Nichita Stanescu, Dinu Lipatti si Dumitru Tepeneag, celebrati la New York

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 17:06
2810 citiri
Nichita Stanescu, Dinu Lipatti si Dumitru Tepeneag, celebrati la New York
Foto: Maia Martin

Nichita Stanescu, Dinu Lipatti si Dumitru Tepeneag, trei personalitati marcante ale literaturii si muzicii romanesti din secolul XX, vor fi celebrate in lunile octombrie si noiembrie, la New York, in cadrul ultimelor evenimente organizate de fosta conducere a ICR New York, Corina Suteu si Oana Radu.

In lunile octombrie si noiembrie, la New York, se desfasoara ultimele evenimente organizate de fosta conducere a Institutului Cultural Roman de la New York (ICRNY), Corina Suteu si Oana Radu, prin care institutul celebreaza trei personalitati marcante ale literaturii si muzicii romanesti din secolul XX.

Astfel, in 3 octombrie, editura newyorkeza Archipelago Books a lansat, in colaborare cu ICRNY, antologia "Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singura spita)", ce cuprinde o selectie din poezia lui Nichita Stanescu, in traducerea lui Sean Cotter. Volumul, publicat cu sprijinul programului "Translation and Publication Support" al Centrului National al Cartii, demarat de fosta conducere a ICR Bucuresti, reprezinta cea mai cuprinzatoare antologie in limba engleza dedicata poetului roman.

Evenimentul de lansare a avut loc la sediul Poets House din Manhattan, unde traducatorul Sean Cotter si actorul Vasile Flutur au lecturat, in fata unei sali pline, o serie din poeziile din volum, in engleza si romana.

De asemenea, Saviana Stanescu, poet si dramaturg, a discutat cu traducatorul american despre viata si personalitatea lui Nichita Stanescu, relevanta si semnificatia acestei aparitii editoriale in SUA. In prezent Archipelago Books pregateste traducerea in engleza a romanului "Orbitor" de Mircea Cartarescu.

Pe de alta parte, in 19 octombrie, ICRNY organizeaza la prestigiosul Carnegie Hall un concert extraordinar dedicat dedicat operei componistice a lui Dinu Lipatti, putin cunoscuta in spatiul american si nu numai. "Lipatti and His World" (Lipatti si lumea sa) ii are ca protagonisti pe apreciatii pianisti romani din New York Matei Varga si Vlad Iftinca, carora li se va alatura soprana Laura Tatulescu, stabilita in Germania.

Programul ales de cei doi pianisti prezinta, in premiera americana, trei dintre cele mai importante compozitii ale lui Lipatti, "Nocturna in Fa minor pentru pian", "Fantezia opus 8 pentru pian" si "Cinci melodii pe poemele lui Paul Verlaine op. 9".

Concertul reliefeaza radacinile si evolutia componistica ale artistului roman, prezentand, de asemenea, lucrari ale unor contemporani, unii dintre ei prieteni apropiati, care l-au influentat si inspirat pe Lipatti: George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri si Maurice Ravel.

Desi s-a stins cu mai bine de jumatate de secol in urma, la varsta de doar 33 ani, lasand in urma foarte putine inregistrari in interpretarea sa, influenta lui Dinu Lipatti asupra pianistilor contemporani din lumea intreaga ramane extrem de puternica. Opera lui de compozitor este insa foarte putin cunoscuta, nu a fost niciodata inregistrata si rareori prezentata in concert. Acest eveniment isi propune sa ofere melomanilor din New York o sansa de a descoperi un mare talent al muzicii clasice romanesti, in interpretarea unor tineri muzicieni romani recunoscuti deja ca varfurile generatiei lor.

Pe de alta parte, intre 15 si 17 noiembrie, va avea loc la New York festivalul New Literature from Europe. Ajuns la cea de-a noua editie, evenimentul este organizat in fiecare an in jurul unei teme, aducand impreuna autori contemporani de prestigiu in si din cele opt tari participante, in cadrul unor sesiuni de lectura si forumuri de discutie in diferite locatii din Manhattan.

Editia de anul acesta se va axa pe creatii literare despre arta si procesul artistic in ziua de astazi si despre influentele pe care celelalte arte le au asupra literaturii. Invitatul ICR New York este Dumitru Tepeneag, considerat unul dintre cei mai inovatori scriitori din a doua jumatate a secolului 20. Acesta isi va prezenta, in cadrul evenimentelor din festival, cel mai recent roman, "Camionul bulgar".

