Economia romaneasca va creste cu mai putin de 4% in 2017, ritm temperat fata de nivelul din 2016, in contextul in care consumul, cel mai important motor al economiei in 2016, isi va reduce viteza, impactul relaxarii fiscale va fi mai slab, in timp ce inflatia ar putea ajunge la 2%, dupa o lunga perioada de valori negative, estimeaza analistii economici consultati de News.ro.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat la inceputul lunii decembrie ca economia Romaniei a crescut in trimestrul III cu 4,4% fata de aceeasi perioada din 2015, fata de trimestrul anterior cu 0,6%, in timp ce avansul pe primele noua luni a fost de 4,9%.
Datele arata o temperare semnificativa a cresterii economice fata de trimestrul al doilea, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,5% fata de trimestrul precedent.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, estimeaza un avans de 3,7% al PIB-ului in 2017, in conditiile in ...citeste mai departe despre "Economia va creste mai putin in 2017 - motorul cresterii ramane consumul, preturile o vor lua in sus" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 12:27
48% din forta de munca din Romania este concentrata in 10 sectoare de activitate a caror cifra de afaceri reprezinta peste 50% din totalul realizat de intreaga piata, potrivit unei analize ICAP Romania.
Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, rezultatele lui 2016 vor fi influentate de o serie de masuri recente, cum ar fi scaderea TVA (cota medie de TVA pe cosul de consum al populatiei scade de la circa 22% la sub 14%), sau ajustarile din Codul Fiscal. Stabilitatea relativa a cursului valutar, dar si cea aratata de costurile utilitatilor vor avea implicatii pozitive.
Cresterea economica din 2016 este evaluata intre 3.8% si 4%. Industria bancara apreciaza cresterea creditarii pentru persoanele fizice la un palier de doua cifre - in special pe zona creditelor de consum, aspect facilitat de evolutia descendenta a dobanzilor.
Romanii care cumpara anul acesta cladiri, terenuri si masini platesc impozitele locale in 2017
Potrivit comunicatului, aceasta evolutie are doua... citeste mai departe despre "In ce sectoare e concentrata forta de munca din Romania - Analiza ICAP" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 22:55
Royal Bank of Scotland (RBS) a avertizat ca 2016 va fi "un an cataclismic", marcat de evenimente precum prabusirea burselor si de scaderi importante ale pretului petrolului.
Institutia financiara si-a sfatuit clientii, intr-o nota remisa de curand, sa se axeze pe obligatiuni, informeaza The Guardian.
Acest an va fi marcat de o scadere a burselor cu pana la 20%, in timp ce petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, sustin economistii bancii.
"Vindeti tot cu exceptia obligatiunilor cu rating mare. Intr-un hol aglomerat, caile de iesire devin tot mai stramte", se arata in analiza RBS.
Pietele financiare simt deja o presiune in crestere dupa rezultatele economice dezamagitoare inregistrate de China. In prezent, indicele FTSE 100, care cuprinde activele celor mai mari companii listate pe bursa londoneza, a avut cel mai prost inceput de an din 2000 incoace. ...citeste mai departe despre "Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! Petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, bursele se vor prabusi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 20:54
Pentru mine, 2015 a fost un an care mi-a inselat asteptarile. Statistic, 2015 are o imagine buna, dar este o imagine inselatoare, ca in oglinda retrovizoare in care lucrurile nu sunt ce par a fi.
Romania are una dintre cele mai inalte rate de crestere economica, iar importanti indicatori macroeconomici sunt intr-o stare de echilibru ce nu poate fi ignorata, dar ceea ce asteptam de la 2015 nu s-a realizat.
Asteptam ca pe baza rezultatelor statistice bune sa se profileze trendul evolutiei economice in directia iesirii Romaniei din zona subdezvoltarii europene, caci, raportat la media europeana, aparem ca o tara subdezvoltata caracterizata prin mentinerea unor decalaje importante din punctul de vedere al compatibilitatii cu sistemul economic si social al zonei de integrare din care facem parte inca din 2007.
Din pacate, rezultatele cresterii economice nu sunt reflectate in reducerea decalajelor, ceea ce ne situeaza tot pe penultimul/ultimul loc in ierarhia europeana.
In pofida ...citeste mai departe despre "2015 - un an inselator, 2016 - un an al stagnarii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 14:19