Rusia isi resusciteaza propriul Hollywood cu o investitie de 500 de milioane de dolari

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 14:49
2708 citiri
Rusia isi resusciteaza propriul Hollywood cu o investitie de 500 de milioane de dolari
Foto: Mosfilm

In incercarea de a elimina influenta productiilor hollywoodiene de pe piata interna, guvernul de la Moscova a aprobat asocierea studiorilor Mosfilm cu o companie privata care sa resusciteze productia de filme rusesti.

Altera Park, o subsidiara a Altera Capital va investi in construirea a doua noi studiouri, un depozit pentru garderoba actorilor, un cinema multiplex si o sala de concerte. Compania Altera este condusa de un fost subordonat al lui Vladimir Putin, Kirill Androsov, anunta ziarul The Guardian.

In cautarea gloriei

Create de sovietici, studiorile Mosfilm au reusit sa produca si cateva capodopere cinematografice sub semnatura regizorilor Andrei Tarkovski sau Nikita Mihalkov.

De la inceputul anilor '90 insa, Mosfilm a decazut brusc, la fel ca multe alte investitii megalomanice in perioada sovietica.

Acum, rusii spera ca suma de 500 de milioane de dolari sa trezeasca la viata cinematografia autohtona.

Androsov a declarat pentru site-ul rusesc Good To Know ca investitia se va realiza pe parcursul a trei ani, abia in 2018, cele doua studiouri moderne fiind gata de a lucra din plin.

Propaganda si cenzura

In ultimii ani, Moscova a acordat un interes crescut industriei cinematografice autohtone, in 2014, Ministerul Culturii propunand chiar limitarea numarului de pelicule straine difuzate in cinematografele din tara.

In martie, oficialii din minister au dat publicitatii chiar si o lista cu subiectele care ar trebui tratate cu preponderenta in peliculele rusesti: eroismulmilitar, valorile traditionale si "Crimeea si Ucraina in 1000 de ani de istiorie ruseasca".

Filmul de razboi "Stalingrad", produs anul trecut de Mosfilm a reusit sa aduca incasari de peste 50 de milioane de dolari, iar multi regizori si producatori s-au conformat deja liniei directoare trasate de Moscova.

Alte productii care respecta intru totul indicatiile trasate de oficialii actualului regim sunt: "The Dark Story", o adaptare a "Livezii cu visini" de Cehov, "White Tiger" si "Road to Berlin", doua filme dedicate eroismului armatei sovietice in Al Doilea Razboi Mondial.

In schimb, o lovitura destul de dura pentru regimul de la Kremlin a dat-o compania Non-stop Productions, cu pelicula Leviathan (2014), un film tulburator despre coruptia institutionalizata din Rusia.

De altfel, Leviathan a fost interzis in cinematografele din Federatia Rusa, in ciuda premiilor castigate la Cannes si la Festivalul de Film din Toronto.

In criza

Compania Mosfilm a fost infiintata inca din perioada leninista, in 1920, dupa caderea URSS studiourile traversand o perioada dura pana in 1998, cand la conducere a venit regizorul Karen Shakhnazarov.

Acesta a facut din modernizarea studiorilor o prioritate, dar planurile sale au fost spulberate de criza economica din 2008.

In urma cu doi ani, Shakhnazarov a fost nevoit sa se declare infrant de greutatile financiare, solicitandu-i lui Putin sa gaseasca un investitor privat pentru continuarea activitatii.

"Mosfilm este stindardul cinematografiei din Rusia. Aceasta investie va avea efect asupra intregii industrii, care acum se afla intr-o situatie dificila", considera Georgy Shabanov, directorul distribuitorului de filme All Media Company.

Noul cinematograf care va fi construit de Mosfilm urmeaza sa difuzeze doar pelicule ale regizorilor rusi.

Cu toate acestea, unii producatori nu vad cu ochi buni investitia anuntata de Androsov.

"Valoare unei companii producatoare numai sta doar in dimensiunea ei, ci in ideile pe care filmele produse le raspandesc si in modul in care oamenii reactioneaza la acestea.

Mai bine dirijau investitia in educatie, nu in constructia unor noi studiouri", sustine Oleg Berezin, seful studiorilor Nevafilm din Sankt Petersburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare cinematografie Rusia, #filme propaganda Rusia, #cenzura filme Rusia , #Stiri Arta