In anul 2021, romanii vor avea 15 zile libere, sapte dintre acestea sunt in cursul saptamanii, iar restul de opt sunt in weekend. In 2020, 11 dintre cele 15 zile libere au fost in timpul saptamanii.
In 2021, romanii vor avea trei minivacante, de Anul Nou, de Paste si de Rusalii.
Zile libere legale
Zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
- 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
- 30 aprilie (Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui) - vineri;
- 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
- 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
- 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
- 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
- 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
- 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
- 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
- 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Codul muncii prevede doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Cincisprezece zile libere vor avea romanii in 2021, potrivit Codului Muncii. Dintre acestea, doar sapte zile vor fi in timpul saptamanii, comparativ cu 11, cate au fost in 2020.
Concret, zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
* 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
* 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
* 30 aprilie (Vinerea Mare);
* 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
* 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
* 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
* 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
* 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
* 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
* 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
* 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Conform legislatiei in domeniul muncii, persoanele care apartin altor culte religioase legale decat cele crestine beneficiaza de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.
Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/ sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate, prevede Codul Muncii, conform sursei citate.
CITESTE SI:
Parintii elevilor care fac... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 09:33
Dupa ce ai primit o oferta de credit de la banca, nu te grabi sa semnezi contractul de imprumut. Banca este obligata sa iti ofere o perioada de cel putin 15 zile pentru a "cantari" oferta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa profiti de perioada de gandire oferita de creditor.
In tot acest timp, oferta pe care ai primit-o este "inghetata", adica acea oferta nu se schimba pentru perioada definita, nici din punct de vedere al costurilor, dobanzilor si nici al altor parametri.
Poti merge la alte banci pentru a cauta si alte oferte si pentru a evalua implicatiile lor, asa incat sa decizi in cunostinta de cauza. Poti accepta oferta in orice moment pe parcursul perioadei de reflectie, daca consideri ca restul bancilor nu iti pot oferi un credit la costuri mai avantajoase.
Dar daca faci asta, va trebui sa renunti in mod expres, in scris, la utilizarea perioadei de reflectie printr-un document separat.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai departe despre "De ce este bine sa ai o oferta de credit "inghetata"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 10:30
Problema banilor va ramane, cel mai probabil, in permanenta, una importanta pentru fiecare om, fie el sarac sau bogat. Legat de buget, difera doar proportiile despre care vom vorbi in continuare. Dar acest material este pentru tine, cel care vezi salariul ca pe o gura de oxigen, dupa ce in ultima saptamana "ti-ai cam tinut respiratia".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce trebuie sa tii cont atunci cand iti organizezi bugetul personal.
Regula 75-15-10 se refera la structura cheltuielilor pe care le ai intr-o luna. Asa ca ai grija ca, in cei 75% din totalul banilor incasati, sa iti intre cheltuielile obligatorii: facturile lunare si cumparaturile necesare.
Urmatoarea categorie, a celor 15 procente, se refera la cheltuielile pe care vrei sa le faci, dar nu sunt neaparat necesare. De exemplu, iesitul in oras sau o serie de cheltuieli personale.
Ultima categorie este cea a banilor pe care sa ii pui deoparte, acei 10% pe care ii poti aduna, dar pe care, de multe ori, in cheltuiesti pentru lucruri prevazute la punctul anterior. Din acest motiv, in cazul tau, schema bugetului este 75-25, iar cand tragi linia constati ca nu ai bani.
Daca salariul tau este de 2.000 de lei, atunci 1.500 de lei se vor duce pe cheltuielile necesare, 300 de lei pe iesiri in oras, cumparaturi si altele, iar 200 de lei ar trebui sa-i economisesti.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Economisire prin depozit sau prin titluri... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 09:30
Potrivit Codului Muncii, in 2020, vom avea 15 zile de sarbatoare legala. Dintre acestea 11 pica in zile lucratoare si 4 in weekend, inclusiv sarbatorile care sunt mereu duminica (prima zi de Paste si Rusalii).
Pe langa cele doua mentionate, intr-o zi de sambata va fi sarbatorita Adormirea Maicii Domnului (15 august), dar si a doua zi de Craciun, 26 decembrie.
In plus, ne vom bucura de cateva minivacante pentru ca unele sarbatori pica vineri sau luni. Astfel, vom avea trei zile libere de Ziua Unirii Principatelor Romane - 24 ianuarie (vineri), 1 mai (vineri), 1 iunie (luni). De asemenea, ne asteapta si o minivacanta de 4 zile pentru ca Sfantul Andrei si Ziua Nationala pica luni, respectiv marti.
Iata zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, in 2020:
- 1 si 2 ianuarie (miercuri si joi);
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri);
- 17 aprilie - Vinerea Mare (vineri);
- 19, 20 aprilie - prima si a doua zi de Paste (duminica si luni);
- 1 mai (vineri);
- 1 iunie (luni);
- 7 si 8 iunie - prima si a doua zi de Rusalii (duminica si luni);
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului (sambata);
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei (luni);
- 1 decembrie - Ziua Marii Uniri (marti);
- 25, 26 decembrie - prima si a doua zi de Craciun (vineri si sambata). ...citeste mai departe despre "Zile libere 2020: Ce sarbatori pica in weekend si cate minivacante vom avea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 13:40
In 2019, conform Codului Muncii, vom avea 15 zile de sarbatoare legala.
