Ministrul Culturii: Nu mai avem nicio sansa acum sa inscriem Rosia Montana in patrimoniul UNESCO

Miercuri, 21 August 2013, ora 10:31
2026 citiri
Ministrul Culturii: Nu mai avem nicio sansa acum sa inscriem Rosia Montana in patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, marti, la Rosia Montana, ca localitatea nu are nicio sansa sa fie inscrisa acum in patrimoniul UNESCO, precizand ca sanse mari in acest sens ar fi in sapte-zece ani, daca galeriile romane si medievale vor fi conservate, iar cladirile vechi restaurate.

Daniel Barbu a spus ca este optimist in privinta inscrierii localitatii Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, insa doar daca programul de restaurare si conservare inceput in zona va continua.

"Convingerea mea este ca daca ceea ce am vazut astazi (n.r. - marti) va continua si vom avea cu adevarat circa 30 de kilometri de galerie romana, medievala si tereziana conservati, cele 120 de cladiri care sunt destinate sa fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic improspatat si restituit. Cred ca peste circa sapte-zece ani intr-adevar vom putea cu foarte mari sanse sa facem un proiect de inscriere pe lista tentativa UNESCO. Asa cum arata situl acum nu avem nicio sansa. Adica, munca e degeaba", a spus Barbu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, si membrii Comisiei permanente comune pentru relatia cu UNESCO a Camerei Deputatilor si Senatului s-au aflat, marti, intr-o vizita la Rosia Montana, avand ca scop evaluarea patrimoniului cultural din localitate si a modului in care acesta ar urma sa fie afectat daca in zona se realizeaza noua exploatare miniera.

Printre parlamentarii care l-au insoti pe Daniel Barbu la Rosia Montana s-au numarat Raluca Turcan, Gabriela Vranceanu Firea si Traian Igas.

Ministrul Culturi si parlamentarii au vizitat cariera fostei exploatari miniere de la Rosia Montana si au avut intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene, cu primarii din localitatile care ar urma sa fie afectate de proiectul minier, dar si cu reprezentantii companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation.

Delegatia a avut o intalnire si cu organizatiile neguvernamentale care sprijina proiectul, precum si cu reprezentantii sindicatului angajatilor. De asemenea, era programata o intalnire si cu opozantii proiectului minier, care insa au refuzat sa participe.

Presedintele Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior", Eugen David, a declarat, jurnalistilor prezenti la Rosia Montana, ca opozantii au refuzat participarea la intalnirea cu ministrul Culturii si cu parlamentarii din Comisia pentru relatia cu UNESCO pe motiv ca intrevederea avea loc intr-o cladire care a fost restaurata de compania miniera si care in viitor ar urma sa fie transformata in hotel.

Cateva sute de sustinatori, in cea mai mare parte, angajati ai companiei miniere s-au adunat in centrul comunei si au afisat un banner cu mesajul "Mineritul inseamna locuri de munca". Majoritatea celor care au participat la aceasta actiune erau imbracati in salopete de miner si purtau casti cu lampase. Acestia scandau "Salvati mineritul" sau "Mineritul inseamna locuri de munca" si ii salutau pe oficialii veniti in vizita cu "Noroc bun", salutul folosit de mineri inainte de a intra in mina.

In aceeasi zona s-au adunat si cateva zeci de opozanti ai proiectului minier, localnici sau tineri membri ai unor organizatii ecologice care militeaza impotriva proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosia Montana patrimoniu UNESCO, #Daniel Barbu Rosia Montana, #cultura Rosia Montana , #Stiri Arta