O trupa de teatru profesionist a pornit intr-o aventura culturala in jurul Bucurestiului. 8 artisti si-au propus sa scoata teatrul din centrul capitalei si sa il transfere dincolo de centura Bucurestiului, in satele, comunele si orasele ce graviteaza in jurul acestuia fara a avea insa avantajele culturale directe ce rezulta de aici: un acces facil si constant la manifestari artistice, mai precis accesul la un spectacol de teatru.
"Cultura'n sura. Teatru pe soseaua de centura" a devenit proiectul care a dus gratuit, pentru prima data, un spectacol de teatru profesionist in 10 localitati din judetul Ilfov.
Au fost sustinute 11 reprezentatii ale spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere in 10 localitati din proximitatea centurii capitalei: Domnesti, Cretesti, Buftea, Afumati, Cornetu, Chitila, Voluntari, Branesti, Islaz, Glina. Aproape 2000 de spectatori au asistat la reprezentatiile spectacolului "Doctor fara voie" de Moliere, ce au avut loc in cadrul proiectului.
Victor Olahut, initiatorul si managerul proiectului, alaturi de dramaturgul Flavius Lucacel si actrita Florentina Nastase, a conceput un proiect care si-a demonstrat necesitatea si utilitatea in mediul rural.
Institutiile de cultura sunt in marea lor majoritate aflate la oras, iar in ceea ce priveste teatrele, acestea sunt fara exceptie situate in centrele urbane.
Spectacolele de teatru sunt o necunoscuta in mediul rural, asa ca vizita unei trupe profesioniste de actori este o curiozitate si un eveniment totodata, teatrul este un prilej de divertisment dar si un act de cultura.
Din anul 2013, caravana teatrala "Cultura'n Sura" a traversat tara de la sud la nord jucand mai bine de 60 de spectacole in 36 de localitati.
"Doctor fara voie" de Moliere este un spectacol produs de Asociatia Cultura'n Sura, premiat in cadrul Festivalului International de teatru "Atelier" 2018.
Regizorul Victor Olahut a mai montat spectacole la teatrele nationale din Cluj si Sibiu, dar si in teatre independente din Bucuresti.
Echipa de actori pe care a distribuit-o in acest spectacol este formata din profesionisti cunoscuti publicului atat din colaborarile lor cu teatre importante din tara cat si din prezenta lor pe micile sau marile ecrane, in filme de televiziune sau lung-metraje cinematografice: Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma, Florentina Nastase.
Comedia "Doctor fara voie" a fost primul spectacol de teatru vazut de majoritatea spectatorilor prezenti la eveniment.
Cum era de asteptat, apropierea fata de capitala nu este un factor suficient care sa determine un fenomen de "turism cultural".
Cauzele pentru care accesul persoanelor din mediul rural la acte de cultura este limitat sunt numeroase: costuri ridicate, lipsa infrastructurii, lipsa initiativelor la nivel local etc.
Prezenta numeroasa a localnicilor la toate cele 11 reprezentatii precum si reactiile pozitive venite din partea publicului si ale primariilor partenere reflecta o experienta pozitiva necesara si care speram ca va fi replicata pe viitor atat de primariile locale cat si de institutiile de cultura.
45% dintre spectatori au fost copii si adolescenti, ceea ce releva interesul major al acestora pentru spectacole de teatru, dar si necesitatea dezvoltarii unor programe de educatie si divertisment pentru copii.
"Cultura'n Sura - Teatru pe soseaua de centura" este un proiect finantat prin programul "In stare de bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (www.instaredebine.ro).