Sa raman sau sa plec? Plesu: Tara are putine de oferit; Cartarescu: Fiecare dintre prietenii mei se intreaba asta in fiecare zi

Joi, 15 Martie 2018, ora 11:48
1034 citiri
Sa raman sau sa plec? Plesu: Tara are putine de oferit; Cartarescu: Fiecare dintre prietenii mei se intreaba asta in fiecare zi
Foto: Facebook/Zoom In Romania

Sa raman sau sa plec?, aceasta este intrebarea esentiala intr-o Romanie incercata de ample proteste anticoruptie, dar si de instabilitate institutionala. E o intrebare pe care si-o pun chiar si scriitorii prezenti la Targul de Carte de la Leipzig, unde tara noastra este invitata de onoare. O intrebare la care Andrei Plesu raspunde simplu: "tara are putine de oferit pentru a imbunatati situatia".

Nici ministrul Culturii, nici presedintele nu au participat la deschiderea Targului de Carte de la Leipzig, asa cum s-a intamplat acum doua decenii, cand Romania a mai avut acest statut privilegiat.

In 1998, presedintele Emil Constantinescu si Andrei Plesu, ministru al Culturii in acea vreme, au fost prezenti.

Cum se vede Romania la Leipzig: #Rezist

"Rezist" este un cuvant care apare peste tot in Romania in aceste zile, scrie agentia DPA, citata de Agerpres, intr-un material dedicat literaturii romane la Leipzig.

Cuvantul este folosit frecvent si de scriitorii romani.

"Rezistam ca femei in aceasta profesie, la fel cum incercam sa rezistam conditiilor politice complicate", spune scriitoarea Ioana Nicolaie.

"Conditiile politice complicate" au legatura, in primul rand, cu guvernele in schimbare constanta, noteaza DPA. In prezent functia de ministru al Culturii este detinuta de a cincea persoana de cand Romania a incheiat acordul pentru a fi tara invitata la Targul de carte de la Leipzig.

Inseparabile de situatia politica dificila sunt protestele anticoruptie.

Protestele au fost declansate de incendiul din clubul de noapte Colectiv din Bucuresti in 2015 - soldat cu 64 de morti - si continua pana in prezent, amintesc jurnalistii germani.

In pofida acestui fapt, scrie agentia germana de presa, ministrul Justitiei a declansat procedura pentru demiterea Laurei Kovesi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie.

"Romania este genul de loc in care te intrebi in fiecare zi daca merita sa ramai sau daca trebuie sa pleci", spune Mircea Cartarescu. "Fiecare dintre prietenii mei se intreaba acest lucru aproape in fiecare zi", adauga el.

Autorii romani sunt cu totii de acord ca nu pot sa traiasca numai din scris. Aproape toti trebuie sa pastreze alte joburi, de profesori, conferentiari, translatori sau jurnalisti.

"Sa raman sau sa plec?", asta e intrebarea din casele romanilor. Pana acum, patru milioane de romani au raspuns afirmativ si au parasit tara.

"Este o situatie dramatica", spune si scriitorul Andrei Plesu.

"Iar tara are putine de of ...citeste mai departe despre "Sa raman sau sa plec? Plesu: Tara are putine de oferit; Cartarescu: Fiecare dintre prietenii mei se intreaba asta in fiecare zi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Leipzig carte Targ, #Plesu Cartarescu emigratie , #Stiri Arta