''Jesus Christ Superstar'' a inghesuit iubitorii de teatru in ArCuB

Vineri, 21 Iulie 2006, ora 07:35
1223 citiri

"Luati loc pe unde puteti... incercati sa nu va calcati si sa nu stati in fata reflectoarelor... poate reusim sa inchidem usile". Asa a intampinat Adrian Pintea publicul de la ArCuB, unde aglomeratia nu era la vreo vedeta hollywoodiana ratacita prin Romania, ci la un spectacol studentesc. "Jesus Christ Superstar" a avut ultima dintre cele zece reprezentatii gratuite din perioada 1-19 iulie, intr-o sala plina peste masura. De teama unor accidente, cei de la ArCuB au decis sa nu dea drumul spectacolului pana cand macar o parte dintre cei aproximativ 200 de spectatori fara loc n-au parasit sala. Si a fost nevoie de ceva munca de convingere - nu numai pentru ca era ultima ocazie de a vedea pe gratis musicalul realizat de Adrian Pintea si studentii sai actori de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), ci si pentru ca toti cei fara loc se chinuisera sa ajunga in sala.

Din motive de securitate insa, spectatorii fara loc au fost rugati de organizatori sa plece. "Sala a fost construita in 1936 si n-a beneficiat niciodata de o consolidare", a declarat Mihaela Paun, director ArCuB. "Acum se lucreaza la un studiu care sa ne spuna daca e nevoie sau nu de consolidare, dar pana atunci mi-am luat masurile de siguranta si am cerut ca cei aflati in picioare sa plece".

Studentii de la UNATC au putut sa joace, la sfarsitul anului II de studii, o adaptare dupa celebra opera rock a lui Tim Rice (versuri) si Andrew Lloyd Webber (muzica) gratie unui contract special cu titularii drepturilor de autor, care tinea cont de faptul ca montarea de la noi este o productie studenteasca si va avea zece reprezentatii, toate cu acces liber. Potrivit Mihaelei Paun, drepturile de autor au costat in aceste conditii doar 750 de dolari.

Pentru ca "Jesus Christ Superstar" sa se reia la toamna, in spectacole cu bilet de intrare, e nevoie de fonduri publice sau private care sa acopere drepturile de autor integrale. Daca sponsorii sau Ministerul Culturii vor sprijini financiar productia, aceasta se va juca "in conditii de showbiz profesionist, pe o scena mai mare".

Povestea ultimelor sapte zile din viata lui Iisus asa cum a fost vazuta de Iuda, "Jesus Christ Superstar" - primul musical al tandemului Rice-Lloyd Webber care a fost produs pe o scena profesionista - a avut premiera pe Broadway in 1971. Un an mai tarziu a inceput sa se joace si in West End-ul londonez, unde a fost cu adevarat un succes. In 1980, cu 3.358 de reprezentatii, devenise cel mai longeviv musical din West End.

"Jesus Christ Superstar" este un foarte bun exercitiu pentru studentii care vor sa devina actori completi. Musicalul presupune ca ei sa joace ca actorii, sa cante precum interpretii foarte buni, sa danseze ca niste profesionisti si sa functioneze in echipa ca sportivii. Iar cei 21 de studenti UNATC reusesc, in majoritate, sa faca aceste lucruri, ajutati si de prietenii lor de la Conservator care formeaza orchestra.

Protagonistii au fost Daniel Dobre, Dan Radulescu, Corina Moise, Alexandra Murarus, Nicoleta Minzu-Hincu, Mihai Muntenita, Marius Miron, Mihai Nita, Andrei Runcanu, Darius Daradici, Cristian Tataru, Silviu Bertalan, Alexandru Suciu, Irina Ungureanu, Ilinca Manolache, Andreea Munteanu, Ioana Iacob, Andreea Constantin, Steliana Balacianu, Andreea Dragnea, Claudia Costea.

Ioana Avram

Curierul National