Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sfarsitul unui mit: vasele canope de la Luvru nu au continut viscerele lui Ramses al II-lea

Sfarsitul unui mit: vasele canope de la Luvru nu au continut viscerele lui Ramses al II-lea

Egiptologii aveau deja dubii. Stiinta le-a dat dreptate: cele patru vase canope in care se credea ca s-ar afla viscerele imbalsamate ale faraonului Ramses al II-lea nu contineau decat produse cosmetice, mai recente, relateaza AFP.


Analizele efectuate pe doua dintre aceste urne de catre o echipa de chimisti condusa de Jacques Connan (Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg) au aratat ca una dintre ele a continut un unguent pe baza de untura topita si ulei vegetal.

"Aceste rezultate pun capat unei controverse vechi de un secol", a declarat Connan, ale carui lucrari vor fi publicate in iunie in revista specializata 'Journal of Archeological Science'.

Cele patru vase, care poarta pe ele numele celebrului faraon si invocatii catre zeii Mut si Amon, au fost considerate mult timp piese de importanta majora ale sectiei de egiptologie de la Luvru.

In urma datarii cu carbon 14, unguentul s-a dovedit a fi din jurul anului 1035 a. Hr.. Ramses a murit in 1213 a. Hr. Cealalta urna continea rasina pura, utilizata pentru imbalsamarea mortilor. Aceasta era si mai recenta, din jurul anului 275 a. Hr..

Potrivit lui Connan, aceste vase au fost folosite foarte probabil pentru depozitarea cosmeticelor in templul lui Ramses al II-lea, ceea ce ar explica prezenta unguentului si inscriptiile. Ele ar fi fost reutilizate apoi ca vase canope pentru a conserva viscerele unui demnitar decedat.

"Celebrele vase nu sunt vasele canope ale lui Ramses al II-lea, insa este sigur ca sunt recipiente folosite in doua scopuri: initial pentru pastrarea alifiilor in perioada intermediara, apoi pentru conservarea ramasitelor unei persoane necunoscute din epoca ptolemaica", a subliniat el.

Mitul dateaza din 1906, la un an dupa intrarea celor patru vase in colectia muzeului Luvru. Doua erau intacte, iar doua fusesera deschise. Un medic din Lyon a descoperit in ele un pachet legat cu fasii de in in care se afla o inima imbalsamata. Deoarece numele lui Ramses al II-lea figura pe vas, s-a crezut ca in cele patru recipiente sunt conservate viscerele celebrului faraon.

In 1985 insa, cand mumia lui Ramses al II-lea, conservata la muzeul din Cairo, a fost examinata, s-a dovedit ca inima faraonului se afla la locul ei.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori