Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Radu Beligan intra in Cartea Recordurilor: "Sunt rezultatul iubirii pe care publicul mi-a aratat-o, ii datorez totul"

Radu Beligan intra in Cartea Recordurilor: "Sunt rezultatul iubirii pe care publicul mi-a aratat-o, ii datorez totul"


Radu Beligan a primit, duminica seara, la Teatrul National Bucuresti, certificatul Guinness World Records care atesta ca este cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, declarand ca meritul este al publicului, "stapanul cel mare" al actorilor, caruia ii datoreaza totul.

Duminica seara, pe scena Teatrului National Bucuresti (TNB), Radu Beligan a jucat in spectacolul "Egoistul". Timp de doua ore, publicul numeros adunat in Sala Studio a TNB s-a bucurat de prezenta marelui actor, aplaudand la final minute in sir.

Imediat dupa incheierea spectacolului, pe scena a urcat Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti.

"Asistam la acest fenomen fara egal in lumea intreaga. Suntem contemporani cu cel mai mare actor pe care l-a dat scoala romaneasca de teatru si cel mai important actor al lumii, astazi, cand implineste 95 de ani si o zi", a spus Ion Caramitru.

"Suntem intr-un moment fast al Teatrului National, sunt obligat de constiinta mea sa va spun doua lucruri: intai, odata cu ridicarea acestui teatru, acum 40 de ani, primul lui director a fost maestrul Radu Beligan, care, timp de 21 de ani, a condus destinele acestui teatru. Tot astazi, suntem foarte aproape de a incheia lucrarile pentru reconstructia acestui teatru, fundamental pentru imaginea Romaniei, a culturii romanesti (...) in aceeasi masura pot sa va spun ca un element de surpriza pentru dumneavoastra si de placere pentru mine - odata cu instalarea mea la directia acestui teatru, maestru Beligan mi-a spus <>. Si iata-l jucand pe aceasta scena", a mai spus Ion Caramitru.

Pentru a marca acest moment, pe scena au urcat membrii unui grup vocal care au cantat colindul "O, ce veste minunata!", dupa care, pe un proiector instalat pe scena, a fost difuzat un filmulet in care au fost prezentate pe scurt demersurile pe care echipa emisiunii lui Catalin Maruta le-a facut pentru ca numele lui Radu Beligan sa fie inscris in Cartea Recordurilor, precum si mesaje transmise de mari actori.

"In absolut orice dictionar din lumea aceasta, a bate un record inseamna a fi pe cea mai inalta treapta a performantei. Maestrul Radu Beligan este pe aceasta treapta a performantei de foarte mult timp, drept dovada, dupa fiecare piesa de teatru, sala este in picioare si-l aplauda. Practic, ce am reusit noi sa facem, eu si echipa mea, nu consideram nimic exceptional prin faptul ca am reusit sa-l punem pe Radu Beligan in Cartea Recordurilor, pentru ca Radu Beligan este exceptional prin tot ce a facut. Si Radu Beligan merita sa fie in aceasta Carte a Recordurilor, sa aiba numele inscris in Cartea Recordurilor", a declarat Catalin Maruta, care a urcat pe scena pentru a-i inmana certificatul acordat de Guinness World Records prin care se atesta ca este cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.

Membrii grupului vocal aflat pe scena i-au cantat lui Radu Beligan "La multi ani!", in aplauzele publicului, dupa care Catalin Maruta i-a inmanat certificatul.

"E coplesitor ce se intampla. Va multumesc", a spus Radu Beligan, vizibil emotionat. Publicul a fost alaturi de el si de aceasta data si l-a aplaudat minute in sir.

"Cat de mult va iubesc. Voi m-ati facut ceea ce sunt. N-am niciun merit. Sunt rezultatul iubirii pe care mi-ati aratat-o", a mai spus Radu Beligan, adresandu-se publicului.

Romania este viata mea

De asemenea, maestrul Beligan a spus ca iubeste Romania si ca nu va pleca niciodata de aici, moment in care publicul din sala l-a aplaudat.

"Am avut atatea tentatii sa plec, dar nu pot sa plec din Romania. Romania e viata mea. M-am nascut odata cu Romania Mare, sunt ombilical legat de ea. (...) Nu cred ca mai exista vreun om care sa iubeasca atat de mult tara asta cat o iubesc eu", a spus marele actor.

"Numai dumneavostra m-ati facut ce sunt astazi.Va datorez totul. (...) Stapanul nostru cel mare este publicul. Lui ii datoram totul", a completat Radu Beligan.

Inca o data publicul si membrii grupului vocal i-au cantat lui Radu Beligan "La multi ani!", dupa care actorul a parasit scena alaturi de Ion Caramitru, in aplauzele generoase ale publicului.

Radu Beligan imparte de 75 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.

Cea de-a 95-a aniversare, sarbatorita pe scena

Sambata seara, Radu Beligan si-a sarbatorit cea de-a 95-a aniversare pe scena Teatrului Metropolis din Bucuresti, unde a jucat in spectacolul in premiera "Lectia de violoncel", fiind astfel alaturi de publicul care l-a aplaudat in cei 75 de ani de cariera, dar si de prieteni, colegi si membri ai familiei.

De asemenea, tot sambata, Radu Beligan a participat la evenimentul de inaugurare a "Gongului Thaliei" de pe Aleea Celebritatilor din Capitala, unde a declarat ca, dupa timpul petrecut in slujba teatrului, poate afirma "cu evidenta satisfactie" ca "nobila meserie este in continuare la loc de cinste in sufletul romanilor".

Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor - Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.

Activitate profesionala

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, "Doctor fara voie" de J. B. P. Moliere, "Straini in noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1942 ori