Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 3 noiembrie, ora 18:30, "Cavalleria Rusticana & Pagliacci", de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo - Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea, cu ocazia implinirii a 50 de ani de cariera.

Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului ii apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat - invitat.

De-a lungul celor peste trei decenii de activitate artistica pe scena Operei Nationale Bucuresti, soprana Silvia Voinea a evoluat alaturi de toti artistii teatrului, cu veteranii din generatiile precedente, cu colegi de generatie si cu urmatoarele generatii de artisti care au debutat alaturi de ea.

Mari artisti i-au fost parteneri de scena si in cele mai importante teatre europene, nume precum Peter Schreier, Theo Adam, Alain Vanzo, Albert Voli, Kari Nurmela, Giuseppe Todaro, Kurt Moll, Bruno Sebastian, Gunther Neumann, sub baghete prestigioase ale dirijorilor Kurt Mazur, H.Zimmerman, H.Kegel in regia unor personalitati cum ar fi Jean Claude Riber, Giancarlo del Monaco, Spyros Evanghelatos, Gunther Lose, Harry Kupfer, Raymond Rossius, Pierre Fleta.

Pe parcursul carierei internationale a desfasurat colaborari de lunga durata cu Komische Oper Berlin si Berliner Staatsoper (15 ani), Semper Oper Dresda (5 ani), Teatrul Regal din Liege (3 ani), Opera din Klagenfurt (4 ani); turneele personale au purtat-o prin orase din Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Danemarca, Elvetia, Franta, Finlanda, Grecia, Germania, Italia, Jugoslavia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Lituania, Spania.

Dupa premiera productiei cu "Lakme" de la Opera din Liege, un articol foarte elogios aparut in La Wallonie - Liege, era intitulat ... Lakme, Madame, c'est vous! ... Silvia Voinea ramane ultima mare intepreta a rolului Lakme de pe scenele europene din secolul al XX-lea.

Din 1990 pana in prezent este profesor de canto la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti unde, in anul 2001, a obtinut titlul de Doctor in Muzica sustinand teza intitulata Incursiune in Istoria Artei Cantului si a Esteticii Vocale, apreciata cu calificativul Magna cum Laude.

Pentru montarea spectacolului "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo de pe scena Operei Nationale Bucuresti, regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratand gelozia umana si consecintele ei transpuse intr-un realism puternic, dupa cum insusi declara:

"Exista in spectacolul de opera subordonat pana la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cat este mai mare conventia, cu atat mai mare libertatea. Este vorba despre realism de la inceput pana la sfarsit. Nu va lasati inselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara in culori de alb si negru, Pagliacci se petrece intr-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie."

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, "Cavalleria rusticana" justifica prezenta sa in repertoriul teatrelor din intreaga lume. Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasional al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

"Pagliacci" este o opera in doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza in repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.


(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Partener oficial: Enel Romania
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Agapitos Cofetarie, enRose
Partener: Artmark
Parteneri de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1366 ori