Autoritatile din Romania anticipeaza un scenariu negru pentru luna august. Numarul infectarilor ar putea ajunge la 1.200 - 1.600 de cazuri zilnice, potrivit notei de fundamentare a hotararii de Guvern prin care a fost prelungita cu 30 de zile starea de alerta pe teritoriul tarii noastre.
Comitetul Tehnico-Stiintific al Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a facut aceasta prodgnoza dupa a analizat factorii de risc.
"Luand in considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru urmatoarea perioada si tinand cont de absenta legislatiei in domeniu pentru aplicarea masurilor specifice de limitare a raspandirii infectiei poate fi influenta viteza de evolutie, in special in contextul estival in care se creeaza aglomeratii in zone turistice raspandite pe tot teritoriul national ne putem astepta la o dublare a numarului de cazuri noi la 12-14 zile. Incepand de la jumatatea lunii iunie, evolutia cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Mentinerea acestui trend de evolutie a situatiei ar putea sa duca la atingerea unui numar zilnic de cazuri intre 1200-1600 la jumatatea lunii august", se arata in nota de fundamentare a hotararii de guver.
Potrivit documentului, care citeaza date obtinute de Institutul National de Sanatate Publica, primul varf a fost atins la data de 29 aprilie 2020, data la care era inregistrat un numar de peste 8.200 de cazuri active, perioada imediat urmatoare fiind caracterizata de o panta... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 11:58
Guvernul discuta, in sedinta de joi, un proiect de act normativ care introduce in legea adoptiei stimulente financiare care incep de la 600 de lei pe luna pentru adoptator sau familia adoptatoare, precum si o suma anuala suplimentara de 1.500 de lei.
Pe ordinea de zi de joi a Guvernului figureaza un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.
"Reglementarea de noi stimulente financiare care sa sustina decizia unei familii de a adopta, cu scopul identificarii cat mai rapide a unei familii adoptive pentru copiii aflati in sistemul de protectie.
Stimulentele financiare cresc progresiv si vizeaza sustinerea familiilor care adopta copii de varsta mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frati", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Astfel, actul normativ prevede ca "adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiaza, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei, se afla in una din urmatoarele situatii:
a) avea varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani;
b) era incadrat in grad de handicap usor sau mediu;
c) facea parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili impreuna".
Cuantumul indemnizatiei se majoreaza cu 50% pentru cazul in care la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 13:10
Ministerul Finantelor va lansa, pe 1 martie, in dezbatere publica, o propunere de modificare a modului in care romanii care obtin venituri din activitati independente urmeaza sa depuna Declaratia 600, a precizat premierul Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern de joi.
"Am promis modificari cu privire la depunerea Declaratiei 600. In consecinta, Guvernul introduce astazi in dezbatere publica o varianta a declaratiei. Cele mai bune propuneri urmeaza sa fie incluse in proiectul final. Sunt sigura ca acesta nu poate fi decat o veste buna", a declarat Viorica Dancila.
Potrivit premierului, Guvernul propune ca, pe viitor, romanii care trebuie sa depuna Declaratia 600 urmeaza sa:
plateasca CAS si CASS calculate la venitul estimat pentru anul in curs, si nu la venitul realizat in anul precedent, asa cum prevede legislatia actualanu mai aiba de respectat 5 termene de plata a contributiilor (in fapt sunt 4 termene de plata, plus cel de depunere - n.red.), ci unul singur, care va fi fixat la data de 31 martie din anul urmator depunerii declaratieibeneficieze de bonificatii in cazul in care depun declaratia online si/sau platesc in avans, inainte de termenul limitaaiba calitatea de asigurat de la data depunerii declaratiei, nu de la data efectuarii de plati, ca in prezent.
In plus, potrivit Vioricai Dancila, Guvernul propune ca persoanele cu venituri mici sau fara venituri sa beneficieze de asigurare de sanatate vreme de 12 luni daca platesc CASS la nivelul a 6... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 14:45
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici spune ca, pe viitor, romanii obligati sa depuna Declaratia 600 nu vor mai avea batai de cap.
