Premiera mondiala la Ambasada Romaniei din Franta

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 14:56
1940 citiri
Premiera mondiala la Ambasada Romaniei din Franta
Foto: Ambasada Romaniei din Franta

Peste 200 de invitati au asistat, marti seara, la Ambasada Romaniei din Franta la proiectia in premiera mondiala a documentarului despre Bernard Natan, "legenda uitata a cinematografului francez", nascut la Iasi.

Filmul intitulat "Bernard Natan, fantoma din strada Francoeur" este o premiera in sine, fiind prima productie din Franta care isi propune sa reabiliteze imaginea celui considerat a fi unul dintre fondatorii cinema-ului francez.

Bernard Natan, nascut la Iasi sub numele Natan Tannenzapf, s-a mutat la Paris in 1906. A luptat sub culorile Frantei in timpul Primului Razboi Mondial si a fost naturalizat francez in 1921.

A ajuns sa fie un nume important in industria cinematografica franceza. De la un studio pe strada Francoeur din Paris, a ajuns sa fie proprietarul uneia din cele mai mari retele de cinema din Franta, Pathe Cinema, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, Ziare.com de Ambasada Romaniei din Franta.

In 5 ani, a produs peste 60 de lung-metraje, a inaugurat zeci de sali de cinema pe intreg teritoriul Frantei, a incurajat publicul sa mearga la filme, a realizat campanii de publicitate in favoarea acestui tip de productii.

Cel care a filmat in exclusivitate Jocurile Olimpice din 1924 si recordul la natatie al viitorului Tarzan, Johnnny Weissmuller a fost apoi victima unei ample campanii defaimatoare. In 1942 i s-a retras cetatenia franceza si cateva luni mai tarziu si-a gasit sfarsitul tragic la Auschwitz.

Evenimentul de la ambasada a fost organizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Paris si a marcat, in Franta, incheierea mandatului de un an al Romaniei la presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Proiectii ale documentarului mai sunt prevazute in acest an la Primaria din Paris, in cadrul Festivalului de la Cannes, la sediul Arhivelor Nationale franceze, cu ocazia evenimentelor de comemorare a deportarii evreilor din Franta, Memorialul Shoah din Paris.

A.S. ...citeste mai departe despre "Premiera mondiala la Ambasada Romaniei din Franta" pe Ziare.com

#documentar viata Bernard Natan, #premiera mondiala Ambasada Romania Franta, #film viata Natan Tannenzapf , #Stiri Arta