Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teatru de vara la tara: Cultura'n sura la a IV-a editie!

Teatru de vara la tara: Cultura'n sura la a IV-a editie!


In ultimii ani, pe timpul verii, teatrul se deplaseaza din centrele urbane inspre locuri mai idilice, departe de asflatul incins si de aglomeratie. In perioada 23-27 august, in 5 sate din judetul Salaj urmeaza sa se desfasoare etapa a doua a celei de a IV-a editii a proiectului "Cultura'n sura".

Proiectul se adreseaza unui segment de public valoros - oamenii de la sat aflati la mare distanta de centrele culturale, spectatori pentru care teatrul este greu accesibil, dar necesar.

Astfel, timp de 5 zile, echipa proiectului "Cultura'n sura" va prezenta in comunele Napradea, Hida, Marca, Valcau de Jos si Cizer doua spectacole de teatru, in suri puse la dispozitie de gospodari din comunele amintite.

La Teatrul Podul din Bucuresti, regizorul Victor Olahut repeta in prezent noul spectacol ce va avea premiera la data de 23 august 2016, ora 21:00, in sura Rodicai Birta din Cheud, gazda noastra pentru al treilea an la rand.

Spectacolul "Experimentul" dupa texte de Ion Baiesu ii are in distributie pe Iulian Glita, actor de teatru si film, profesor de arta actorului cu o vasta experienta in art-terapie si psihodrama, Marin Grigore, actor liber profesionist, colaborator constant al teatrelor bucurestene si din provincie, invitat la festivalul de film de la Cannes in calitate de actor in filmul "Sieranevada" de Cristi Puiu si actrita Florentina Nastase, nominalizata in acest an la Gala premiilor UNITER pentru cel mai bun rol secundar.

Spectacolul "Experimentul" dupa Ion Baiesu se va juca astfel:

Marti, 23 august - sat Cheud, comuna Napradea
Miercuri, 24 august - comuna Marca
Joi, 25 august - comuna Hida

Ca in fiecare an, noi sate sunt adaugate pe harta culturala a proiectului. Astfel, pentru prima data echipa Cultura'n sura va fi prezenta in comunele Valcau de Jos si Cizer cu spectacolul "Cerere in casatorie" de A.P. Cehov, spectacol ce se afla in repertoriul Teatrului de Arta din Bucuresti.

De la premiera sustinuta in sura Rodicai Birta din Cheud in vara trecuta si pana in prezent, spectacolul a avut mai bine de 40 de reprezentatii.

Actorul si directorul Teatrului de Arta, George Constantinescu, va reveni in surile din Salaj alaturi de colegii sai din distributie, Valentin Cristian Terente, actor al Teatrului "Maria Filotti" din Braila si Florentina Nastase, actrita la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti.

Spectacolul "Cerere in casatorie" de A.P. Cehov va putea fi vizionat in datele:

Vineri, 26 august - comuna Valcau de Jos
Sambata, 27 august - comuna Cizer, sat Plesca

Fiecare reprezentatie va incepe de la orele 21:00 iar intrarea este gratuita.

"Cultura'n sura" a debutat in anul 2013 in cadrul unei editii-pilot desfasurate in curtea lui badea Florea a lui Juvri din comuna Hida, al carui primar, Dumitru Petrus, a ramas un prieten fidel al proiectului.

"Cultura'n sura" este deja un eveniment asteptat in satele pe care le-am vizitat pana acum. An de an, incepand cu prima editie, la reprezentatiile din suri au participat in medie 200 de spectatori, in satul Cheud inregistrandu-se chiar un record anul trecut, cand in curtea gazdei noastre s-au strans in jur de 400 de oameni.

Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului in mai multe judete, devenind astfel un proiect cultural regional.

Proiectul si-a inceput anul acesta periplul la inceputul lunii iunie, oferind reprezentatii gratuite ale spectacolului "Fisura" de Flavius Lucacel in satele Rasca din Cluj, Galda de Jos din Alba si Sasaus din Sibiu si urmeaza sa se deplaseze in cea de a doua etapa in judetul Salaj, cu spectacolele "Experimentul" dupa Ion Baiesu si "Cerere in casatorie" de A.P. Cehov.

Proiectul "Cultura'n sura", initiat de regizorul Victor Olahut, se desfasoara in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, aflat sub directiunea poetului si publicistului Daniel Sauca. Din echipa de implementare fac parte dramaturgul Flavius Lucacel si actrita Florentina Nastase.

Partenerului de traditie, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, i se alatura noi prieteni, atat din mediul privat cat si public: Tenaris, Asociatia Inceptus Romania, Viorica Samson Manea, F.R.A.I., Teatrul Podul, Teatrul de Arta Bucuresti, The Soviet, Editura EDU, Lecom, CentoGroup, ArkMedia Advertising, Primariile comunelor Hida, Marca, Napradea, Cizer si Valcau de Jos.

Pentru mai multe detalii despre proiect, accesati pagina facebook.com/culturansura

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1813 ori
Citeste mai multe despreCultura n sura teatru sate