Mai intai, pentru ca valoarea contributiilor li se va calcula in functie de venitul estimat, nu in functie de cel realizat in anul precedent, ca pana acum. In plus, depunerea declaratiei se va face mult mai usor, online.
Eugen Teodorovici a reiterat, sambata, la Antena 3 faptul ca romanii care obtin venituri din activitati independente beneficiaza de asigurare medicala, indiferent daca au depus sau nu Declaratia 600.
"Toti contribuailii sunt asigurati medical, pentru ca se afla in cele 90 de zile din punct de vedere legal scurse de la ultima plata si data la care trebuie sa o faca pe urmatoarea. Data pana la care noi, la nivelul Guvernului, vom schimba mecanismul cu unul simplu", a precizat Teodorovici.
Acesta a enumerat cateva dintre modificarile care vor fi aduse sistemului de declarare si impozitare a veniturilor extra-salariale:
"Va fi un formular unic din cele 5 cate sunt astazi. Vom vedea care e cel mai corect termen de depunere ca oamenii sa aiba timp sa depuna, mai ales online. Apoi, se va plati pe estimare de venit si nu pe venit realizat, cum era pana acum" a precizat ministrul Finantelor.
Teodorovici a mai spus ca cei 38.000 de romani care au depus Declaratia 600 nu trebuie sa o mai faca din nou decat daca sumele deja declarate deja sunt mai mari decat cele pe care le vor obtine.
Citeste si:
Declaratia 600 se... mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 12:02
Un flashmob cu avioane din hartie este anuntat pentru miercuri, in fata Ministerului Finantelor Publice, fata de declaratia 600.
"Este timpul sa facem Declaratia 600 sa zboare! Este important sa ne facem vocea auzita, sa cerem o solutie definitiva la haosul creat de Declaratia 600. Vom trimite Ministrului Teodorovici declaratia 600, dar nu prin intermediul functionarilor de la ANAF, ci pe calea aerului", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Flashmob-ul este programat sa aiba loc in jurul orei 12:00. Protestatarii vor face avioane din hartie pe care le vor lansa catre institutie.
Guvernul a adoptat in 31 ianuarie Ordonanta de Urgenta privind prorogarea termenului pentru depunerea declaratiei 600 de la 31 ianuarie, pana in 15 aprilie. Ministerul Finantelor va trebui apoi sa gaseasca o solutie permanenta care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente.
Cu toate acestea, nu a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.
Un director din cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte Romania, Radu Derscariu, a explicat pentru News.ro ca Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata.
Formularul 600 a starnit controverse in ultimele saptamani, intrucat impune unor persoane in 2018 contributii la CAS si CASS, indiferent de veniturile din... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 09:12
Guvernul va emite o ordonanta de urgenta care sa specifice faptul ca cei care nu au depus Declaratia 600, ca urmare a amanarii termenului, sunt in continuare asigurati.
Vicepremierul Viorel Stefan a declarat pentru Digi24 ca actul normativ va fi emis de Executiv in aceasta saptamana sau saptamana viitoare. Ordonanta va preciza faptul ca persoanele care nu au platit contributiile de asigurari sociale, dupa amanarea datei de depunere a formularului 600, beneficiaza in continuare de asigurare de sanatate.
Amintim ca Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta prin care termenul de depunere a Declaratiei 600 se proroga de la 31 ianuarie la 15 aprilie.
In act s-a strecurat insa si o eroare grava: a fost amanat termenul de depunere a formularului, dar nu s-a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.
Totusi, Radu Derscariu, director din cadrul firmei de consultanta Deloitte Romania, a explicat ca Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata.
"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si,... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 12:37
Premierul Viorica Dancila a afirmat duminica, referindu-se la Formularul 600, ca, pana la 1 martie, Ministerul Finantelor Publice va gasi o solutie astfel incat cei care au venituri din activitati independente sa depuna o singura declaratie.
"Domnul presedinte Liviu Dragnea a cerut in ultimul Comitet Executiv sa se prelungeasca termenul de depunere a Declaratiei 600 si, de asemenea, sa ramana un singur formular.