In ultimii cinci ani editura Dalkey a publicat traducerea in limba engleza a mai multor volume semnate de autorul roman: "Vain Art of the Fugue (Zadarnica e arta fugii)", "The Necessary Marriage (Les noces necessaries/ Nuntile necesare)", "Hotel Europa", traduse de Patrick Camiller, si "Pigeon Post (Pigeon vole/ Porumbelul zboara)", in traducerea lui Jane Kuntz.

Extrasele din "Camionul bulgar" au fost traduse special pentru festival de Alistair Ian Blyth.

In anii precedenti, din Romania au fost invitate in festival scriitoarele Gabriela Adamesteanu si Ana Maria Sandu. ICR New York continua colaborarea, in cadrul platformei EUNIC, cu Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franceze, Goethe-Institut, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Cultural Polonez si Institutul Cervantes, pentru organizarea acestui eveniment. Prezenta lui Dumitru Tepeneag la New York a fost posibila datorita partenerilor cehi, austrieci si francezi, se spune in comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, ICRNY saluta si aparitia albumului fotografului Mihaela Marin, "Cehov, Shakespeare, Bergman vazuti de Andrei Serban" la Editura Institutului Cultural Roman. Volumul bilingv, in romana si engleza, cuprinde fotografii de la cele mai recente spectacole Andrei Serban din Bucuresti, Cluj-Napoca si Budapesta. Textele sunt semnate de Andrei Serban si Ana Maria Narti, iar traducerea in limba engleza ii apartine lui Samuel Onn.

Programul ulterior al ICR New York nu a fost inca elaborat, se mai spune in comunicat.

Corina Suteu, fost director al ICR din New York, si Oana Radu, fost director adjunct al institutului, au demisionat in 14 septembrie din functiile pe care le detineau.

Corina Suteu, care a ocupat, timp de sase ani, functia de director al ICR din New York, a detaliat la momentul respectiv, intr-o scrisoare remisa MEDIAFAX, motivele demisiei sale si a Oanei Radu.

Decizia "vine ca un raspuns natural la sirul de masuri luate in defavoarea institutiei pe care am slujit-o cu pasiune si competenta in ultimii sase ani. Schimbarea mandatului Institutului Cultural Roman, realizata agresiv, in absenta totala a unei dezbateri publice si in contradictie cu atitudinile si luarile de pozitie ale unui numar impresionant de oameni de cultura si de artisti din Romania si din strainatate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 si compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate in colaborare cu parteneri institutionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor si, nu in ultimul rand, reintoarcerea unei abordari arhaice in politica culturala externa a Romaniei au determinat depunerea demisiei", spunea Corina Suteu in aceasta scrisoare.

In locul Corinei Suteu a fost numita in functia de director al ICR din New York poeta Doina Uricariu.

Fiind insa vorba despre o demisie dintr-o functie de conducere, Corina Suteu se supune unei perioade de preaviz de 45 de zile, aceasta urmand sa plece efectiv de la conducerea ICR New York in jurul datei de 15 octombrie, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii ICR.

Demisiile Corinei Suteu si Oanei Radu de la conducerea ICR din New York au venit in contextul preluarii conducerii Institutului Cultural Roman de catre Andrei Marga.

Presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, si vicepresedintii ICR, Tania Radu si Mircea Mihaies, si-au prezentat, pe 2 august, intr-o conferinta de presa, motivele pentru care si-au dat demisia de la conducerea intitutului. Patapievici anuntase, inca de la sfarsitul lunii iunie, ca intreaga conducere ICR isi va da demisia daca Curtea Constitutionala va decide ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea presedintelui sub cea a Senatului, este constitutionala.

Sesizata de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenta al actului normativ, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in data de 31 iulie, stabilind ca OUG nr. 27 este constitutionala.

Patapievici a subliniat la momentul respectiv ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece "de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului", ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de "identitatea nationala a romanilor" de peste granite, asa cum este stipulat in preambulul OUG nr. 27/ 2012 si asa cum a precizat si ministrul Culturii, Puiu Hasotti.

Patapievici a mai spus ca ministrul a recunoscut ca scopul OUG nu era numai schimbarea subordonarii, ci si schimbarea misiunii, la respectarea careia ar putea veghea numai Senatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ICR New York, #Nichita Stanescu celebrat, #Dinu Lipatti celebrat , #Stiri Arta