Statul, neinteresat de o bijuterie arhitecturala: Renunta la Castelul Pogany din Retezat

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 16:25
1003 citiri
Statul, neinteresat de o bijuterie arhitecturala: Renunta la Castelul Pogany din Retezat
Foto: site Artmark

Ministerul Culturii (MC) si-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemtiune al statului privind monumentul Castelul Pogany din Retezat, clasat in grupa A a Patrimoniului National, unul dintre putinele edificii baroce din Transilvania aflate inca in buna stare de conservare si functionare.

Castelul Pogany din Retezat (Hunedoara) si-a castigat notorietatea nu doar datorita plasarii sale langa Parcul National Retezat, dar si datorita istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogany - parte a elitei transilvanene din secolul al XIX-lea, informeaza Artmark.

Un nume celebru desprins din aceasta familie este cel al pictoritei Margit Pogany, modelul si iubita lui Constantin Brancusi. "Domnisoara Pogany" este una dintre celebrele opere ale lui Brancusi, diferite versiuni ale operei aflandu-se in institutii prestigioase, precum Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA) si Muzeul de Arta din Philadelphia.

Recordul pentru una dintre versiuni, "Domnisoara Pogany II", a fost ...citeste mai departe despre "Statul, neinteresat de o bijuterie arhitecturala: Renunta la Castelul Pogany din Retezat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministerul Culturii Castel Pogany, #Castel Pogany scos licitatie , #Stiri Arta