Noul regulament CNC si proiectul de lege a cinematografiei starnesc dispute printre tinerii regizori

Joi, 30 Iunie 2005, ora 22:10
1039 citiri

Principala acuza adusa pana acum concursului CNC se lega de regulament si de componenta juriului. O data cu noul regulament, care va functiona pana va fi votata noua lege a cinematografiei, in toamna aceasta, vor prima calitatea scenariului si palmaresul regizorului si al producatorului, iar juriul nu va mai fi compus din reprezentanti ai celor 5 uniuni de film, ceea ce permitea pana acum, pe fata, coteriile de interese.

Unii tineri regizori (Hanno Hofer sau Radu Muntean) sunt increzatori in "noua fata" a concursului, iar Cristian Mungiu crede ca "s-au facut eforturi ca sa fie un concurs cat mai onest".

Mungiu regreta insa ca "regulamentul final nu e coerent, nu aplica aceeasi logica de la un capat la celalalt, caci s-au facut in cele din urma concesii numeroaselor presiuni ale celor care simteau ca judecarea lor dupa filmele pe care le-au facut recent ii dezavantajeaza. Cred insa ca e o comisie de lectura foarte onorabila".

La randul sau, Catalin Mitulescu, distins anul trecut cu Palme D'or la Cannes, sectiunea scurtmetraj crede ca secretizarea dosarelor ignora totusi palmaresul regizorului si al producatorului. "Inainte era o reprezentare parlamentara.

Acum sunt persoane respectabile in juriu, e adevarat, dar cred ca trebuie sa vezi un scenariu prin prisma regizorului, ca doar nu-i un concurs de scenarii, ci de filme. Un film trebuie vazut prin prisma triadei regizor-producator-scenariu".

Si documentaristii vor schimbari in proiectul legii cinematografiei

Pe de alta parte, un grup de realizatori de documentare isi exprima nemultumirea intr-o scrisoare deschisa catre ministrul Culturii si Cultelor fata de unele prevederi ale noului proiect de lege a cinematografiei si cer ca acest gen de filme sa primeasca macar 20% din valoarea totala a creditelor de la stat.

Semnatarii vor ca proiectele de film documentar sa fie evaluate de o comisie separata la concursul anual al Centrului National al Cinematografiei (CNC) si sa beneficieze de macar o cincime din valoarea creditelor acordate de aceasta institutie de la bugetul de stat.

"De-a lungul anilor, Ministerul Culturii si mai ales Centrul National al Cinematografiei au excelat intr-o atitudine de ignoranta totala a nevoilor documentarului", spun ei, criticand amendamentul la vechiul regulament prin care productia documentarelor de peste 20 de minute a fost exclusa de la finantarea CNC. Fara aceste fonduri in tara, filmele obtin greu sprijin financiar european.

Documentaristii romani au avut rezultate foarte bune in ultimul timp. De pilda, la editia de anul trecut a celui mai mare festival de profil din lume, de la Amsterdam, au participat 4 productii ale unor romani: "Decreteii" (Florin Iepan), "Marele jaf comunist" (Alexandru Solomon), "Podul" (Ileana Stanculescu) si "Blestemul ariciului" (Dumitru Budrala). Iepan a reusit cu "Tarzan" si "Decreteii" sa aiba audiente de milioane de telespectatori pe canalul franco-german Arte, in Romania, Austria, Olanda, Elvetia, Belgia, Polonia etc.

Documentarul, marginalizat in genurile minore

Cei 20 de cineasti spun ca "se urmareste plasarea filmului documentar in aceeasi categorie a genurilor «minore», alaturi de filmul de scurt metraj, filmul de animatie sau filmul experimentalA", iar "cota din buget preconizata acestor genuri cinematografice luate impreuna este de numai 15%A". "Tocmai in Romania, singura tara europeana unde portile Televiziunii Nationale sunt puternic ferecate in fata producatorilor independenti si unde, dupa 1989, producatorii occidentali realizeaza in fiecare an cel putin 10 filme documentare, sprijinul statului fata de filmul documentar ajunge sa se rezume la 5% din creditele acordate de Centrul National al Cinematografiei? Este o situatie inacceptabila si incorecta...A", se arata in scrisoarea semnata, printre altii, de directorul Castel Film, Vlad Paunescu, de regizorii Florin Iepan, Thomas Ciulei, Sorin Iliesiu, Lucia Hossu Longin, Hanno Hofer, Copel Moscu si Stere Gulea si de directorul festivalului de film documentar Astra, Dumitru Budrala.

Realitatea Romaneasca

Curs valutar

1 EUR = 4.9690 RON

-0.0014

1 USD = 4.5785 RON

-0.0065
  1. Concediu de vară în Europa: top 4 destinații din care să alegi
  2. Cum îi ajută pe copii Numberblocks să învețe matematică? 7 beneficii educaționale
  3. Remedii naturiste pentru cele mai frecvente afecțiuni ale organismului
  4. Cum să realizezi un gard viu verde și frumos în propria grădină? 4 sfaturi utile
  5. Cauți idei de amenajare a holului? Uite câteva piese de mobilier în trend