In consecinta, am luat decizia, in prima sedinta de Guvern, sa prelungim termenul de depunere pana pe 15 aprilie, pentru a da posibilitatea Ministerului Finantelor Publice ca, pana pe data de 1 martie - deci inainte de termenul de 15 aprilie, cand trebuia depusa aceasta declaratie, dar si inainte de 25 martie, cand trebuia facuta prima plata - (...) sa propuna un model care sa prevada o singura declaratie si o singura plata anuala pe toti cei care au activitati independente. Deci pana la 1 martie avem o solutie", a declarat Dancila, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Intrebata daca vor fi amendati cei care nu vor plati pana la 25 martie, sefa Guvernului a raspuns: "Nu se pune aceasta problema. Noi cautam solutiile pe care le asteapta multi din partea noastra si pe care domnul presedinte Dragnea le-a propus in cadrul Comitetului Executiv National".
Pe 31 ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta, care prevede ca Formularul 600 va putea fi depus pana la 15 aprilie.
Potrivit Executivului, termenul de depunere a Formularului 600... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 22:06
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca formularul 600 nu mai trebuie depus, chiar daca termenul a fost amanat pentru data de 15 aprilie 2018, aceasta perioada fiind necesara pentru gasirea unei solutii de simplificare a acestuia.
"In sedinta de Guvern a fost o prima ordonanta de urgenta, numarul unu, prin care primul ministru a decis amanarea termenului de depunere a acestui formular pana pe 15 aprilie. Pana la acest termen contribuabilii nu trebuie sa mai depuna acest formular. Chiar daca unii vor spune ca nu este in mod clar mentionat intr-un act normativ, atata timp cat a fost prelungit acest termen nu mai trebuie sa depuna contribuabilii un astfel de formular", a declarat ministrul Finantelor la sediul Partidului Social Democrat Tulcea.
Teodorivici a mai precizat ca " va fi o forma mult simplificata a acestui formular, atunci oamenii nu au de ce sa mearga la fisc sa depuna mai departe aceste formulare".
"S-a prelungit pentru a avea timp sa gasim o solutie. Gandim orice fel de solutie care duce la simplificare. Ca-l comasam cu 200, ca renuntam la anumite elemente din acel formular. Oricum, va fi o varianta buna si, cum a zis doamna primi-ministru, permanenta. Sunt doua, trei scenarii, lucram pe ele", a adaugat Teodorovici.
Insa, in ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvernul Dancila privind Declaratia 600 a fost amanat doar termenul de depunere a formularului, insa nu si cel in care trebuie facute platile.
Astfel, desi cei... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 17:37
Zeci de aradeni care nu au stiut ca Formularul 600 nu mai trebuie depus s-au prezentat, marti, la ghiseele Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Arad, multi dintre acestia refuzand sa plece fara inregistrarea documentului, temandu-se ca Ministerul Finantelor ar putea reveni asupra deciziei.
In ultimele zile, in pofida declaratiilor oficiale privind posibilitatea renuntarii la Formularul 600, sute de aradeni au mers la ghiseele AJFP cu documentul completat, in timp ce zeci de persoane s-au prezentat marti, dupa anuntul ministrului de Finante potrivit caruia formularul nu mai trebuie depus.
Functionarele de la ghisee le-au explicat oamenilor ca documentul nu mai e necesar, insa multi au refuzat sa plece pana cand nu le-au fost inregistrate formularele, invocand faptul ca ministrul nu a fost explicit privind solutiile ce vor fi adoptate.
Majoritatea celor care s-au prezentat la ghisee detin PFA-uri, sunt avocati sau persoane care au obtinut venituri din drepturile de autor.
"Am refuzat sa plec fara sa-mi inregistreze documentul pentru ca ma pot trezi ca vor cere sa-l depunem pana la 31 martie, cum s-a mai spus. Nu am de gand sa mai fac un drum, si asa am avut multa bataie de cap cu acest formular. La ghiseu nu au stiut sa ne spuna nimic concret, doar ca deocamdata nu mai trebuie depus nimic", a declarat proprietarul unui PFA.
"Ne-a spus doamna de la ghiseu ca nu mai e necesar, dar eu am mai fost saptamana trecuta si m-au trimis la plimbare ca nu... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:40