Indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei, a ajuns la un nou maxim, de 1,58%. Cotatia de vineri este importanta, caci va influenta ratele pe urmatoarele trei luni la imprumuturile in moneda nationala.
Principala cauza pentru aceasta crestere o reprezinta imprumuturile Guvernului luate pentru acoperirea deficitului bugetar. De remarcat este, pe de o parte, faptul ca nivelul publicat vineri de BNR este cel mai mare din ianuarie 2015 incoace, dar si viteza cu care avanseaza: cu o zi in urma, joi, cotatia era de 1,46%.
Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 12:26
Compania americana 3M doreste sa-si dezvolte proiectele pe care le are deja in Romania si cauta noi oportunitati de extindere in tara noastra.
O delegatie a firmei active in Romania in sectorul productiv si, mai ales, in cel al consumului de bunuri, a purtat discutii in acest sens cu ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian, se afirma intr-un comunicat de presa al ministerului, citat de Agerpres.
Scopul vizitei delegatilor americani a fost acela de explorare a noilor oportunitati de extindere, bazandu-se pe experienta dobandita pe pietele emergente si rezultatele pozitive obtinute in alte tari europene din zona Romaniei.
Ministrul Economiei a facut o succinta trecere in revista a domeniilor prioritare pentru crearea de locuri de munca in productie, domenii in care investitiile straine sunt necesare si binevenite. De asemenea, au fost subliniate avantajele oferite de Romania pentru partenerii straini, atat ca stat membru UE, cat si prin apartenenta la NATO. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:14
Isi imagineaza cineva ca Apple sau Nike s-ar putea numi altfel? Un nume inspirat poate intra in cultura populara si poate face diferenta dintre o afacere de succes si una oarecare.Business Insider ne prezinta cateva dintre cele mai interesante povesti din spatele unor nume celebre de companii.
3M - Solutia pentru numele lungi
Ce nume poate fi mai simplu decat cel gasit de compania Minnesota Mining and Manufacturing? Fondata in Minnesota, in 1902, de cinci antreprenori, compania s-a dorit a fi inovativa, dar numele suna robotizat si anost.
Pana la urma, fondatorii si-au dat seama ca porecla 3M este solutia perfecta.
Un nume simplu, ce se potriveste cu produsele inovative ale companiei, cum ar fi Post-It-urile sau celebra banda Scotch.
Abrevierile sunt remediile perfecte cand avem de-a face cu nume lungi si plictisitoare.
Apple - Cand natura te inspira
Cand Steve Jobs a vrut sa produca o noua gama de computere in anii '70, calculatoarele erau necunoscute si prohibitive. Asa ca, atunci cand a cautat un nume pentru companie, si-a dorit ca acesta sa fie cat mai atractiv si prietenos.
Cofondatorul Steve Wozniak spune ca lui Jobs i-a venit ideea numelui "Apple" pe cand se relaxa intr-un sat din Oregon, care era inconjurat de meri. Oricum i-ar fi venit inspiratia, Apple a devenit cea mai inovatoare companie din domeniul electronicelor, toata lumea fiind atrasa de celebrele iPod, iPhone sau iPad.
Kodak - Obsesia pentru o litera
George Eastman, fondatorul Kodak - atat... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 13:58