentru Business24.
Cel mai probabil, spune Rudnitchi, comisia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-ar putea sa aiba o vizita si la Banca Nationala, unde s-ar putea discuta despre o strategie vizavi de piata valutara. "Va fi o discutie interesanta si la Banca Nationala pentru ca in ultima perioada sunt niste luari de pozitie la nivel inalt, care spun ca BNR nu mai are foarte multi... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:00
FMI atrage atentia asupra vulnerabilitatii sistemului bancar si necesitatii reducerii cheltuielilor.
De asemenea, concluziile celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International in Romania subliniaza necesitatea continuarii reformelor structurale si respectarea obligatiilor asumate prin acord, precum privatizarea partiala a companiilor de stat si implementarea managementului privat in cadrul acestor organizatii.
FMI a decis disponibilizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de 519,4 milioane de euro, in cadrul celei de-a cincea revizuiri a acordului preventiv cu Romania. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.
Banii pot fi folositi oricand, desi autoritatile romane au indicat ca vor considera in continuare acordul ca fiind preventiv.
Sistemul bancar ramane vulnerabil
Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la criza externa, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie.
"Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, iar provizioanele ridicate, dar creditele neperformante continua sa urce.
In acest context, autoritatile ar trebui sa intareasca si mai mult supravegherea sectorului financiar si cadrul de combatere a crizei. Politica monetara trebuie sa ramana, de asemenea,... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:29
Misiunea Fondului Monetar International (FMI) care soseste marti in Romania gaseste statul roman in aceeasi situatie in care se afla si in timpul misiunii precedente (25 ianuarie - 6 februarie), a declarat marti, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ion Pisc.
"Unul dintre cele mai grave aspecte ramase nerezolvate il constituie lipsa actiunilor indreptate catre depolitizarea unitatilor cu capital integral sau majoritar de stat. Nu numai ca statul nu a facut nimic in acest sens ci, dimpotriva, chiar a accentuat politizarea acestor unitati, numind in functii de secretar de stat membri ai Partidului Democrat Liberal (PDL).
In plus, Guvernul nu a rezolvat problema contractelor incheiate cu 'baietii destepti din energie', contractele urmand sa se deruleze in continuare pana in 2018", a afirmat Pisc.
Acesta a subliniat, totodata, ca nu a fost respectat nici angajamentul privind deficitul bugetar, iar prevederile actualului Cod al Muncii si ale Legii Dialogului Social nu au contribuit la crearea de noi locuri de munca.
"Cu exceptia unor revigorari punctuale si de scurta durata, numarul locurilor de munca a scazut in ultima vreme la nivelul tarii, fapt care are - in consecinta - efecte negative si asupra sistemului de pensii.
Tocmai de aceea, in cadrul intalnirii pe care o vom avea luni, 30 aprilie, cu reprezentantii FMI vom aduce in discutie atat aspectele prezentate mai sus, cat si probleme care tin de piata muncii si de deblocarea Consiliului... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:26
Misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks ajunge marti in Romania, pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, care se va termina in data de 9 mai. Temele fierbinti ale intalnirii sunt cresterea salariilor bugetarilor, scaderea CAS, liberalizarea pietei energiei si privatizarile.
Vizita FMI are loc intr-un context in care tot mai multe voci se ridica impotriva continuarii acordului cu Fondul Monetar. Intalnirile vor stabili si bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care este prima evaluare a Fondului din mandatul guvernului Ungureanu si ultima condusa de Jeffrey Franks. De asemenea, tot acum are loc si prima vizita oficiala a olandezului Erik De Vrijer, in calitate de viitor sef al FMI in Romania.
Principalele teme de discutie
Cel mai fervent subiect aflat pe agenda guvernului pentru discutiile cu FMI este recuperarea diminuarii salariale anuntata de guvernul Ungureanu, in conditiile in care Jeffrey Franks nu a incurajat pana acum aceasta idee.
"Daca exista spatiu fiscal, guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In scrisoarea de intentie convenita cu guvernul, in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, se subliniaza ca politica de austeritate pe... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:01
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, va veni la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai 2012, pentru a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by.
'Domnul Franks va ajunge pe data de 25 aprilie, va sta o zi dupa misiune si va pleca pe 9 mai. Domnul Franks va fi insotit de domnul Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii pentru urmatoarea vizita. Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a echipei Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Autoritatile trateaza Aranjamentul ca fiind de precautie, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa atraga resursele disponibile', a declarat Tonny Lybek, responsabilul FMI pentru Bulgaria si Romania, intr-un comunicat transmis Agerpres pe 12 aprilie.
Potrivit acestuia, reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, reprezentantii partidelor politice, uniuni, asociatii de afaceri, banci si organizatiile societatii civile.
'Misiunea isi propune sa ofere o concluzie la sfarsitul vizitei', a mai afirmat oficialul FMI.
Consiliul Director al Fondului Monetar International /FMI/ a aprobat pe 22 martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia Romaniei o noua transa, de 505 milioane de euro. Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro.
Vizita anterioara a misiunii comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 16:25
O misiune FMI, ultima condusa de Jeffrey Franks, se va afla la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit reprezentantului FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Franks va sosi la Bucuresti miercuri, 25 aprilie, si va parasi Romania la data de 9 mai, se spune in comunicat.
Jeffrey Franks va fi insotit de Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii FMI in Romania pentru urmatoarea evaluare.
Delegatia FMI va fi insotita de echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile, se arata in comunicat. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:44
Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01