Daca unele dintre acestea sunt mereu duminica (prima zi de Paste si Rusalii), altele pica in acest an destul de nefericit. Este cazul Sfantului Andrei si zilei nationale, ambele picand in weekend - 30 noiembrie e sambata, iar 1 decembrie 2019 va fi duminica, asa ca atunci nu ne bucuram practic de nicio zi libera in plus.
In schimb, alte zile de sarbatoare pica joia, deci e foarte probabil ca Guvernul sa isi continue traditia si sa ofere bugetarilor cateva minivacante in plus, daca decide ca acestia nu lucreaza nici in vinerea dintre ziua libera si weekendul urmator.
Iata lista completa a zilelor libere din 2019 si cum vor pica ele in timpul saptamanii:
1 ianuarie (marti)
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor Romaniei - potential de punte 24-27 ianuarie pentru bugetari
26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
28 aprilie (duminica) Prima zi de Paste
29 aprilie (luni) A doua zi de Paste
1 mai (miercuri) Ziua Muncii - si aici e probabila acordarea unei zile libere in plus pentru bugetari, marti pe 30 aprilie - in acest fel acestia ar avea liber in perioada 26 aprilie - 1 mai (de vineri pana miercuri)
1 iunie (sambata) - din pacate Ziua Copilului pica in acest an in weekend
16 iunie (duminica) Rusalii
17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului - potential de punte 15-18 august pentru bugetari, daca Guvernul le da liber... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 08:31
Incepand de astazi, amenzile contraventionale vor putea fi achitate la jumatate din valoare timp de 15 zile, in loc de 48 de ore, anunta Ministerul Afacerilor Interne.
De asemenea, precizeaza MAI, tot de azi amenzile nu mai pot fi achitate direct la politist, astfel ca este eliminat "orice schimb de bani intre cetatean si politist".
"De astazi, amenzile contraventionale pot fi platite la jumatate din minimul prevazut de actul normativ, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal (in loc de 48 de ore).
Cu alte cuvinte, daca agentul constatator va aplica o amenda de 200 de lei, iar minimul prevazut de lege este 100 de lei, dumneavoastra veti putea achita in termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei.
Si tot de astazi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la politist... eliminam, astfel, orice schimb de bani intre cetatean si politist!", a transmis ministerul pe pagina de Facebook.
...citeste mai departe despre "De azi, amenzile de circulatie pot fi platite la jumatate din valoare in termen de 15 zile" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 12:27
Perioada in care cei care primesc amenzi de circulatie pot sa le achite la jumatatea valorii va fi majorata de la 48 de ore la 15 zile, incepand cu 1 ianuarie 2019.
Proiectul prevede, de asemenea, si implementarea un mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor contraventionale, precum si a platilor acestora, care va fi utilizat initial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atat autoritatilor, precum si contribuabililor.
Ulterior, masura se va extinde si va acoperi si alte amenzi contraventionale, pe masura ce se dezvolta sistemul informatic. Data va fi stabilita prin hotarare de guvern.
Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputatilor, miercuri, in calitate de for decizional, si va ajunge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, transmite Profit.ro.
Legea a fost elaborata in 2015, in timpul guvernarii Ponta, insa a fost adoptat abia acum, deoarece alesii Puterii au initiat un proiect prin care propun reducerea termenului de achitare in cazul tuturor amenzilor.
Guvernul Ponta motiva necesitatea prelungirii perioadei de achitare a amenzii redusa la jumatate prin faptul ca "termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformarii cetateanului, pus in situatia de a identifica rapid anumite sume de bani".
Astfel ca s-a instituit o regula generala de plata a jumatate din amenda, in maximum 15 zile de la data in care este inmanat sau comunicat procesul verbal.
De asemenea, proiectul... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 14:05
Soferii isi vor putea achita amenzile auto la orice banca, trezorerie sau primarie, procesul verbal urmand sa contina pretiparite datele de plata, cu un cont unic la Finante, iar politistul va introduce procesul verbal in sistemul informatic, potrivit unui proiect de lege al Finantelor.
In plus, termenul de 48 de ore, in care soferii puteau achita amenda la jumatatea contravalorii, este inlocuit cu 15 zile.
"Avem un proiect de lege in Parlament pentru plata amenzilor auto de catre persoanele fizice, poate am putea grabi putin lucrurile. Procedura actuala ar putea fi inlocuita cu efectuarea platii oriunde, pentru ca procesul verbal va contine informatiile de plata", a declarat joi Valentin Mavrodin, director general al Directiei Generale Trezorerie si Contabilitate Publica din cadrul Ministerului Finantelor Pubice, intr-o conferinta organizata de Visa si Ziarul Financiar, cu ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru soferi: Amenzile auto, platite la jumatate in primele 15 zile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:44